MR, vagy PET CT

Kedves Hölgyem! / Uram! 9 éve máj FNH-val műtöttek, majd 7 éve rosszindulatú emlő daganattal. 2 éve MR vizsgálatnál máj áttétet diagnosztizáltak. PET CT nem látott rosszindulatú elváltozást. Két éven át ez 2-3 MR, illetve 2-3 PET CT vizsgálatnál mindig így ismétlődik. Közben 2 kemotárápiát is kaptam a májamra, de nincs változás, illetve a legutóbbi MR vizsgálat mérsékelt rosszabbodást ír. Most újra várok PET CT vizsgálatra. Kérdésem az lenne, hogy melyik képalkotó diagnózisa biztonságosabb? Köszönöm Válaszukat.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza képalkotó diagnosztika témában

Tisztelt Kérdező!

Nehéz egy hosszabb kórelőzmény részletes ismerete nélkül, egyes képalkotó vizsgálatok leleteiből egy-egy kiragadott kifejezés értékelése a képek nélkül. A megműtött FNH (bizonyára szövettani lelet alapján is ezt találták) egy jóindulatú elváltozás, a jelen kérdése szempontjából nincs jelentősége. A PET/CT az elváltozások méretétől függően az MRI-nél érzékenyebb lehet a rosszindulatú daganatok kimutatására, illetve egy adott elváltozásban rosszindulatúság igazolására, mert a tumorok fokozott anyagcseréjük miatt erősen izotóp felvevő gócként jelennek meg; másrészt viszont kicsiny, néhány mm-es gócok éppen a PET/CT-vel nem látszanak, míg az MR kimutathatja azokat. Nem egészen világos, ha a PET/CT negatív volt, akkor csak az MR alapján, vagy egyébként onkológiai protokoll szerint magára az emlődaganatra kapta-e a kemoterápiát, illetve a szedett gyógyszereknél említetteket. Nem derült ki, hogy a "mérsékelt rosszabbodás"

amit leírtak, a meglévő elváltozásokban növekedést esetleg újabb gócokat jelent-e és mekkorák a gócok? A jelenlegi helyzet alapján úgy gondolom, az újabb PET/CT eredményét meg kell várni ahhoz. hogy biztosabbat lehessen mondani. Ha a leletek továbbra is ellentmondásosak, valamelyik májelváltozásból szövettani vizsgálat elvégzése is szóba jöhet.

Kérdés: 2014. május 05., 13:58; Megválaszolva: 2014. május 06., 21:16
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat