Véradás utáni HIV-vizsgálat mennyire megbízható?

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! Rendszeres véradó vagyok. A legutóbbi véradás után kaptam egy levelet, hogy eltérést fedeztek fel a normál állapottól. A doktornő arról tájékoztatott, hogy a véremben olyan antitesteket találtak, melyekkel a szervezet a HIV-fertőzés ellen próbál védekezni, bár azt is említette, hogy egy második vizsgálat eredménye már negatív lett (eddig soha nem volt problémám véradás után, és hasonló levelet sem kaptam). Alkalmi szexuális aktusom nem volt, heteroszexuális párkapcsolatban élek, és a partneremmel mindig védekezünk óvszerrel. Vért nem kaptam, még fogkezelésem sem volt mostanában. A doktornőnek ezeket mind elmondtam, és próbált megnyugtatni, hogy ebben az esetben nem kell tartanom semmitől. Azt javasolta, hogy 3 hónap múlva menjek vissza a vérellátóba egy újabb vizsgálatra, hogy teljes bizonyossággal ki tudják zárni a fertőzést. Addig is egy HIV-vizsgálatra mindenképpen elmegyek. Említette azt is, hogy ezek a vizsgálatok nagyon érzékenyek, nem is feltétlenül jók, és olvastam, hogy többször adnak hamis pozitív eredményt szifiliszre, HIV-re stb. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire lehet megbízni ezen vizsgálatok eredményében, mert ezekben a napokban semmi más nem jár az agyamban, mint az, hogy megfertőződhettem, bár elképzelésem sincs, hogy hogyan. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza a antitest témában

Kedves Kérdező! A HIV teszteknél (is) előfordulhat álpozitív reakció. Ennek oka pontosan a tesztek nagy érzékenysége. Az emberi szervezetben képződő ellenanyagok szerkezete bizonyos szempontból eléggé hasonló, ezért az influenza vírus ellen termelődő ellenanyag be tud kötődni a HIV tesztbe, a Lyme kór során termelődő ellenanyag vagy egyes autoimmun antitestek pedig a szifilisz tesztbe, ezzel álpozitív reakciót hoznak létre. Ezért a véradás során a második lépésben magát a kórokozót is ki kell mutatni a vérből. Ha az Ön vérében találtak volna HIV vírust, azonnali újabb vizsgálatra hívták volna be. Ha "csak" a szűrőteszt pozitív vagy kétes eredményű (3 vizsgálatból 1 vagy kettő pozitív, a többi negatív), 3 hónap múlva javasolt a kontroll vizsgálat, mert ennyi idő alatt eltűnnek a vérből az álpozitivitást okozó közönséges ellenanyagok. Ha Ön életmódjából fakadóan nem volt kitéve HIV fertőzés veszélyénak, nincs oka aggodalomra. Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2013. november 27., 17:51; Megválaszolva: 2013. december 07., 19:18
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem