Herefüggelék-csavarodás

szerző: Dr. Radványi Ádám
megjelent:

Gyermekkorban az akut heretáji panaszok leggyakoribb oka a herecsavarodás, herefüggelék-csavarodás (torsio appendices testis, appendix testis torsio) és mellékhere-gyulladás.

A fenti kórképek nagyon hasonló tünetekkel járhatnak, azonban a valódi herecsavarodás (heretorsio) akár néhány órán belül az érintett here elvesztésével járhat, így a differenciáldiagnosztika roppant fontos az adekvát kezelés megítélésében.

Mi az a herefüggelék?

A magzati fejlődés során a fiú- és lánygyermekek esetében a genitáliák eltérő telepekből (az úgynevezett Wolff-csőből és Müller-csőből) fejlődnek ki. Az ellentétes nemű telepek általában a fejlődés során elsorvadnak. A herefüggelék a Müller-cső (női ivartelep) borsnyi (átlagosan kb. 3 mm átmérőjű) fejlődéstani maradványa, ami általában a here elülső-felső pólusánál található a mellékhere feji része mellett. A herék kb. 92%-án megtalálható. Egy vékony nyéllel kapcsolódik a heréhez, ami könnyen lehetővé teszi a képlet megtekeredését. Ha a függelék megcsavarodik (torsio jön létre), a keringése károsodik, ennek következtében elhal. Ezt követően steril gyulladás során szívódik fel. Ez a folyamat egészen enyhe tünetektől kezdve nagyon súlyos panaszokat is okozhat. Mivel jelen tudásunk szerint a herefüggeléknek élettani funkciója nincs, ezért elhalása a kellemetlen tüneteken kívül maradandó egészségkárosodást nem okoz, azonban a valódi herecsavarodástól való elkülönítése rendkívül fontos.

Mi okozza a herefüggelék-csavarodást?

A herefüggelék megcsavarodásának oka ismeretlen. Leggyakrabban a pubertáskor előtt, 10 év körüli fiúbetegekben fordul elő. Amerikai tanulmányok szerint az akut heretáji fájdalommal sürgősségi ambulanciára érkező gyermekek 15-30%-ában a panaszokat a herefüggelék csavarodása okozza.

Tünetek – mikor forduljunk orvoshoz?

Az akut herefüggelék-csavarodás tünetei a következők:

  • egyoldali, fokozódó vagy hirtelen kezdődő heretáji fájdalom
  • a herezacskó pirossá válik, megduzzad, fájdalmas

Ezen tünetek jelentős átfedést mutatnak a valódi herecsavarodással, így a here elhalásának potenciális veszélye miatt sürgős orvosi vizsgálat javasolt.

Szisztémás tünetek ritkán társulnak, a hányinger és hányás általában a valódi herecsavarodás velejárója. Vizelési panaszokat pedig általában a mellékhere és a pénisz egyéb gyulladásos megbetegedései okoznak.

Diagnózis

A diagnózis fizikális vizsgálaton alapul. Herefüggelék-csavarodás esetén általában – a valódi herecsavarodással ellentétben – a here normális tapintatú, az ellenoldalinál nem magasabb állású. Az úgynevezett cremaster reflex (a belső combfél genitofemoralis idegének ingerlésével érhető el, ennek hatására az azonos oldali here megemelkedik) kiváltható. A herezacskó érintett oldala kifejezetten duzzadt, piros lehet. Gyakran a here felső pólusában tapintható a borsnyi, tömött tapintatú herefüggelék. Az esetek kb. 21%-ában a herezacskó vékony bőrén keresztül láthatóvá is válik a megtekeredett, kékesen elszíneződött appendix („blue dot” jel).

Ha a herecsavarodás lehetősége nem zárható ki biztonsággal, a herék keringésének megítélése céljából Doppler-ultrahangvizsgálat szükséges. Függelékcsavarodás esetén a herék keringése megtartott, emellett gyakran látszik a gyulladás következtében termelődött kis mennyiségű folyadék a hereburkok között. Gyakorlott radiológus esetenként a néhány milliméter átmérőjű függeléket is látótérbe tudja hozni. A módszer azonban nem 100%-os biztonságú.

Kezelés

A kezelés elsősorban konzervatív: ágynyugalom; a herék borogatása, felpolcolása; szájon át szedhető fájdalomcsillapító, nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer javasolt. A fájdalom és a duzzanat 5-10 nap alatt általában teljesen elmúlik, maradványtünet nélkül gyógyul.

Műtéti kezelésre két esetben kerülhet sor:

  • kifejezett panaszok, masszív gyulladásos jelek esetén a műtét gyorsan csökkenti a gyermek panaszait, így ez egy relatív műtéti javallat.

Minden esetben egyedileg mérlegelve, a szülővel és a gyermekkel egyetértésben kell megválasztani a legoptimálisabb kezelést.

A műtét általános anesztéziában (altatásban) történik. Műtői körülmények között a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül előemeljük a herét, és eltávolítjuk a megcsavarodott herefüggeléket. Ilyen esetben az ellenoldali here feltárása nem szükséges. A beavatkozásnak lehetnek szövődményei, mint például a vérzés, melléksérülés, elhúzódó sebgyógyulás, illetve az altatásnak is van bizonyos szövődményrátája. A kockázat-haszon arány mindenképpen mérlegelendő. A kórházi bentfekvés hossza a gyulladás mértékétől, a gyermek általános állapotától és az esetleges szövődményektől függ. Komplikációmentes esetben a gyermek akár már a műtét után 6 órával otthonába bocsájtható.

Utánkövetés

Műtét után a herezacskó még néhány napig duzzadt lehet. Testnevelés alól 2-3 hétig felmentés javasolt. A kórkép nem igényel rendszeres gyermeksebészeti utánkövetést.

Műtét után mikor forduljunk orvoshoz?

  • Láz
  • Hasi fájdalom
  • Heretáji fájdalom
  • Gyógyszerre nem szűnő fájdalom
  • Piros, duzzadt, váladékozó seb esetén, vagy
  • Ha bármilyen további kérdése, aggálya van.

Tovább Mellékhere-gyulladás

Dr. Radványi Ádám gyermeksebész szakorvosjelöltSzerző: Dr. Radványi Ádám gyermeksebész szakorvosjelölt
Lektorálta: Dr. Sasi-Szabó László gyermeksebész szakorvos, Debreceni Egyetem

Cikkajánló

A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Here
A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.