AIDS téma

Új lehetőség a HIV-fertőzés kezelésében

Vital Balance Életmódközpont

A HIV vírus (humán immundeficiencia vírus) eddig tanúsított masszív ellenállóképessége ismételten arra ösztönzi a kutatókat, hogy olyan szert fejlesszenek ki, mely az eddig használt antiretrovirális szerektől hatásmechanizmusában különbözzön, remélve azt, hogy a vírusszaporodást az adott szer hatékonyan gátolja.

Az AIDS kórokozója áthatol az ép szöveten

WEBBeteg - stern.de

A kutatók eddig azt gondolták, a hüvely egészséges nyálkahártyája védelmet nyújt a HIV-vírus ellen. Tévedtek: a kórokozók közvetlenül a vagina ép szövetén keresztül jutnak be a szervezetbe. Azokat a réseket használják ki, melyek a nemi szerv felszíni szövetének megújulásakor keletkeznek.

December elseje az AIDS világnapja

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Ma már több ember él HIV fertőzéssel, mint korábban valaha. A HIV fertőzés súlyos, hosszúlefolyású betegség, s az ebben szenvedőket gyakran éri diszkrimináció.

Kevés és hiányos a szexuális felvilágosítás

Független Hírügynökség

A magyar fiatalok elégedetlenek a jelenlegi szexuális felvilágosítással - derült ki az egyik óvszergyártó cég által megrendelt kérdőíves felméréséből. A kérdőívet 1500 magyar, 15 és 22 év közötti fiatal töltötte ki.

10 millió AIDS-es lesz két év múlva Ázsiában

Független Hírügynökség

Tízmillió HIV-fertőzött, illetve AIDS-beteg lesz Ázsiában 2010-re, verték félre a harangokat pénteken ENSZ-szakemberek Manilában. A 10 millió több mint a duplája a mostani számnak. Az ENSZ AIDS-programjának egyik szakértője szerint évente félmillió lehet az új fertőzések száma, főleg a homoszexuális férfiak miatt.

A kísérleti HIV-oltás fokozta a fertőzés veszélyét

Független Hírügynökség

Az amerikai Merck cég HIV-1 védőoltása, amelyhez pár éve nagy reményeket fűztek, inkább fokozta a HIV-fertőzés kockázatát - erősítették meg a korábbi észrevételt kutatások. Erről kedden jelent meg tudományos cikk a Journal of Experimental Medicine című orvostudományi folyóiratban.

Szünetel a középiskolai óvszerautomata-program

Független Hírügynökség

Pénzhiány miatt egyelőre áll az Országos Egészségfejlesztési Intézet középiskolai óvszerautomata-programja. Most 10 berendezésre várnak három vidéki iskolában, de ahhoz, hogy meg is kaphassák, majdnem egymillió forintra lenne szükség - tudta meg a Független Hírügynökség.

Montagnier szerint lesz oltóanyag az AIDS ellen

Független Hírügynökség

Négy éven belül lesz AIDS elleni oltóanyag - jósolja az egyik friss orvosi Nobel-díjas. Luc Montagnier virológus hétfőn kapta meg az orvosi Nobel-díj felét kolléganőjével, Francoise Barre-Sinoussival együtt az AIDS-t okozó HIV vírus felfedezéséért.

Az intravénás drogozók ötöde HIV-fertőzött

Független Hírügynökség

A világon körülbelül 16 millió ember használ illegális kábítószert intravénásan. Csaknem egy ötödük, 3 millió hordozhatja magában az AIDS-t okozó vírust - írja szerdán a Lancet című brit orvosi hetilap.

New Yorkban gyorsabban terjed az AIDS

Független Hírügynökség

Az AIDS-t okozó vírus háromszor gyorsabban terjed New Yorkban, mint az Egyesült Államok más területein, állapította meg a város egészségügyi ügyosztályának csütörtökön közzétett jelentése.