Diagnózis téma

A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért - 2022-06-28 15:03
A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

Kerüljük el a kiberchondriát: tájékozódjunk okosan egészségi állapotunkról

Semmelweis Egyetem - Tankó Zita, orvostanhallgató - 2020-06-01 13:43
A mai világban, mióta majd mindenki otthonába beköltözött az internet, egyre gyakoribbá vált az a szokás, hogy ha valaki valamilyen tünetet érzékel magán, háziorvosa helyett a Google-höz és egyéb keresőoldalakhoz fordul először. Érthető, hiszen a rendelőben töltött hosszú várakozási idő helyett így pár másodperc alatt többezer oldalnyi találatot kapunk, ahol megtudhatjuk, mi is okozza problémáinkat.
A mesterséges intelligenciát a diagnózis felállításában és a terápiában is hasznosítani fogja a Semmelweis Egyetem abban az egyéves kutatásfejlesztési projektben, amelyet 1,7 milliárd forinttal támogat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) - ismertette az egyetem rektora.

Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?

WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa - 2019-05-07 18:35
A legtöbb esetben a klinikai tünetek szabályszerűek, így a Lyme-kórt többnyire telefonon szoktuk diagnosztizálni. Sok esetben azonban a laboratóriumi vizsgálat nélkülözhetetlen. A rutin laboratóriumi vizsgálatokban (vérkép) még az idült folyamatokban sincs eltérés.

Fáj a dereka? Így állítja fel orvosa a diagnózist

Fájdalomközpont - Dr. Páll Zoltán, sebész, traumatológus, sportorvos - 2018-10-13 19:15
A derékfájdalom olyan általános panasz, ami miatt gyakran felkeressük a szakorvost. Neki azonban nagyon körültekintően kell felállítani a diagnózist, hogy megkezdődhessen egy valóban hatékony kezelés. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a diagnosztizálás fontos lépéseiről beszélt.

Sokat tesznek egészségünkért, mégsem tudunk eleget róluk: a patológusok

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2017-10-22 12:51
Az orvostudomány szövevényes világa a betegek, illetve laikusok számára leginkább arról az oldaláról ismert, amelyet ők maguk is rendszeresen tapasztalnak, amikor találkoznak a háziorvosukkal, a fogorvossal, nőgyógyásszal, esetleg más szakorvossal.

Asztmásan is lehetünk élsportolók

Semmelweis Egyetem - 2016-10-04 21:59
Az élsportolók között is vannak asztmások, megfelelő kezelés mellett senkinek nem kell lemondania a mozgás öröméről, ehhez azonban elengedhetetlen a korai diagnózis - mondja Dr. Müller Veronika.

Lyme-pozitív egyenlő Lyme-kór? Nem biztos!

WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa - 2016-07-28 11:18
Az egyes klinikai kórformákhoz jellegzetes immunológiai kép társul. Ez egy szigorú szabály, mégsem tulajdonítanak neki jelentőséget. A legtöbb klinikus a Lyme szerológiai eredményeket fekete-fehér reakcióként értékeli. Ha pozitív a lelet, akkor antibiotikumot írnak, ha negatív, elvetik a Lyme-kór lehetőségét. Ez a gondolkodás számtalan buktatót rejt magában.

A patológia paradoxona: élő és elhunyt betegek vizsgálata

WEBBeteg - Szabó Diána Lili - 2015-11-18 11:25
Még mindig él a kép az emberekben a patológusról, aki a boncasztal mellett áll, diktafont vagy fényképezőgépet tart a kezében, miközben megállapítja a halál okát. Ez a kép ma már nagyon elavult. Ha ábrázolni szeretnénk a huszonegyedik század patológusát, akkor egy mikroszkóp mellett ülve lenne a legtalálóbb. A mikroszkópban pedig olyan szövettani metszet vagy citológiai kenet van, ami élő emberből származik.
Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a krónikus betegek a kezelésükkel kapcsolatban? Részt vettek-e már illetve vennének klinikai kutatásban, mik az ezzel kapcsolatos eddigi tapasztalatok? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a válaszokat a Szinapszis Kft. legfrissebb, krónikus betegek körében végzett felmérésében, amelyet a cég a Magyar Klinikai Vizsgálati Klaszter megbízásából készített.

Ételallergia - Sok a tévedés

Budai Allergiaközpont - 2013-07-12 15:45
Az ételallergia öndiagnózisa a legtöbb esetben téves megfigyelésen alapul. Így azonban a tüneteket kiváltó valódi betegség megállapítása és kezelése elmarad.
Egy diagnózis eredményére várakozva nagyobb a páciensek szorongásának és stresszének szintje, mint annak tudatában, hogy súlyos betegségük van - állapították meg amerikai kutatók kis méretű tanulmányukban.

Hasznos praktikák orvosoknak - Így beszéljünk a beteggel

WEBBeteg - B. Gergely Krisztina, újságíró - 2009-08-13 10:05
Felmérések szerint 15-18 másodpercig hallgatja az orvos a beteget anélkül, hogy félbeszakítaná. A betegnek tehát fel kell készülnie, hogy ez alatt mondja el a problémáját – jó, ha összeírja a kérdéseit. A kommunikációt itt is tanítani kell.

Demencia és értelmi fogyaték különbség

Orvos valaszol - Dr. Szabó Zsuzsanna - 2022-08-14 09:55
Üdvözlöm, Pusztán kíváncsiságból kérdezem. Hogy mi a különbség a demencia és az értelmi fogyaték között? A demencia: a már meglévő képességek elvesztése. (Betegségek) Ahol a kezdeti értelmi szint már megvolt. Értelmi fogyaték: eleve nincs meg

Dopamin szint

Orvos valaszol - Dr. Szappanos Zsuzsanna - 2019-06-19 16:08
Tisztelt Doktornő! Vérvételt követően a laboratóriumi eredmény

Pszichiátriai diagnózis térítésmentesen

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2015-04-20 18:30
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Tájékoztatást szeretnék kapni arról, hogy mely egészségügyi intézményekben lehetséges Budapesten térítésmentesen bipoláris zavar esetén diagnózist kérni szakorvostól. Kerületemben (18.) nem kaptam erről tájékoztatást

Mi a betegség, magyarul?

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2013-09-05 13:59
Vélemény (diagnózis): Morbus scheuermann utáni állapot. Spondylosis et polysicopathia dorsalis.

DIAGNÓZIS FELÁLLÍTÁSA

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-07-14 12:23
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 6éve van ismert magas vérnyomásom, pajzsmirigy alul működésem. Azóta Asthmás is lettem, allergiás is vagyok/ poratka, kutyszőr, macskaszőr, parlagfű..../. Vesekövem is volt szerdtem gyógyszert így ez elmúlt valamint a fülem

Fül orr gégészet

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-06-22 12:04
Mit jelent: periauricularis congenitalis fistula Q1780 (1, 3) fül egyéb vele született rendelleneségei R2380 a bőr egyéb és k.m.n elváltozásai

Mi lehet ez a sok baj?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-10-23 10:25
Leleteim a következőket tartalmazza:   Echocard: Tömegesebb mitr billentyű Ant vitorla prolabál II fokú MI I II fokú TI. Endocarditis profilaxis szükséges. Baker cysta 1.s. Interverbális discus rendellenesség.k.m.n Magasvérnyomás betegség (e