Afta téma

Az afta típusai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

Afta

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.

Az afta rizikófaktorai

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A fájdalmas szájüregi fekélyek kialakulásának oka mai napig nem teljesen tisztázott. Jelen tudományos vélemények alapján tudjuk róla, hogy önmagában is kialakulhat, bizonyos provokáló tényezők hatására egészséges egyénekben is megjelenhet, de egyéb, súlyos szisztémás betegség kísérője is lehet. Tudni kell azonban, hogy nem fertőző és semmilyen érintkezés formájában nem vihető át másik egyénre.

A szájüreg egészsége - Az afta megelőzhető!

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Az afták kisméretű fekélyek a szájban, melyek a beszédet és étkezést is megnehezíthetik. Gyakori, rendszerint maguktól gyógyuló jelenségek, melyet majdnem minden ember megtapasztal legalább egyszer életében.

Behcet-kór: a betegség és tünetei

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

A Behcet-kór egy olyan szisztémás betegség, melynek fennállásakor testszerte több szervrendszer érintett. A betegek kétharmadánál az első tünet a fájdalmas szájüregi fekély vagy afta.

Szájüregi gyulladások - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda

A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.

Az afta mint tünet - Mikor utalhat betegségre?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az afta fájdalmas, gyulladási reakcióval körülölelt, nyálkahártyát érintő hámhiány a szájüregben. Mérete néhány millimétertől akár 2 centiméterig terjedhet, emellett a fájdalmas, legtöbbször felületes fekélyt úgynevezett fibrines lepedék fedi.

Afta gyermekeknél és fiataloknál - Mit tehetünk ellene?

WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Ötből egy fiatalnál rendszeresen előfordul a kellemetlen tünetekkel és fájdalommal járó, szájüregi nyálkahártyán jelentkező afta, amely egyes esetekben a beszédet vagy az evést is megnehezítheti, ezért fontos, hogy elkerüljük a megjelenését, és helyesen kezeljük, amikor panaszokat okoz. Vajon miért gyakoribb ez a jelenség gyermekek és serdülők körében? Milyen módon csökkenthető az afta kialakulásának esélye?

Ajakherpesz vagy afta?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Korábban hosszú időn át az afta megjelenését is herpeszvírus-fertőzésnek tekintették. Mára ez a nézet megdőlt, ismert az etiológiai különbség a két betegség között. Míg az ajakherpeszt valóban a herpeszvírus okozza, az afta kialakulásában több tényező is szerepet játszik, azonban nem vírus váltja ki a tüneteit. Melyek a legfőbb különbségek?

Zsályás gél: természetes megoldás szájüregi gyulladásokra, aftákra

Dr. Budai Marianna, PhD. szakgyógyszerész - Szponzorált tartalom

A szájnyálkahártya gyulladásai, az ínygyulladások és az aftás fekélyek a leggyakoribb szájüregi betegségek, így már sokan találkoztak az általuk okozott kellemetlenségekkel. Megoldás azonban létezik: népgyógyászati tapasztalatok és a XXI. század tudományos vizsgálatai egyaránt alátámasztják az orvosi zsályából nyert kivonatok afták és szájüregi gyulladások kezelésében mutatott hatásosságát. (x)

Hogyan előzhető meg az afta kialakulása?

Afta,Szájüreg

Alapvető tények az aftáról:

  • Fehér színű, fájdalmas fekély a szájüregben (ínyen, ajkak belső felén, nyelv alatt).
  • Leginkább fiatal felnőtteknél és gyerekkorban jellemző.
  • Autoimmun reakció, nem fertőz.
  • Akadályozhatja az evést és a beszédet.

A konkrét kiváltó ok nem ismert, de az alábbi tényezők befolyásolják kialakulását:

  • öröklődő hajam
  • szájüregi sérülések (fogszabályozó, törött fog, elharapott ajak, ételek okozta sérülés)
  • hiányállapotok (diéta, B12-vitamin-, vas-, folsav-, cinkhiány, gyenge immunrendszer)
  • ételallergia vagy -érzékenység
  • stressz
  • hormonális változások (menstruáció, serdülőkor)

Bővebben lásd: