Vesebetegségek és a gének

MTI
megjelent:

A krónikus vesebetegség minden tizedik felnőttet érinti. Az állapot progresszíven fejlődik ki, a vese lépésről lépésre veszíti el funkcióit. Húsz, a krónikus vesebetegség hátterében álló gént azonosított egy nemzetközi kutatócsoport.

Áttörésként értékelik szakértők a Nature Genetics című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányt, a betegség okainak feltárása forradalmasíthatja a kezelést - idézte a kutatókat a BBC hírportálja.

A krónikus veseelégtelenség minden tizedik felnőttet érinti. Az állapot progresszíven fejlődik ki, a vese lépésről lépésre veszíti el funkcióit. A tünetek - a boka és a kéz duzzanata, vér megjelenése a vizeletben - sokszor már csak akkor tűnnek fel az embereknek, amikor az állapot előrehaladott. A krónikus vesebetegség kialakulása összefügg a korral, a 65 és 74 év közötti férfiak közül minden ötödiknél, a nők körében minden negyediknél megjelenik.

A vesekövesség kezelése, megelőzése
Ha valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat. Ajánlatos a rendszeres, egészséges testmozgás és a stressz kerülése. A vesekövesség kezeléséről, megelőzéséről itt olvashat.

Leggyakrabban más krónikus állapotok, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás okozzák. Ismert azonban, hogy a betegségnek genetikai összetevője is van. A most közzétett kutatásban a betegség hátterében lévő géneket azonosították a szakemberek.

Renovascularis magas vérnyomás
A renovascularis magas vérnyomás olyan hipertónia, amikor az emelkedett vérnyomásért a veséhez futó verőerekben lévő szűkület tehető felelőssé. Renovascularis magas vérnyomás

A nemzetközi csoport, amelynek az Edinburghi Egyetem munkatársai is tagjai voltak, közel 70 ezer európai ember génjeit vizsgálta. Találtak 13 gént, melyek a vesefunkciókat befolyásolják, valamint további hetet, melyek befolyásolják a kreatinin termelődését és kiválasztását. Utóbbi molekula az izmok anyagcseréje során keletkező bomlástermék, amelyet a vese szűr ki.

Jim Wilson, az Edinburghi Egyetem genetikusa elmondta, hogy "a munka forradalmasítja a jövőben a vesebetegségek kezelését, ám ez némi időbe telik". A kutató úgy véli, a betegség hátterében lévő biológiai okok megismerése első lépésként kritikusan fontos, ám a klinikai gyakorlatban való felhasználhatósághoz évek kellenek.

(MTI)

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.