Helyettesíthetik-e az orvost a digitális eszközök?

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az orvosi technológia folyamatosan fejlődik, évről évre hatékonyabb és pontosabb eszközök állnak az egészségügyi szakemberek rendelkezésére a betegségek gyógyítására és a betegek vizsgálatára. Az elmúlt néhány év egyik legígéretesebb fejlesztési irányát az otthon is használható digitális diagnosztikai eszközök jelentették. (x)

A közelmúltban a magyar piacon is elérhetővé váltak olyan okoseszközök, amelyek méréseit korábban csak orvosi rendelőkben lehetett elvégezni. Ilyenek például a szív- és érrendszeri funkciókat folyamatosan mérő, akár EKG-görbe készítésére is alkalmas okosórák és karkötők, a testzsírszázalékot és más mutatókat mérő mérlegek, a bőr hidratáltságát, és veszélyes UV-sugárzást mérő műszerek, a tüdőkapacitást mérő kézi spirométerek, és számos, a kalóriabevitelt, testmozgást és egyéb tényezőt mérő mobilalkalmazások, amelyek segíthetnek az egészségesebb életmód eléréséhez.

A fejlett technológia azonban még nem helyettesítheti a professzionális orvosi diagnosztikát, inkább csak kiegészíti a klinikai vizsgálatokat és ellátást.

Az otthoni megoldás felé visz az irány

Az orvostudományban folyamatosan nagyobb teret nyer az adatalapú és személyre szabott megközelítés: egyre több szakember ismeri fel, hogy az univerzális kezelésekhez képest jóval hatékonyabbak a személyre szabott gyógymódok, amelyek kidolgozásában a hosszú távon gyűjtött élettani adatok segítenek a legtöbbet.

A tünetellenőrzés már bárhonnan lehetséges

A közeljövőben várhatóan további otthoni diagnosztikai eszközök lesznek elérhetők. Ezeknél egyre nagyobb szerepet kap majd a mesterséges intelligencia, amely életmódtanácsokkal segít, vagy akár betegségek kockázatát is képes előrejelezni. Ebbe az irányba mutat például a Dokio.hu tünetellenőrző eszköz, ahol megadhatjuk, milyen panaszokat érzékelünk, beállíthatjuk életkorunkat és általános egészségi állapotunkat, majd egy masszív adatbázis és tanuló algoritmusok segítségével rámutat, mit jelezhetnek a megadott tünetek, és figyelmeztet, ha azonnal mentőt vagy orvost kell hívni.

Fontos tudni, hogy a digitális egészségügyi eszközök használata végeredményében csak önellenőrzés, ami nem helyettesítheti a szakorvosi vizsgálatot – a Dokio tünetellenőrzője is minden esetben felhívja rá a figyelmet, hogy az eredmény nem számít orvosi diagnózisnak, és ha betegségre utaló panaszaink vannak, forduljunk szakemberhez; sőt az oldal ezután fel is ajánlja a lehetőséget a megfelelő szakorvos kiválasztására és az egyszerű időpontfoglalásra. A Dokio.hu-n több száz, magánklinikákon rendelő szakorvos várja a páciensek jelentkezését.

A személyes egészségügyi okoseszközök elsősorban az egészségmegőrzésre és az orvosok munkájának megkönnyítésére szolgálnak. Ha például kardiológushoz kell mennünk, panasz esetén megmutathatjuk neki az okosóránk elmúlt több hónapnyi méréseinek eredményét. Ha rosszul vagyunk, de nem világos, mi okozhatja a problémát, egyes okoseszközökkel kideríthetjük, milyen orvoshoz érdemes fordulni. Öngyógyítással azonban nem érdemes ilyenkor kísérletezni, a diagnózis felállítását és a gyógymód felírását továbbra is bízzuk a választott szakemberre!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.