• Vesebetegségek és a gének

    Szerző: MTI

    A krónikus vesebetegség minden tizedik felnőttet érinti. Az állapot progresszíven fejlődik ki, a vese lépésről lépésre veszíti el funkcióit.

     Renovascularis magas vérnyomás
    A renovascularis magas vérnyomás olyan hipertónia, amikor az emelkedett vérnyomásért a veséhez futó verőerekben lévő szűkület tehető felelőssé. Renovascularis magas vérnyomás>>
    Húsz, a krónikus vesebetegség hátterében álló gént azonosított egy nemzetközi kutatócsoport.

    A betegség okainak feltárása forradalmasíthatja a kezelést - idézte a kutatókat a BBC hírportálja hétfőn (http://newsvote.bbc.co.uk).

     

    Áttörésként értékelik szakértők a Nature Genetics című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányt. A krónikus vesebetegség minden tizedik felnőttet érinti. Az állapot progresszíven fejlődik ki, a vese lépésről lépésre veszíti el funkcióit.

    A tünetek - a boka és a kéz duzzanata, vér megjelenése a vizeletben - sokszor már csak akkor tűnnek fel az embereknek, amikor az állapot előrehaladott. A krónikus vesebetegség kialakulása összefügg a korral, a 65 és 74 év közötti férfiak közül minden ötödiknél, a nők körében minden negyediknél megjelenik.

     

    Hirdetés

    Leggyakrabban más krónikus állapotok, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás okozzák. Ismert azonban, hogy a betegségnek genetikai összetevője is van. A most közzétett kutatásban a betegség hátterében lévő géneket azonosították a szakemberek.

     A vesekövesség kezelése, megelőzése
    Ha valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat. Ajánlatos a rendszeres, egészséges testmozgás és a stressz kerülése. A vesekövesség kezeléséről, megelőzéséről itt olvashat.
    A nemzetközi csoport, amelynek az Edinburghi Egyetem munkatársai is tagjai voltak, közel 70 ezer európai ember génjeit vizsgálta. Találtak 13 gént, melyek a vesefunkciókat befolyásolják, valamint további hetet, melyek befolyásolják a kreatinin termelődését és kiválasztását. Utóbbi molekula az izmok anyagcseréje során keletkező bomlástermék, amelyet a vese szűr ki.

    Jim Wilson, az Edinburghi Egyetem genetikusa elmondta, hogy "a munka forradalmasítja a jövőben a vesebetegségek kezelését, ám ez némi időbe telik". A kutató úgy véli, a betegség hátterében lévő biológiai okok megismerése első lépésként kritikusan fontos, ám a klinikai gyakorlatban való felhasználhatósághoz évek kellenek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.04.13 08:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mi az Ehlers-Danlos-szindróma?

    Az Ehlers-Danlos-szindróma (EDSZ) nem más, mint a bőrre, ízületekre és vérerekre kiható rendellenességek csoportja. Az EDSZ-ben szenvedő betegek ízületei ruganyossá, bőrük nyúlóssá, valamint rendkívül sérülékennyé válik.

    Emlékeink programozhatják át idegsejtjeink kommunikációs gépezetét

    Az idegsejtjeink közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban működnek szervezetünk legbonyolultabb molekuláris gépezetei. Az utóbbi években kiderült róluk, hogy felépítésüket nemcsak a genetika, hanem gondolataink, emlékeink is formálják. Hogy pontosan miként, arra keresi a választ a következő öt évben Nusser Zoltán, az MTA KOKI kutatója az Európai Kutatási Tanács 2,5 millió eurós támogatásával.

    Elsődleges és másodlagos hipertónia - A magas vérnyomás okai

    A kezelés és a kivizsgálás szempontjából is fontos, hogy felderítsük a magasvérnyomás-betegség okát. Ez alapján a hipertóniát két nagy csoportra osztjuk, primer és szekunder eredetűre.

    A Wilson-kór

    Az emberi szervezet számára szükséges nyomelemek közé tartozik a réz is, azonban nagy mennyiségben igen káros lehet. Az öröklött betegség egy élethosszig elkíséri hordozóját, azonban helyes diagnózissal és némi odafigyeléssel a Wilson-kór jól kezelhető.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Egy gén növelheti a vesebetegségek kockázatát

    Egy gén, amely megvédheti az embereket Afrikában az álomkórtól, négyszeresére emeli egyes vesebetegségek kialakulásának kockázatát a fekete amerikaiak körében - állapították meg amerikai és belga kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.