A saját szervezetet támadó autoantitestek is termelődhetnek SARS-CoV-2-fertőzés után

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Bak Marianna, biológus megjelent:

A koronavírus-fertőzés következtében olyan antitestek is termelődhetnek, amelyek a szervezet egészséges szövetei ellen fordulhatnak. A megfertőzött, a betegséget túlélő egyénben magára a gazdaszervezetre nézve ellenséges antitestek (úgynevezett autoantitestek) termelődhetnek.

Hónapokkal a SARS-CoV-2-infekcióból való felépülés után az infekciót átélt egyes személyekben magas autoantitest-szint mutatható ki, ezek az antitestek – egyféle biológiai tévedésből eredően – veszélyt jelenthetnek az alany saját szerveire, szöveteire nézve. Még abban az esetben is, ha a betegség nem volt súlyos lefolyású – így foglalják össze tudósok e jelenséggel kapcsolatos megfigyeléseiket.

Vizsgálatukban 177 olyan egészségügyi dolgozó laboreredményeit elemezték, akik felépültek diagnosztizált koronavírus-fertőzésükből, amit még a vakcinák elérhetősége előtt kaptak el.

Mind a 177 vizsgált személy vérszérumában tartósan magas volt azon autoantitestek szintje is, amelyek az ízületek, a bőr, az idegrendszer krónikus gyulladását és károsodását idézhetik elő. „Normál körülmények között nem várnánk, hogy gyógyult betegeknél ilyen magas autoantitest-szintek mutatkozzanak, ráadásul a teljes klinikai felépülést követően akár hat hónappal is” – mondja Susan Cheng, a Los Angeles-i szívkórház (Cedars-Sinai Smidt Heart Institute, Los Angeles) kutatója. A tudósok megfigyelése szerint az emelkedett autoellenanyag férfiaknál és nőknél eltérő mintázatot mutat.

„Egyelőre nem tudjuk, hogy 6 hónap után mennyivel tovább marad magasabb az autoantitestek szintje. Arra sincs még válaszunk, hogy ez esetleg egyéb jelentős klinikai tünetek előidézéséért felelhet-e” – mondja dr. Cheng. A tudományos továbblépés érdekében nagyon fontosnak véli az ilyen egyének nyomon követését, precíz monitorozását. Munkatársaival ezért azt kutatja, hogy vajon az autoantitestek megemelkedett szintje összefüggésben áll-e azzal, hogy a hosszú COVID-ban szenvedőknél bizonyos szimptómák tartósan megmaradnak. Tervezik, hogy ezt a kérdést a legújabb vírusvariánssal történt megfertőződést követően is tanulmányozni fogják a vizsgálati alanyoknál.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Virus leaves antibodies that may attack healthy tissues; B cell antibodies weakened, not defeated by Omicron (Yahoo News)
Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.