Antitest kezelés: nem csak COVID-megbetegedés után - új vizsgálat

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Amennyiben a betegség kialakulása előtt alkalmazott antitest terápia hatékonynak bizonyul, meg tudja majd védeni azon nagy kockázattal élőket, akiket még nem oltottak be, vagy akik egészségügyi okok miatt később se kaphatnak vakcinát.

A koronavírusnak való kitettség és vélhető megfertőződés után - sürgősségi védelem gyanánt - 10 kísérleti alany kapott antitestkezelést, az első ilyen jellegű próba során. A kísérleti védőoltást olyanoknak ajánlják fel, akik az előző 8 nap során egy közben igazoltan COVID-19-es pácienssel kerültek szoros kapcsolatba. Az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálata (NHS) által indított próba során a University College London Hospitals (UCLH) orvosai és kutatói jelenleg a két eltérő antitestből álló injekció alkalmazásakor azt vizsgálják, hogy segítségével megelőzhető-e a koronavírusnak kitett személynél a COVID-19 kialakulása, vagy legalább a betegség súlyossá válása.

A betegség kialakulása előtt hatásosabb lehet a terápia

A vakcinákkal hetekbe telik, hogy teljes védelem alakuljon ki, tehát már túl késő volna akkor beadni, ha a szervezetben már „nyüzsög” a vírus. De ez az AstraZeneca kifejlesztette monoklonális antitestkezelés működhet úgy, hogy azonnal semlegesíti a vírust. Ráadásul legalább egy éven át tartóan, folyamatos védelmet is nyújt. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyben dolgozók, a kórházban fekvő betegek, az idősotthonok lakói megkaphatnák ezt az injekciós kezelést, amint kiderül, hogy ismerten fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. A háziorvosok pedig felajánlhatnák azoknak, akik sérülékenyek, egészségi kockázattal élnek. Emellett, közösségi szálláson, kollégiumban az érintett egy-két eset kezelésével megelőzhető az is, hogy szórványos esetekből, tömeges megbetegedések alakuljanak ki.

Ezer önkéntest vár a vizsgálathoz a dr. Catherine Houlihan (UCLH) virológus vezette kutatócsoport olyan helyekről – például kórházakból, diákszállásokról –, ahol a bennlakók igen nagy valószínűséggel bármikor találkozhatnak a vírussal. Minden jelentkezőnek be kell mutatnia, hogy legalább egy szoros kontaktjának teszteredménye pozitív.

Az injekció úgy működik, hogy antitesteket „adományoz” a szervezetnek. Vagyis segít a szervezetnek „átugorni, kihagyni azt a fázist, amikor a megfertőzött egyén szervezete maga kezdi termelni az ellenanyagot a vírus legyőzésére. Tudjuk, ez az antitest-kombináció képes semlegesíteni a vírust, így reméljük, az fog történni, hogy ezen injekciós kezelés révén, azonnali védelmet nyújtunk a COVID-19 kialakulása ellen olyanoknak, akik fertőzésveszélynek voltak kitéve, akkor, amikor már egyértelműen túl késő volna magát a vakcinát felajánlani”.

Dr. Houlihan magyarázatából kiderül, ezt a technikát már alkalmazták – például terheseknél, a veszettség, illetve a bárányhimlő vírusával való fertőződésük utáni (poszt-expozíciós) szakaszban.

A fertőzés előtti felhasználás kapcsán is folyik a kutatás

Ami pedig a pre-expozíciós szakaszt illeti – jelenleg erre vonatkozóan már zajlik ugyanott egy vizsgálat. A University College London Hospitals, UCLH kutatói arra keresik a választ, hogy a koronavírussal való találkozást megelőzően kapott injekció meg tudja-e akadályozni a fertőződés kialakulását. Ez különösen hasznos lehetne immunhiányos személyeknek, illetve azoknak, akik az immunrendszert elnyomó, például kemoterápiás kezelést kapnak. – Ide olyan rákost, vagy HIV-vel élőt vontak be, akinek adott állapota „negatívan befolyásolja, hogy immunrendszere képes legyen egy vakcinára válaszolni. Akiknél a vakcinálás nem lehet járható út, azokat is biztosítani akarjuk arról, hogy fel tudunk számukra kínálni egy éppen akkora védelmet jelentő alternatívát” – mondja a pre-expozíciós vizsgálatot vezető dr. Nicky Longley járványügyi szakértő.

Nagyon fontos a gyengélkedőket megvédeni az átmeneti időszakban, amíg állapotuk nem rendeződik annyira, hogy megkaphatják a vakcinát – erősíti meg ezt az állítást dr. Houlihan, ugyanakkor ő úgy véli, ez semmiképpen nem tekintendő a vakcina alternatívájának. Ráadásul nagy valószínűséggel, annál jelentősen, nagyságrenddel drágább is lesz.

Az említett vizsgálati helyszín (UCLH) mellett még az Egyesült Királyságban is több helyen (Wakefield, Manchester, Southampton, Hull) és az USA-ban is vizsgálják majd az antitest kezelést, de egyelőre csak a londoni helyszínen kezdték meg a toborzást és az oltást. A vizsgálat mindkét ágának – a COVID-nak való kitettség előtti illetve utáni oltásnak - eredményeit 2021 tavaszára várják.

Szerző: Fazekas Erzsébet újságíró
Forrás: BBC News - Covid: Post-exposure antibody protection trialled

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.