A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

Dr. Fáklya Mónika
Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.

A betegség hirtelen, nagy vérveszteséget követően alakul ki. Ez bekövetkezhet nehéz szülés kapcsán, de balesetek után is létrejöhet olyankor, amikor a vérzés sokkot okoz. A szüléskor bekövetkező agyalapimirigy-károsodásra hajlamosít az, hogy a terhesség alatt az agyalapi mirigy bővebben ellátott lesz erekkel, és a térfogata is megnő.

A nagy vérveszteség - általában több mint 800 ml - következtében az agyalapi mirigyet ellátó erek összeszűkülnek, és a hiányzó vérellátás a hypophysis (agyalapi mirigy) károsodását okozza. Ennek következménye az, hogy az itt termelődő hormonok kiesnek, és az általuk irányított endokrin mirigyek működése károsodik.

A Sheehan-szindróma tünetei

Az első jel általában az, hogy a kismama nem tud szoptatni, nem indul meg, vagy nagyon gyorsan lecsökken a tejelválasztás. Ezt a prolactin nevű, tejelválasztásért felelős hormon kiesése okozza.
A többi hormon kiesésének is megjelennek lassan a tünetei.

A pajzsmirigyhormon termelést irányító TSH kiesése miatt nem termelődik megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon. Az ACTH, ami a mellékvese hormontermelését irányítaná szintén kiesik, ugyanúgy, mint az LH, FSH amelyek a nemi hormonok termeléséért felelősek, és a növekedési hormon is hiányozni fog.

A betegek fáradtak, étvágytalanok, nagyon lefogynak, kedvetlenek, sőt apátiások lesznek. Izomerejük jelentősen csökken.

Bőrük elvékonyodik, ráncos és száraz lesz, a pigmentáció csökken. A körmök is fénytelenné, töredezővé válnak. A hónalj és nemi szőrzet is megritkul, kihullik.

Állandó fázékonyságtól szenvednek, vérnyomásuk alacsony, vérszegénnyé válnak, székrekedés jön létre.

A libidó erőteljesen csökken, vagy meg is szűnik, a menses nem jelentkezik és a mellek is atrófiássá válnak. A gondolkodás meglassul, a betegek feledékennyek lesznek.

Érdekes módon, előfordulhat olyan eset is, amikor a hormonkiesés nem teljes így a beteg normál élethelyzetekben tünetmentes lehet, vagy olyan enyhék a tünetei, hogy nem fordít rájuk nagy figyelmet esetleg elhanyagolja a tüneteit.

Különösen érthető ez pl. kismamáknál, akik egyébként is leterheltek és így az örökös fáradtságnak tudják be az állapotukat.

Akkor van baj, ha ebből az állapotból kibillenti őket egy súlyosabb stressz, mint pl. műtét vagy fertőzéses megbetegedés.

Ilyenkor az addig is alacsony hormonellátottság a fokozott hormonigény miatt elégtelen lesz és nagyon súlyos állapotba sodródhat a beteg. Ilyenkor intenzív kezelés szükséges.

Hogyan diagnosztizálható a Sheehan-szindróma?

A pontos kórisme meghatározásában egyrészt segít a kórelőzmény, amiben a nagy vérveszteséggel járó szülés szerepelhet. Hormonszintek mérésével igazolható a csökkent hormontermelés. MRI-vizsgálattal pedig a morfológiát lehet tisztázni.

Hogyan kezelhető a Sheehan-szindróma?

A megfelelő hormonok pótlása ma már megoldható. A legtöbb készítmény tabletta formájában áll rendelkezésre. A kezelés irányítása endokrinológus szakorvos feladata.

Dr. Fáklya MónikaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

A pajzsmirigy-alulműködés -...

Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya...

Multiplex endokrin neoplázia...

A multiplex endokrin neoplázia szindrómák különböző szerveket érintő, egy család több generációjában jelentkező (familiáris) betegség....

Koronavírus és pajzsmirigy...

A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.