• Mellékhere-gyulladás

    WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

    Milyen tünetekkel járhat a mellékhere-gyulladás? Mi okozhatja? Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható? Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében? Cikkünkből kiderül.

    A mellékheréről néhány szóban

    A mellékhere a herék mögött elhelyezkedő páros szerv. Egészséges emberben is kitapintható. A hímivarsejtek érésének befejezéséért és azok tárolásáért felelős. A férfi reproduktív rendszer része. Az ondófolyadék 5-10 százalékát adja, mely tartalmazza a spermiumokat.

    Mennyire gyakori ez a betegség?

    A mellékhere gyulladása lényegesen gyakrabban fordul elő, mint a heregyulladás. Utóbbi bizonyos vírusfertőzésekre jellemző (pl.: mumpsz, tbc), illetve ha a súlyos mellékhere-gyulladás a herére terjed. A mellékhere lobos elváltozása azért gyakoribb, mert a kórokozók az ondóutakon felszálló módon jutnak fel, és okozzák a szerv érintettségét.

    Hirdetés

    Mi okozhat mellékhere-gyulladást?

    A kiváltó kórokozók az életkortól és a szexuális aktivitástól függenek. Fiatalabb, szexuálisan aktív életkorban jellemzőbbek a nemi úton terjedő kórokozók, míg idősebbeknél a bélflórából származó baktériumok érintik a szervet, mely főleg húgyhólyagkatéter viselésénél a gyakoribb. Ilyen baktériumok azonban rendszeres anális nemi együttlét kapcsán is megjelenhetnek az ondóutakban.

    A mellékhere-gyulladás tünetei

    A tünetek heretáji fájdalom, duzzanat, kipirosodás formájában jelentkeznek az esetek többségében, melyhez láz is társulhat. Ondóürülési zavar mellett megjelenő vizelési panaszok a húgyutak érintettségét is felvetik.

    Hogyan diagnosztizálható a mellékhere-gyulladás?

    A diagnózis elengedhetetlen része a herék fizikális vizsgálata mellett az ultrahangos vizsgálata, lehetőség szerint keringésvizsgálattal. Ugyanis igen hasonló tüneteket produkál (láz nélkül) a herecsavarodás is. Ilyenkor az érintett here a tengelye körül elfordul, meggátolva a saját vérkeringését. Ez sürgősségi ellátást igényel, ugyanis a késlekedés a here elvesztéséhez vezethet. A here keringésvizsgálata megmutatja a különbséget a herecsavarodás és a mellékhere-gyulladás között, hiszen előbbi kórképnél a herében nem mutatható ki vérkeringés, utóbbiban viszont elsősorban a mellékherében igen fokozott keringés észlelhető. A helyes diagnózis felállításában, illetve a súlyosság felmérésében a vér gyulladásos paramétereinek a felmérése is nagy segítséget nyújt. Ha nemi úton terjedő kórokozó felmerül, a bőr- és nemibeteg-gondozóban részletes kivizsgálás is javasolt.

    Hogyan kezelhető a mellékhere gyulladása?

    A gyulladás mértéke adja meg, hogy elegendő-e az otthoni kezelés vagy kórházi ellátásra szorul a páciens. Az antibiotikus terápia mellett a herék hűtése és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása is igen hasznos.

    Megelőzhető a betegség?

    A megelőzés fontos eleme a megfontolt és rendezett szexuális élet, valamint a herék kímélete. A hólyagkatétert viselők különös figyelmet fordítsanak a katéter rendszeres tisztán tartására, az orvosi utasítások pontos betartására.

    Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

    Módosítva: 2019.05.30 09:36, Megjelenés: 2019.05.30 09:36
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    A problémával érdemes orvoshoz fordulni. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

    A prosztata vizsgálata

    A prosztata vizsgálata

    WEBBeteg összeállítás

    Fontos időben kiszűrni a daganatos elváltozást. Milyen vizsgálatok szükségesek?

    Balanitis és posthitis - A hímvessző gyulladásos betegségei

    A balanitis és a posthitis betegségek általában együtt fordulnak elő, hazánkban ritka az elkülönített megjelenésük. Balanitisnek nevezzük a hímvessző makkjának (glans penis) gyulladását. A posthitis a hímvessző fitymájának (praeputium) lobos megbetegedését jelöli. Balanoposthitis esetén mindkét terület érintett.

    Mellékhere-gyulladás

    Milyen tünetekkel járhat a mellékhere-gyulladás? Mi okozhatja? Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható? Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében? Cikkünkből kiderül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Férfiak és inkontinencia
    Nem kizárólag a nők problémája, gyakran előfordul a férfiaknál is.
    A nemzet háziorvosa
    Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások