Endokrin betegség téma

Teherbe esés pajzsmirigy-túlműködéssel?

Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus - 2022-11-05 21:42
A pajzsmirigyzavarok igen komoly problémákat okozhatnak a teherbe esés és a várandósság kapcsán is, ám a legtöbb szó mégis egyedül a pajzsmirigy-alulműködésről esik, pedig a szerv túlműködésével is fontos foglalkozni, mikor családalapításra kerül sor. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük a témában.

A pajzsmirigy-alulműködés - Részletesen a betegségről

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-05-18 17:03
Pajzsmirigy
Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

Az endokrin rendszer működéséről egyszerűen

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-04-09 19:33
Szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges, hogy a sejtek összehangoltan működjenek. Ezt a sejtek közötti hírközlés biztosítja, amelynek egyik - de nem egyetlen - eleme a hormonok segítségével történő információátvitel.

A magas vérnyomás hormonális okai és tünetei

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-04-02 13:33
Magas vérnyomás
A magas vérnyomás sajnos nagyon gyakori betegség. A betegek nagy százalékában az alapos orvosi kivizsgálás sem mutat ki szervi betegséget. Ilyenkor esszenciális hipertóniának nevezzük a magas vérnyomást. Leggyakrabban a mozgásszegény életmód és az elhízás okolható a betegség kialakulásáért.

A pajzsmirigy göbös megbetegedéseiről

Orvostkeresek Egészségmagazin - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus - 2021-11-20 09:33
A pajzsmirigy betegségei hazánkban is népbetegségnek számítanak. A diagnózist sok esetben nehezíti, hogy a hormontermelés megváltozása szerteágazó, sok esetben egyéb szervi panaszra utaló tüneteket okozhat. Az elváltozások egyik formája a pajzsmirigygöbök megjelenése.

A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2021-02-12 03:05
Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.

Multiplex endokrin neoplázia (MEN szindrómák) - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2020-11-06 03:06
A multiplex endokrin neoplázia szindrómák különböző szerveket érintő, egy család több generációjában jelentkező (familiáris) betegség. Genetikailag úgynevezett autoszomális-domináns öröklődést mutató betegség, melynek hátterében génhibák állnak.
A növekedési hormon túlzott mértékű termelése során kialakuló akromegália ritka betegség, a becslések szerint minden egymillió emberből 125 érintett, azaz Magyarországon kb. 1250 beteget jelent. A kialakulás lassú folyamata miatt a betegek jelentős hányada nem diagnosztizált, a látható jelek ellenére sokszor még a családtagok sem veszik észre az elváltozásokat.

Hormonlabor, cukor/inzulinterheles kiertekelese

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2021-02-04 07:04
Tisztelt Doktor Úr! Babát szeretnénk... A nőgyógyász csak 2 hét múlva fogad, de szeretnék hamarabb választ kapni arra, hogy a hormonlabor és cukor/inzulinterhelés eredményeim alapján, dr. Úr milyen gyógyszert javasolna. Előljáróban annyit, hogy a

Szabálytalan menszesz

Orvos valaszol - Dr. Farkas Ágnes - 2009-12-29 22:24
Kedves Doktor Úr/Hölgy Olyan problémával fordulok önökhöz, hogy szabalytalan a ciklusom.Van hogy 40-90-120 napig tart egy menszeszem. Közben höhullámaim vannak, rosszul alszom, kicsit hullik a hajam, pattanásos a hátom (soha nem volt) ... 24 éves va

Hormonprobléma?

Orvos valaszol - Dr. Farkas Ágnes - 2009-09-13 13:07
Kedves Dr.Nő/Úr! Fogamzásgátlót szedtem, a pulzusom magas lett tőle. Reggel felkeltem és pl. 103 volt a pulzusszámom. Elküldtek kardiológushoz, a szivemmel nem volt gond. A pajzsmirigyem a vérleletem alapján épp a határérték alatt volt. Mialatt sze