• Korai magömlés - Válaszok a legfontosabb kérdésekre

    Szerző: WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Előfordulhat, hogy szexuális együttlét során a férfi hamarabb ejakulál, mint azt ő vagy a partnere szeretné. Nincs ok aggodalomra addig, amíg ez ritkán fordul elő, ha azonban rövid időn belül vagy gyakran megtörténik, előfordulhat, hogy korai magömlése van. Mit kell tudni róla? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket.

    Mikor normális a magömlés?

    Egyes definíciók szerint a korai magömlésről akkor beszélhetünk, ha egy megadott időintervallumon (2-10 perc) belül történik az ejakuláció, ám sokan cáfolják ezt az állítást. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a rendszeres, behatolást követő két percen belül történő ejakulációt nevezik korai magömlésnek, de természetesen mindig a szexuális partnerek megelégedettségétől függ, hogy mit tartanak kielégítő, vagy zavaróan korai magömlésnek.

    Hirdetés
    Mit tehet a korai magömlés ellen?
    A korai magömlés, vagy az ejakuláció azelőtt, hogy azt a partner is szeretné, gyakori probléma, mellyel a legtöbb férfi találkozik élete valamelyik szakaszában. Számos dolog befolyásolja, hogy mikor következik be az ejakuláció, de néhány módszerrel, illetve extrém esetben gyógyszeres beavatkozással kontrollálható. Íme, néhány stratégia, amivel javíthatja szexuális teljesítményét, és a korai magömlését.

    Teendők korai megömlés ellen

    Mikor beszélhetünk korai magömlésről?

    A korai magömlést a különböző hazai és nemzetközi szakmai társaságok többféle módon is meghatározzák. A kisebb variációk ellenére azonban a legfontosabb szempontok azonosak.

    • Az érintett férfi nem képes szabályozni az ejakuláció idejét. Az korábban megtörténik, mint szeretné (1-2 percen belül vagy még a behatolás előtt).

    • A férfinál és vagy a párkapcsolatban problémát okoz.

    • Az idő előtti ejakuláció sorozatosan megtörténik.

    Milyen korosztályt érinthet?

    A korai magömlés bármely életkorú férfit érinthet. A legújabb kutatások szerint a férfiak 20-30 százalékánál jelentkezik a probléma, de mivel sokan nem fordulnak segítségért, ez az arány akár magasabb is lehet.

    Mi okozza?

    A korai magömlés pontos okát legtöbbször nem lehet meghatározni.  Eleinte úgy gondolták, hogy csak pszichés okai vannak, de ma már tudjuk, hogy ennél sokkal bonyolultabb: pszichés és biológiai tényezők külön-külön és együttesen is szerepet játszanak a kialakulásában.

    Okai lehetnek:

    • bűntudat,
    • erekciós zavar,
    • szorongás,
    • helyzet, mikor siettetni kell az orgazmust,
    • kapcsolati problémák,
    • kóros hormonszint,
    • a neurotranszmitterek abnormális szintje,
    • az ejakulációs rendszer kóros reflex tevékenysége,
    • pajzsmirigy problémák,
    • a prosztata vagy húgycső gyulladásos fertőzése,
    • öröklött tulajdonságok,
    • műtét,
    • trauma,
    • bizonyos gyógyszerek.

    Hogyan diagnosztizálható?

    Amennyiben az orvos úgy véli, hogy a háttérben nem (csak) pszichés probléma húzódik meg, szükség van fizikális (pl. prosztata) vizsgálatokra is, hogy kizárják szervi betegség lehetőségét.

    Hogyan kezelhető a korai magömlés?

    Szexuálterápiával, pszichoterápiával és gyógyszeres terápiával kezelhető a probléma, de sokak számára a három kezelésmód kombinációja a leghatékonyabb.

    Van-e következménye a kezeletlen korai magömlésnek?

    A korai magömlés hatására párkapcsolati problémák jelentkezhetnek, továbbá megnehezíti a gyermekre vágyó pároknál a megtermékenyítést.


    Forrás: WEBBeteg
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2018.04.05 17:25, Megjelenés: 2018.04.05 17:25
   • Cikkajánló

    Babát szeretnél idén?

    Babát szeretnél idén?

    F. Zs, fordító

    Van néhány dolog, amit megtehetünk a teherbeesés esélyének növelése érdekében.

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Kiket sújt leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint?

    Ha felfáztál, szívesen elkerülnéd az antibiotikumot? Tippek

    A hólyaghurut, hétköznapi nevén felfázás számos kellemetlen tünettel jelentkezhet. Kialakulásának kockázatát pedig betegségek, életmódbeli, illetve a szexuális élethez kapcsolódó tényezők is növelhetik. Sok nő találkozik vele élete során, de nem kell rögtön antibiotikumhoz nyúlni.

    3 tévhit a hólyaghurutról

    A hólyaghurut az esetek többségében felszálló fertőzés, vagyis a húgycső irányából terjed felfele, leggyakrabban a bélflórában jelen lévő E. coli baktérium húgyutakba történő bejutásával. Íme, a három leggyakoribb tévhit.

    Korai magömlés - Okok és magömlést késleltető technikák

    Hogyan lehet természetes úton megakadályozni a korai magömlést? Milyen technikák késleltethetik a magömlést? Mi okozhatja a szexuális életben a korai magömlést? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mi okozhat korai magömlést? - Az orvos válaszol

    Ha aktusra kerül sor, pár másodpercen belül elélvezek, második aktus esetén pedig már egyáltalán nem tudok elélvezni. A párommal havonta többször próbálkozunk, de ez egyikünknek sem jó – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A korai magömlés otthoni kezelése - Tanácsok, hogy tovább tartson az aktus

    A korai magömlés, vagy az ejakuláció azelőtt, hogy azt a partner is szeretné, gyakori probléma, mellyel a legtöbb férfi találkozik élete valamelyik szakaszában. Számos dolog befolyásolja, hogy mikor következik be az ejakuláció, de néhány módszerrel, illetve extrém esetben gyógyszeres beavatkozással kontrollálható. Íme néhány stratégia, amivel javíthatja szexuális teljesítményét, és a korai magömlését.

    Korai magömlés: Mítoszok és tények

    Korai magömlésről akkor beszélünk, mikor a férfi képtelen ellenőrzése alatt tartani az orgazmusát, és az ezzel járó magömlést. Íme a leggyakoribb mítoszok a problémával kapcsolatban.

    Korai magömlés – fontos az őszinteség!

    A korai magömlés csak első ránézésre a férfiak dolga. Ha túl korai az ejakuláció, az a nők csúcsra törését is ellehetetleníti. A 20 és 50 év közötti fériak 34 százaléka érintett a jelenségben, amely orvoslása során az őszinte beszéd az első lépés lehetne. A többség ehelyett hallgatásba burkolózik.

    Korai magömlés: gyógyszerrel leküzdhető?

    A rendszeresen korai magömlés számos párkapcsolat végét jelenti. A jelenség minden ötödik férfit, s így közvetve minden ötödik nőt érint, ám egy új tabletta megoldhatja a problémát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.