MR, vagy PET CT

Kedves Hölgyem! / Uram! 9 éve máj FNH-val műtöttek, majd 7 éve rosszindulatú emlő daganattal. 2 éve MR vizsgálatnál máj áttétet diagnosztizáltak. PET CT nem látott rosszindulatú elváltozást. Két éven át ez 2-3 MR, illetve 2-3 PET CT vizsgálatnál mindig így ismétlődik. Közben 2 kemotárápiát is kaptam a májamra, de nincs változás, illetve a legutóbbi MR vizsgálat mérsékelt rosszabbodást ír. Most újra várok PET CT vizsgálatra. Kérdésem az lenne, hogy melyik képalkotó diagnózisa biztonságosabb? Köszönöm Válaszukat.

Dr. Laki András válasza képalkotó diagnosztika témában

Tisztelt Kérdező! Nehéz egy hosszabb kórelőzmény részletes ismerete nélkül, egyes képalkotó vizsgálatok leleteiből egy-egy kiragadott kifejezés értékelése a képek nélkül. A megműtött FNH (bizonyára szövettani lelet alapján is ezt találták) egy jóindulatú elváltozás, a jelen kérdése szempontjából nincs jelentősége. A PET/CT az elváltozások méretétől függően az MRI-nél érzékenyebb lehet a rosszindulatú daganatok kimutatására, illetve egy adott elváltozásban rosszindulatúság igazolására, mert a tumorok fokozott anyagcseréjük miatt erősen izotóp felvevő gócként jelennek meg; másrészt viszont kicsiny, néhány mm-es gócok éppen a PET/CT-vel nem látszanak, míg az MR kimutathatja azokat. Nem egészen világos, ha a PET/CT negatív volt, akkor csak az MR alapján, vagy egyébként onkológiai protokoll szerint magára az emlődaganatra kapta-e a kemoterápiát, illetve a szedett gyógyszereknél említetteket. Nem, derült ki, hogy a "mérsékelt rosszabbodás", amit leírtak, a meglévő elváltozásokban növekedést esetleg újabb gócokat jelent-e és mekkorák a gócok? A jelenlegi helyzet alapján úgy gondolom, az újabb PET/CT eredményét meg kell várni ahhoz., hogy biztosabbat lehessen mondani. Ha a leletek továbbra is ellentmondásosak, valamelyik májelváltozásból szövettani vizsgálat elvégzése is szóba jöhet.

Megválaszolva: 2014. május 06.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Ciszta-jelintenzív
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Jobb kézfejemben diagnosztizált cisztákkal kapcsolatban érdeklődnék, hogy mit jelent a jelintenzív, illetve a hypo-jelintenzív...
Vizsgálat
Tisztelt Laki András Doktorúr. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen vizsgálattal látható a vastagbél utolsó szakasza mögötti terület. Hasamban tapintani tudom...
Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...