A világ első preventív DNS-szűrését indítja el Ausztrália

MTI
megjelent:

A Monash Egyetemen, országos együttműködésben megvalósuló projekt lehetővé teszi, hogy a fiatalok ingyenes nyáltesztek segítségével értesüljenek arról, ki vannak-e téve bizonyos rákos megbetegedések vagy szívbetegségek fokozott kockázatának.

A szűrővizsgálat során legalább 10 ezer, 18-40 év közötti személyt olyan génekre szűrnek meg, amelyek bizonyos típusú rákos megbetegedések és szívbetegségek kockázatát növelik, beleértve a BRCA1 és BRCA2 génmutációkat, valamint a Lynch-szindróma kockázati körülményeit.

A résztvevőknek egy honlapon kell feliratkozniuk, majd nyálmintájukat vissza kell küldeniük vizsgálatra. A projekt vezetője, Paul Lacaze, a Monash Egyetem docense elmondta, hogy "a genetikai vizsgálat nem elég pusztán a családi kórelőzmény alapján, ugyanis az általános populációban a magas kockázatú, veszélyeztetett emberek akár 90 százalékát nem azonosítja a jelenlegi, családtörténeten alapuló tesztelés".

Korai beavatkozásokkal csökkenthető a rákos megbetegedés kockázata

A BRCA1 és BRCA2 génmutációk a nőknél az örökletes emlő- és petefészekrák fokozott kockázatához vezethetnek, a férfiaknál is összefügghetnek a mell- és prosztatarákkal, és a szülők, akik ezeket a variánsokat hordozzák, gyermekeikre is átörökíthetik azokat.

A Lynch-szindróma növeli a vastagbél- és végbélrák, az endometriumrák és más gyomor-bélrendszeri rákbetegségek kockázatát.

A kutatók szerint bebizonyosodott, hogy korai beavatkozásokkal mindkét esetben csökkenthető a rákos megbetegedés kockázata, ezek közé tartozik az éves szűrővizsgálatokon való részvétel 30 éves kortól, valamint a kockázatcsökkentő műtét lehetősége.

Lacaze úgy fogalmazott, "a rák és a szívbetegségek korai felismerése és megelőzése életet menthet. Reméljük, hogy a veszélyeztetetteket már akkor azonosítani tudjuk, amikor még fiatalok és egészségesek, és a megfelelő tájékoztatást megkapva képesek lesznek döntéseket hozni az egészségükről".

Bővebben Örökletes emlő- és petefészekrák

A teszt a szívbetegségek kockázatát is ellenőrzi

Összpontosítva a családi hiperkoleszterinémiára vagy "genetikailag magas koleszterinszintre", amely már fiatal korban a szívbetegségek magas kockázatát eredményezheti. A kutatók előrejelzése szerint minden 75 emberből egyet lehet azonosítani, akinél magas az ilyen betegségek kockázata, nekik további szakértői konzultációkat, valamint megelőzési intézkedéseket, így rendszeres vizsgálatokat és szűréseket ajánlanak.

Jane Tiller, a projekt társvezetője elmondta, hogy "ha ez a megközelítés sikeres lesz, igen jelentősen javíthatja a genetikai vizsgálatokhoz való hozzáférést, és számtalan életet menthet meg".

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.