Mikor érdemes aggódni afta miatt?

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos hipochonder, szorongó alkat vagyok, aki mindig aggódik valami miatt és sokat stresszel. Jelenlegi kérdésem, hogy ön szerint szükséges-e vagy mikor lenne szükséges aggódnóm a következő miatt. Igazából abban is bizonytalan vagyok, hogy egyáltalán afta az ami talán néhány havonta kialakul az ajkam közel azonos részén. Azt sem tudom mióta van ez így, csak a nyáron sokat olvastam az aftákról... Azért vagyok bizonytalan, mert nem szokott fájni, legfeljebb a nyelvemmel érzem, illetve látom, de azt is elég nehezen, mert a maximális méret talán 2mm, de többnyire inkább tűszúrásnyi. Továbbá két - három nap elteltével már gyakorlatilag nyoma sincs. Újj Zsófia doktornő írásában azt olvastam, hogy akkor jelezhet egy afta komolyabb problémát, ha "nagyobb fekély alakul ki, a tünetek súlyosabbak, elhúzódóan jelentkeznek és a fellángolások gyakran összefolynak". Olyan aftám, ami fájt kb. tíz éve volt. Még az is furcsa a tegnap látott elváltozásban, hogy dirrekt ingerelni próbáltam egy citrom levével percekig, de akkor sem fájt, sőt szerintem elmúlt tőle. Egyébként egy bőrgyógyásszal és fogorvossal megnézettem a számat, de sajnos nem láttak semmit és azt mondták, hogy valami nyálmiriggyel kapcsolatos lehet inkább. Arra gondoltam, hogy talán szednék egy kis cinket. Egyébként a szintén webbeteges szakértő dr. Laki András májusban igen alaposan átnézett ultrahanggal és azt mondta, hogy nem kéne komoly bajra gondolnom. Néhány 4-5 mm reaktív nyirokcsomót látott a mesasterium-nál, viszont előtte pár héttel COVID-os voltam. Kérdésem tehát önhöz, hogy a tüneteimmel szükséges lenne belgyógyászati okokat keresni? Vagy ez igazából egy jelentéktelen dolog lehet? Még azt hozzátenném, hogy szerintem kevés B12-t és kevés Folsavat viszek be táplálkozással, ha ez számít. Előre is köszönöm a válaszát.

Dr. Plósz János válasza afta témában

Leírása alapján nem is aftára gondolnék, sokkal inkább valamelyik kis nyálmirigy átmeneti megduzzadására vagy a fogsor, esetleg étel okozta nyálkahártya sérülésre. Ha a fogorvos illetve bőrgyógyász nem látott nyálkahártya-eltérést, nem kell aggódnia.

Kérdés: 2022. október 04., 21:57 ;Megválaszolva: 2022. október 05., 19:53
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Milgamma okozhat-e menstruáció...
Jó napot! Segítséget szeretnék kérni. 3 hete szedek Milgammát, napi 3 tablettát kézfájdalomra. Mindig pontosan jött meg a menstruációm, ebben a...
érzészavar
Nagy mennyiségű széklet
Tisztelt Doktor Úr! Október végén tüdőgyulladást kaptam, amire Azi Sandoz nevű antibiotikumot írtak fel. Már az első szem bevétele után...
Gyakori megfázás/fertőzés
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A problémakör amiről kérdezni szeretnék, hogy az elmúlt időszakban egyre gyakrabban vagyok megfázva, és egyre lassabban...
érzészavar
Tisztelt webdoktor! Tegnap felvázoltam a problémámat (lófarok-szindróma gyanúja,nyeregérzés-zavar,merevedési problémák,porckorongsérv,visszatérő...