Örökölhető az autizmus?

MTI
megjelent:

Amerikai kutatók egy gént és két különböző kromoszómán előforduló változásokat azonosítottak, amelyek az autizmushoz köthetők. A felfedezés a zavar örökletes hátterét erősíti.

Mark Daly, a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa kollégáival ezernél több családnál mintegy félmillió genetikai jellemzőt vizsgált meg.

Ennek során azonosítottak egy DNS-változatot a szemaforin-5A jelű gén közelében, amely kevésbé aktív az autizmussal élő embereknél, mint azoknál, akiknél nem jelentkezett a zavar.

"Elég rövid azoknak a géneknek a listája, amelyekről eddig kiderült, hogy szóba jöhetnek. Úgy véljük ugyanakkor, hogy az autizmusban szerepet játszó gének listája igen hosszú, tehát még kezdeti szakaszban vagyunk" - magyarázta Daly.

A tanulmányban a 6-os és a 20-as kromoszómán is találtak olyan szakaszokat, amelyek az autizmushoz köthetők, ezért ezeket a későbbiekben alaposabban elemzik a kutatók.

Az autizmus a társas kapcsolatokban, kommunikációban, gondolkodásban és tanulásban megnyilvánuló fejlődési zavar, amelynek súlyossága széles spektrumban figyelhető meg az egészen enyhe tünetektől a komoly fogyatékosságig. A legújabb amerikai becslések szerint 91 gyerekből 1-et érint, sőt a fiúk között 58-1 az előfordulási aránya.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Orémuszné Kertész Tímea, pszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.