Élődonor téma

A két Rita és veséjük esete

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2019-03-26 13:03
Szervátültetés
A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség, mint amennyi adódik. Az összes transzplantálható szerv (szív, máj, vese, hasnyálmirigy és tüdő) átültetésére van itthon is mód.

Ikerműtő Debrecenben

MTI - 2012-03-12 07:33
Az élődonoros veseátültetések számának növelésére és azok biztonságának fokozására úgynevezett ikerműtőt alakítottak ki a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) sebészeti intézetében - közölte az intézet igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón.

Kettős élődonoros szervátültetés

Medipress - 2011-05-05 09:53
A Pennsylvania állambeli Milton S. Hershey kórház sebészei nemrégiben hajtották végre első szimultán, kettős élődonoros szervátültetésüket egyetlen recipiensen.
Tavaly mintegy 14 százalékkal több szervátültetés történt az országban - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikájának igazgatója az MTI-t; Langer Róbert szerint a fejlődés a "szakma elhivatottságának" eredménye, de fontos volt az is, hogy a magyarországi transzplantációs szakma erőfeszítéseihez végre politikai támogatás is társult.

Hazánkban elenyésző az élődonorok száma

Magyar Transzplantációs Társaság - 2009-08-17 02:35
A világon szinte mindenhol komoly problémát jelent, hogy élődonor hiányában nem tudnak annyi transzplantációt elvégezni, amennyire szükség lenne - közölte Szehoradszky Pál, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke.
A szervátültetés egyértelműen költséghatékony beavatkozás. Egy középkorú veseátültetett beteg például átlagosan kétszer tovább él, mint a művesén kezelt páciensek, ráadásul a társadalomnak is tizedébe kerül a műtét, mint a tartós dialízis - mutatott rá Janky Jenő, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.