Húgyúti fertőzést okozhat a katéter

MTI
megjelent:

Nemcsak az urológiai osztályon, hanem sok más kórházi részlegen is a betegek nem kis hányadát ápolják úgy, hogy átmenetileg hólyagkatétert viselnek.

Amerikai szakemberek vizsgálattal igazolták, ha a kórházi személyzet figyel arra, hogy a katéter csak addig maradjon a betegben, amíg szükséges, a húgyúti fertőzések gyakorisága 52 százalékkal csökken.

A kórházi kezelésre szoruló betegeknek gyakorta van szükségük hólyagkatéterre. Ez sokszor elkerülhetetlen kényelmetlenség, de néha életmentő beavatkozás. Olyan betegségek is vannak, amelyek során a katétert nem lehet eltávolítani, ám legtöbbször ideiglenes megoldás.

Sajnos a hólyagkatéter időnként tovább bent marad, mint ameddig szükség van rá. Ez azért káros, mert növeli a húgyúti fertőzések esélyét. Számos, egyéb fertőzés veszélye is fokozódik, ráadásul a katéter megnehezíti a beteg mozgását, ami miatt gyakrabban fordulhat elő életveszélyes véralvadék keletkezése - és hát mindenképp igen kényelmetlen.

Jennifer Meddings és munkatársai áttekintették a szakirodalmat és összefoglalták a sokak számára fontos kérdés megoldási lehetőségeit. A tennivalókat a Clinical Infectious Diseases szakfolyóiratban ismertették: a fölöslegesen helyén tartott katéter eltávolítása csökkenti a beteg fertőzésének veszélyét, javítja életének minőségét, csökkenti az antibiotikus kezelés költségeit, és rövidebbé teszi a kórházi ápolás időtartamát.

Az amerikai kórházak most rendkívül érdekeltté váltak, mivel az idősek és a szegények számára segélyprogramként létrehozott állami biztosító nem téríti meg a gyógyintézeteknek az ilyen eredetű húgyúti fertőzések kezelésének költségeit, és ezt az elvet mind több magánbiztosító is követte.

Meglepő, de gyakran az orvosok nem figyelnek arra, hogy a katéter fölöslegesen van még a betegben, vagy nem szólnak a nővéreknek, hogy távolítsák el azt. Az amerikai kórházakban az ápolási utasítások a számítógépen keresztül történnek, úgyhogy most külön emlékeztető kerül azoknak a betegeknek a programjába, akiknél terv szerint a kezelés valamilyen fázisában a katéter kiszedését el kell végezni.

MTI

Cikkajánló

Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.