DNS téma

A rákképződés folyamata

MTI

Krónikus gyulladásos folyamatok indíthatják be a rákképződést - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetemen szerdán tartott előadásában Sinkovics József, a Dél-Floridai Egyetem professzora.

Alkoholfogyasztás és rákos megbetegedések - kutatás

MTI

Nyugat-Európában az összes rákos eset csaknem tíz százalékát a férfiaknál és 3 százalékát a nőknél a túlzott alkoholfogyasztás okozza - közölték pénteken kutatók a British Medical Journal (BMJ) című szakfolyóiratban.

Korán felismerhetőek a bélrák jelei

Medipress

Kutatók felfedezték a DNS-teszthez szükséges molekuláris alapokat, melynek segítségével a bélrák jelei korán felismerhetőek.

Az anya véréből kimutatható a Down-kór

MTI

Hamarosan elkerülhető lehet, hogy a Down-kór szűréséhez a magzatvízből vegyenek mintát. A betegség a várandós anya véréből is kimutatható egy kutatás alapján.

Az alvajárás okai

MTI

Egy négygenerációs család génjeinek vizsgálatakor az derült ki, hogy az alvajáró családtagok mindegyikénél megtalálható egy hibás szakasz a 20-as kromoszómán - idézte amerikai kutatók tanulmányát kedden a BBC hírportálja.

Egyetlen kis csepp vér elárulja az élekort - Új kutatás

Medipress

Holland kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egy csepp vérből megállapítható egy ember életkora.

Géntérkép - Még nem váltotta be a reményeket

MTI

Tíz évvel azután, hogy Bill Clinton akkori amerikai elnök és Tony Blair volt brit kormányfő bejelentette: elkészült az első emberi géntérkép, az orvostudomány még mindig vár a beígért előnyökre.

Mik azok az ugráló gének?

MTI

Sokkal gyakoribbak az ugráló géneknek is nevezett DNS-darabkák, mint azt eddig bárki hitte, és mindenkinél eltérő, egyéni mintázatot alkotnak - közölték amerikai kutatók.

A lazacfogyasztás előnyei

MTI

A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. A lazac rendszeres fogyasztása - ennek megfelelően - jótékony hatással van a géneket hordozó DNS-re.

Terápiák, amelyek megváltoztatják a gyógyítást, az életet

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

Az új megoldások keresése viszi előre a tudományt, a technológiát, s a fejlődés (az ipari fejlesztések) legfőbb értéke, ha a születő eredmény addig el nem látott, ki nem elégített humán érdekeket szolgál, fejtegette a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szövetségének (EAHP) 15. kongresszusa alkalmából szervezett sajtóbeszélgetésen, Nizzában dr. Willard H. Dere, az Amgen inc. alelnöke. (x)