Katéter téma

A mellkasi folyadékgyülem kezelése

Szponzorált tartalom - 2022-04-11 18:52
A mellkasi folyadékgyülem nem egy elterjedt betegség, de aki megtapasztalta személyesen vagy hozzátartozóján, ismerősén keresztül a pleurális effúzió következményeit, tudja, hogy a folyamatos fulladás és a kórházi kezelések mennyire rombolóan hatnak a beteg életminőségére. (x)

Kardiológiai napok huszadszor

Debreceni Egyetem - 2015-03-04 02:51
Felére csökkent az elmúlt húsz évben az akut infarktusban elhunytak száma, ami elsősorban a katétertechnika fejlődésének köszönhető.
A szélütés kezelésének jövőjét jelentheti az az új módszer, amelyben apró hálóval húzzák ki a páciens agyából az eret elzáró vérrögöt - derül ki a The Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent két tanulmányból.

Szívkatéterezés robotkarokkal

MTI - 2012-05-24 18:37
A szívbe és a koszorúerekbe fölvezetett katéter alapvetően megváltoztatta a szívgyógyászatot: a diagnosztika és a gyógyítás új lehetőségeket kapott. A további fejlődést a robottechnika nyitotta meg, amely a szakorvost segítve, sőt helyettesítve elvégzi az életmentő beavatkozásokat.
A szívinfarktust okozó elzáródott koszorúeret egy verőéren át az érbe vezetett katéter segítségével tágítják ki. Olasz kutatók tanulmánya szerint a kezelés sokkal hatékonyabb, ha nem a comb, hanem a csukló verőerén keresztül vezetik be a műszert.

Hólyagkatéterezés

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-29 11:04

A katétert leggyakrabban a hólyag tartalmának kiürítésére használják. Ezt az eljárást nevezik katéterezésnek, nőknél üveg, férfiaknál fém vagy gumikatéterrel végzik, diagnosztikus vagy terápiás célból.

A katéterezéssel diagnosztikus célból tisztázható a vizelet genny- és baktériumtartalma, illetve, hogy a hólyag tartalmaz-e vizeletet, vagyis, hogy a vese megfelelően működik-e.

A katéterezést terápiás célból akkor alkalmazzák, ha a beteg nem képes kiüríteni a vizeletét a hólyagizomzat elernyedése vagy valamilyen akadály miatt. A katéter végén lévő nyílás előtt lévő ballont a célhelyen felfújják, ami megkönnyíti a vizelet távozását.

A gyulladások és fertőzések elkerülése érdekében a katéterezést csak steril körülmények között szabad végezni, katéterezés után fertőtlenítő oldattal hólyagmosást is végezhetnek.

Olyan betegségek is vannak, amelyek során a katétert nem lehet eltávolítani, ám legtöbbször ideiglenes megoldás.

Katéterezéskor hólyagtükrözést is végezhetnek, melynek segítségével a két vese működése külön-külön is vizsgálható. A hólyagtükröt és a katétert a húgycsövön át, annak előzetes érzéstelenítése után vezetik be.

Nemcsak a mértékletes borivás tesz jót az egészségnek: egy amerikai vizsgálat szerint a vörösbor néhány hatóanyaga közvetlenül a szűkült koszorúérbe juttatva is igen eredményes - hangzott el az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán.
Ballonkatéteres kezelést követően az alacsony hőmérséklet (hipotermia) mintegy harmadára csökkenti a szövetkárosodást – írja a Circulation-Cardiovascular Intervention folyóirat legfrissebb száma.
Nemcsak az urológiai osztályon, hanem sok más kórházi részlegen is a betegek nem kis hányadát ápolják úgy, hogy átmenetileg hólyagkatétert viselnek.
A betegek gyógyítása során gyakran szükséges vaszkulárisan, azaz az érrendszeren át katétert vezetni valamelyik szervbe, például a szívbe. Az intravénás (IV) katéterek hegye a bejuttatás során azonban felsértheti az érfalat, és el is akadhat.

Új szívkatéteres laboratórium Szegeden

Független Hírügynökség - 2009-04-09 16:35
Évente közel ezer esetben közvetlen vagy közvetett életmentő beavatkozás szükséges heveny szívinfarktus azonnali ellátása vagy fenyegető infarktus miatt a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központban.

Húgyúti fertőzés

Orvos valaszol - Dr. Papos István - 2016-09-27 19:22
Tisztelt Doktor Úr! Édesapám állandó katéter mellett él jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt. Egy hónapja kezdődöt a gond. Véres volt a vizelete. Gyulladt a húgycső. Sárgás váladék a katéter mellett. És erős szúró fájdalom a húgycső tájékán.

Húgycső gyulladás

Orvos valaszol - Dr. Papos István - 2016-09-06 19:51
Tisztelt Doktor Úr! Édesapám jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt katéterrel él. Jelenleg olyan panasza van, hogy a húgycső tájékán szúró fájdalmat érez és a húgycső gyulladt és váladékozik. A házi orvosunk DOXYCYCLIN AL 200 antibiotikumot

Célszerű-e TURP műtét

Orvos valaszol - Dr. Papos István - 2016-01-04 17:05
Tisztelt Doktor Úr az alábbiakról kérem véleményét. A katéter kiváltására TURP műtétet javasol az orvosom. Kérdezem, hogy a katéter megszüntetése egyenes arányban van-e az esetleges hátrányokkal. Gondolok az újabb műtétre a visszanövés miatt, megjele

Katéter közben vizelési inger

Orvos valaszol - Dr. Papos István - 2014-09-06 19:11
Tisztelt Doktor Úr! Az édesapámnál lassan 2 hónapja a prosztata jóindulatú megnagyobbodását diagnosztizálták, mivel már vizeletelakadás is történt. Azóta katéter van neki felhelyezve. Kb. 3 hete felhelyeztek neki egy 6 hetes katétert, mellette gyó

Mit kell tenni katéter otthoni használata esetén?

Orvos valaszol - Dr. Papos István - 2014-08-21 18:58
Tisztelt Szakértő! Tanácsát szeretném kérni. Páromnak kedden végeztek el egy húgycsőszűkületi műtétet. Holnap mehet haza, viszont katéterrel. Ott azt mondták 2-3 hétig kell használnia ezt a katétert. Legyen szíves tanácsot adni, hogyan lehet ezzel

Természetes-e a katéter feltevése utáni csepegés?

Orvos valaszol - Dr. Merth Gábor - 2012-07-12 09:26
Kedves Szakértő! Vizelettartási probléma miatt katétert kaptam, amit immár állandóan viselnem kell. Viszont a katéter mellett is folyamatosan "bepisilek", csepegek. Visszamentem az orvoshoz, ahol azt mondták, hogy nem kell nagyobb méretű katétert adn

húgycsőkatéter okozta kilökődési görcsök

Orvos valaszol - Dr. Merth Gábor - 2012-06-12 18:26
T. Doktornő/Úr! Húgfycsőszűkületem van. A prosztatámat már eltávolították. Most lesz negyedszer urethrotomia interna műtátem. Már a harmadiknál kiderült, hogy a katétert minnél tovább kell bentartani, hogy a műtét hatása minnél tovább tartson. A

Sebfájdalom

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2010-06-11 11:11
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Szeretném megtudni, hogy egy éve voltam szív-ér vizsgálaton combomon keresztül végezték a katértelt. kérdésem, hogy mi az oka, hogy egy év után is érzem néha erős nyílalás vagy hosszú tompa fájás ennek igy kell leni.e? vagy

Van-e kiút az állandó katéterből?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-06-10 09:33
                                                       Tisztelt Doktor Úr! Egy nagyon nagy kéréssel fordulok önhöz.Én egy 38 éves nő vagyok.Sajnos nyitott gerinccel születtem, mely az én esetemben úgy néz ki, hogy közvetlenül az ülepem fölött van

Dupla J katéter

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-05-08 11:41
Tisztelt Doktorur! (nő)! Lányom 24éves, és ez év március 13.-án vesevezeték szükületet állapítottak meg nála.Ezért egy dupla J katétert helyeztek fel a vese, és a hugyholyag közé. Most ezt kell majd eltávolitani.Ezért szeretném kérdezni, hogy enn