Anaftin - Pajzs a fájdalom ellen

Szponzorált tartalom
megjelent:

Az afta a szájüregben lévő fájdalmas, élénkpiros széllel megjelenő szürkésfehér fekély. Az apró gyulladás többnyire veszélytelen, ám igen kellemetlen lehet, hiszen fájdalmassá válik az étkezés, sőt a beszéd is. (x)

A száj nyálkahártyáját érintő leggyakoribb betegséggel az emberek körülbelül 60 százaléka találkozik élete során, ráadásul az esetek többségében visszatérő problémát jelent.

Hol és milyen formában jelenhet meg az afta?

A herpesztől eltérően a szájüregben – általában a nyelven, a szájpadláson, vagy az ajkak belső részén – alakul ki, megjelenésére bizsergető, égető érzés figyelmeztethet.

Az aftás terület nagysága változó lehet. Általában egy gombostűfejnyi felületes hámhiányról van szó, de kialakulhat úgynevezett óriásafta is, amely a 2-3 cm-es nagyságot is elérheti, némely esetekben pedig lázzal és nyirokcsomó-duzzanattal is járhat. Az afta kialakulásának oka pontosan nem ismert, azonban az alábbi tényezők növelhetik a megjelenésének esélyét:

 • immunológiai probléma,

 • hormonális tényezők (például menstruáció),
 • stresszes életmód,

 • egyes ételek (pl. citrusfélék, mogyoró, paradicsom, stb.),
 • fűszeres és/vagy forró ételek fogyasztása,

 • bizonyos vitaminok hiánya,
 • vírusos eredet,

 • akár a fogunkkal felsértett bőrfelületen is megjelenhet.

Hogyan előzhető meg az afta kialakulása?

Az afta kialakulása teljes biztonsággal nem előzhető meg, az arra hajlamosaknál visszatérő probléma. Érdemes kerülni a stresszt, ha pedig bizonyos élelmiszerek – például mogyoró vagy paradicsom – evése után jelentkezik a probléma, érdemes kerülni ezek fogyasztását.

Ha a sebesedés gyakran és/vagy nagy területen alakul ki, esetleg sok jelentkezik egyszerre, mindenképp keressen fel orvost, hogy kivizsgálja az okokat.

Hogyan segíthet az Anaftin®?

Az égető fájdalom – a legtöbb esetben – speciális kezelés nélkül néhány napon belül enyhül, a sebek teljes elmúlása viszont akár egy-két hétig is elhúzódhat. A fájdalom enyhítésére ajánlott az Anaftin® termékek (gél, spray és szájöblítő) alkalmazása.

Az Anaftin® pajzsként védelmezi a kisebesedett nyálkahártya felületet. Összetevőinek (polivinil-pirrolidon) köszönhetően védőfilmet képez a fekélyen, és megóvja a sérülés következtében érintetté vált idegvégződéseket. A filmréteg segít megelőzni a további fertőzések kialakulását, valamint bizonyított fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően az afta mellett az összetevők akár a szájnyálkahártya egyéb sérülései esetén – például kisebb sebeket hagyó műtéti beavatkozás után – is támogathatják a gyógyulást.

A készítmény egyedülálló összetételének köszönhetően természetes módon segíti elő a sebgyógyulást.

 • A hialuronsav megköti a vizet, ezáltal olyan környezetet teremt, amely segíti a sérült hámszövet gyógyulását.

 • Az aloe vera fokozza a nedvesítő hatást, segít az irritált felületek nyugtatásában, a fájdalom enyhítésében.

Hogyan alkalmazzam az Anaftin®-t?

 • Az Anaftin® GÉL hosszúkás, csőrszerű adagolójának köszönhetően megkönnyíti a kis területen megjelenő afták ellátását.

 • Az Anaftin® SPRAY egy időben több szájüregi fekély fennállása esetén vagy nehezen elérhető területek kezelésére ajánlott.

 • Az Anaftin® SZÁJÖBLÍTŐ az elszórtan elhelyezkedő szájüregi fekélyek, illetve fogszabályzó viselése esetén alkalmazandó.

A három féle kivitelben megvásárolható készítmény bizonyítottan csillapítja a fájdalmat, megóvja a sérült nyálkahártyát a további fertőzésektől, valamint hatékonyan segíti elő a sebgyógyulást.

Felhasznált források:

 • Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. The diagnosis and management of recurrent aphthous stomatitis: a consensus approach. J Am Dent Assoc. 2003 Feb. 134(2):200-7.

 • Dr. Borsi Lieber Katalin - WEBBeteg - Mit érdemes tudni az aftáról?

 • Belenguer-Guallar I, Jiménez-Soriano Y, Claramunt-Lozano A. Treatment of recurrent aphthous stomatitis. A literature review. J Clin Exp Dent. 2014 Apr. 6 (2):e168-74.

ANA2016#7832#

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Az afta típusai és kezelése

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Afta
Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő gondot jelent.
Derékfájás, hátfájás
Derékfájás, hátfájás

Mozgással a mozgásszervi panaszok ellen.

Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás

A folyékony gyógyszerformák előnyei.

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.