Ikerműtő Debrecenben

Szerző: MTI

Az élődonoros veseátültetések számának növelésére és azok biztonságának fokozására úgynevezett ikerműtőt alakítottak ki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) sebészeti intézetében - közölte az intézet igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Damjanovich László professzor közlése szerint ezzel megteremtették a párhuzamos operáció lehetőségét: amíg az egyik műtőben a donorból kiveszik a vesét, addig az attól egy ajtóval elválasztott másik műtőben előkészítik a beteget a beültetésre, s a kioperált szervet perceken belül megkaphatja a páciens.

Asztalos László egyetemi docens, aki 1991-ben az első úgynevezett kadáver eredetű - agyhalottból kivett - vese átültetését végezte Debrecenben, elmondta: azóta a tanszékükön 798 veseátültetés történt, jelenleg 452 beteg gondozását végzik.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: az első élődonoros veseátültetést 2010 márciusában végezték Debrecenben, eddig összesen három ilyen beavatkozás történt; ezek számát jelentősen növelheti az új ikerműtő átadása, abban áprilisban kezdődik meg a munka.

A donor számára veszélytelen, a betegnek életesélyt ad

Az élődonoros veseátültetésnek a műtőkapacitás nem, sokkal inkább a donorok egészségi állapota szab határt - fejtette ki a szakember. Hozzátette: 12 vesebeteget készítettek fel a transzplantációra, s megvizsgálták azok családtagjait, akik felajánlották a szervüket, de egyikük sem alkalmas donornak.

Balla József professzor, a nephrológiai tanszék vezetője és Molnár Csilla, az intenzív terápiás tanszék helyettes vezetője egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy szemléletváltásra van szükség az élődonoros veseátültetésekkel kapcsolatban. A szervek felajánlása ugyanis nem jelent kockázatot a donornak, viszont életesélyt és jelentős életminőség-javulást eredményez a vesére szorulónak - fűzték hozzá.

A debreceni sajtótájékoztatón ott volt egy fiatal testvérpár, két nő, akik közül a kétgyermekes idősebb nővér odaadta az egyik veséjét az egygyermekes húgának. Utóbbit - mint a szavaikból kiderült - nehéz volt meggyőzni a beavatkozásról, de nővére a "sarkára állt", s ma mindketten egészségesek, és nagyon büszkék egymásra.

Transzplantáció és várólista

Az egészségügyi szolgáltató a transzplantációs egészségügyi ellátásokat kizárólag transzplantációs várólista alapján nyújthatja. A transzplantációs várólistára történő felkerüléssel, az átmeneti alkalmatlansággal és a törléssel kapcsolatos döntést, a transzplantáció típusa szerint illetékes Transzplantációs Bizottság hozza meg a külön jogszabályban meghatározott szakmai szabályok szerint. Transzplantáció és várólista.>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

A vese betegségére utaló jelek

A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét...

Mit kell tudni a vesetágulatról?

Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.