Zsályás gél: természetes megoldás szájüregi gyulladásokra, aftákra

szerző: Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész - Támogatott tartalom
megjelent:

A szájnyálkahártya gyulladásai, az ínygyulladások és az aftás fekélyek a leggyakoribb szájüregi betegségek, így már sokan találkoztak az általuk okozott kellemetlenségekkel. Megoldás azonban létezik: népgyógyászati tapasztalatok és a XXI. század tudományos vizsgálatai egyaránt alátámasztják az orvosi zsályából nyert kivonatok afták és szájüregi gyulladások kezelésében mutatott hatásosságát. (x)

A genetikai tényezőkön túl vírusok okozta fertőzés, műfogsor vagy fogszabályzó viselése, bizonyos ételek fogyasztása, az immunrendszer gyengülése, vas- vagy B-vitamin-hiány, egyes alapbetegségek megléte (pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység) egyaránt állhat a háttérben.

Szájüregben rejtőző gyulladásokGyulladás

Bár ezek a szájüregi betegségek általában nem fertőzőek és a külső szemlélő számára nem észrevehetők, azaz nem minősülnek látható „esztétikai hibának”, az evést, az ivást és a beszédet is nagyon meg tudja zavarni és az életminőséget rontani az általuk keltett csípő, maró, égő, fájó érzés.

Van megoldás - természetesen

Léteznek olyan szájüregben alkalmazható készítmények, amik igazoltan hatásosan mérséklik a panaszokat, és rövidítik le azok fennállásának idejét. Itt elsősorban gyulladáscsökkentő, összehúzó, baktérium- és vírusellenes hatással rendelkező patikaszerekre kell gondolni (1-4).

Jó tudni, hogy a célzott megoldások között természetes eredetű (gyógy)szer is található (1). Ilyen az orvosi zsálya (latinul Salvia officinalis) levelének a folyékony kivonata, amit évszázadok óta használnak eredményesen a szájüregi gyulladásos panaszok mérséklésére. Azonban, míg nagyanyáink idejében „csupán” népgyógyászati tapasztalatok bizonyították a zsályalevélből nyert anyagoknak a hatásosságát, ma már klinikai vizsgálatok eredményei is támogatják a laboratóriumi körülmények között kivont, természetes eredetű zsályalevél-kivonatnak a hatásosságát és biztonságosságát (1-4).

Zsálya

Gyulladást csökkent, fájdalmat csillapít, rossz szájszagot megelőz

A zsályalevél illóolajban és cserzőanyagokban gazdag kivonata támogatja a különböző szájnyálkahártyasebek és aftás fekélyek gyógyulását, hegedését, és segít megelőzni azok bakteriális felülfertőződését. Előbbieken túl, a zsályalevélből nyert kivonat hozzájárul a fertőzésekkel, gyulladásokkal járó kellemetlen szájszag megelőzéséhez (2). Vizsgálatok bizonyítják, hogy ha a szájüregi aftákat az orvosi zsálya leveléből nyert kivonattal kezelik, akkor azok gyógyulási folyamata felgyorsul: azok mérete rövidebb időn belül csökken, és kevesebb napra van szükség a fájdalommentesség eléréséhez (3).

APERISAN – a zsályalevél kivonatát tartalmazó, természetes hatóanyagú gyógyszer

Az APERISAN 200 mg/g szájnyálkahártyán alkalmazott gél zsályalevél-kivonatot tartalmaz. A vény nélkül kapható készítmény használata egyszerű, azt tiszta ujjbeggyel kell felvinni a kezelendő felületre, napi maximum 5 alkalommal. Az APERISAN szacharózmentes, így azt bátran használhatják a diabéteszesek is (1).

(Szerző: Dr. Budai Marianna, PhD. szakgyógyszerész)

Forrás
(1) www.ogyei.gov.hu; 2019. nov. 14.
(2) Narayanan N. et al. Salvia officinalis is dentistry. Dental Hypothesis 6; 27-30. 2015.
(3) Fawzi M. et al. Anti-inflammatory effect of sage (Salvia officinalis) extracts on oral health. Iraqui Dental Journal 39; 1-6. 2017.
(4) Lemle KL. Salvia officinalis used in pharmaceutics. IOP Conf. Series: Materials Science and Engineering 294; 012037 2018.

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

A migrén jelentkezése
A migrén jelentkezése

A provokáló tényezők.

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.