Alkoholfogyasztás és rákos megbetegedések - kutatás

MTI
megjelent:

Nyugat-Európában az összes rákos eset csaknem tíz százalékát a férfiaknál és 3 százalékát a nőknél a túlzott alkoholfogyasztás okozza - közölték pénteken kutatók a British Medical Journal (BMJ) című szakfolyóiratban.

Német kutatók Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Görögországból, Németországból és Dániából származó adatokat elemezve úgy találták, hogy bizonyos ráktípusokban az esetek jelentős része alkoholfogyasztásra vezethető vissza.

A tanulmány szerint a 2008-ban Nagy-Britanniában regisztrált 304 ezer rákos eset közül 13 ezret a túlzott mennyiségű alkohol okozott. Az alkohol lebontása során olyan anyag keletkezik a szervezetben, mely károsíthatja a DNS-t, így hozzájárulhat a rák kialakulásához. Egy adag ital 12 gramm alkoholt tartalmaz, amely 125 milliliter (1,25 deciliter) bornak vagy egy pohár sörnek (3 dl) felel meg.

Igazolt kapcsolat az alkoholfogyasztás és a daganatos megbetegedések között

Az Egészségügyi Világszervezet részeként tevékenykedő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint igazolt kapcsolat van az alkoholfogyasztás és a máj-, mell- és a bélrák, valamint a fej és a nyak daganatai között.

A tanulmányhoz összesen 364 ezer férfi és nő adatait elemezték. A vizsgálatba bevont emberek életkora 35 és 70 év között volt a követés kezdetén.

A kutatók számításai szerint 2008-ban a férfiaknál 57 600 daganatos esethez járult hozzá az alkoholfogyasztás. Az esetek felénél napi kettőnél több adag italt fogyasztottak magukhoz a férfiak. A nőknél a becslések szerint 21 500 rákos esetet vezethető vissza az alkoholra. Az ebbe a körbe tartozók 80 százaléka napi egy adagnál több alkoholt ivott.

Szenvedélybetegség és társadalom

A szenvedélybetegség és alanyai, a szenvedélybetegek megítélése, korszakonként és társadalmanként változó. Az alkohol iránti tolerancia nemenként is eltérő, férfiak italozása iránt a társadalom hagyományosan megengedőbb, nők esetében azonban már jóval hamarabb megkondul a vészharang. Társadalmi elítélés ide-oda, az alkoholizmus a nők körében is létezik, sőt növekvő tendenciát mutat.
Ugyancsak eltérő a megítélése egyes országokban bizony "könnyű drogoknak", pl. a marihuána használatának. A tűzzel-vassal tiltástól a "füvezés" büszke felvállalásáig terjed a két véglet, és komoly társadalmi viták forrása. Ugyancsak napjainkban zajló tendencia a dohányzás elleni világméretű harc, melyben meglepő egységet mutat a politikai szándék és a társadalomformáló filmipar, média világa. A dohányzás évezredes múltja ellenére jelenleg viharfelhők gyülekeznek a dohányipar felett.
A szenvedélybetegségek bármilyen társadalmi rétegben előfordulhatnak. Alkoholbeteg lehet hajléktalan, vagy akár vállalatigazgató, de az is tény, hogy a súlyos szenvedélybetegségek kiteljesedése az egyén egzisztenciális ellehetetlenülése irányába hat.
Egyes kimutatások szerint ma Magyarországon kb. 1 millió alkoholbeteg él. Ugyancsak elgondolkoztató tendencia, hogy a magyar középiskolások akár 60 százaléka is kipróbált már valamilyen tudatmódosító szert, ami önmagában ugyan még nem szenvedélybetegség, de minden hosszú út egy első lépéssel kezdődik.
Szenvedélyek rabságában>>

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.