A koraszülés egyik rizikófaktora

Szerző: Medipress

A vizsgálatok során kiderült, hogy a fogíny és fogágyi betegségekkel küzdő kismamák hármoszor olyan nagy kockázattal hozhatják világra gyermeküket a 35. hét előtt, mint jó szájhigiénével rendelkező társaik.

A szülés, születés módjai
A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
A szülés, születés módjai >>
A fogíny betegségek sikeres kezelésével a kismamáknál csökkenthető a koraszülés kockázata is, vélik amerikai kutatók.

Amerikai kutatási eredmények szerint a fogíny betegségeinek eredményes kezelésével csökkenthető a kismamák esetében a koraszülés kockázata is.

Az eredmények egy 160 fő részvételével zajlott vizsgálatsorozatnak köszönhetőek, amelyeket az amerikai szekemberek az Amerikai Fogászati Kutatások Egyesületének idei konferenciáján ismertettek a szakmával.

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap
A vizsgálatok során kiderült, hogy a fogíny és fogágyi betegségekkel küzdő kismamák hármoszor olyan nagy kockázattal hozhatják világra gyermeküket a 35. hét előtt, mint jó szájhigiénével rendelkező társaik.

Azt már korábban megállapították, hogy a súlyosabb fogíny fertőzések serkentik a prosztaglandin és a tumornekrózis-faktor termelődését, ezek a vegyületek pedig ismerten szerepet játszanak a vajúdás beindításában.

A Pennsylvania Egyetem kutatói által vizsgált 160 nő mindegyike valamilyen fogíny panasszal rendelkezett, és terhességük 6-20. hetében jártak – a vizsgálati időszakban a szakemberek mindegyik anyuka fogínyfertőzését megpróbálták megfelelően kezelni, ami az esetek harmadában sikerrel is járt. A sikeresen kezelt ínypanaszok pedig szoros összefüggést mutattak a megfelelő időben bekövetkező szülés bekövetkeztével – a sikertelenül kezelt fogíny problémák esetében pedig jelentősen nagyobb volt az esély arra, hogy a baba a 35. hét előtt szülessen meg.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Összefügg a szájhigiénia és a...

A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Dr. Záborszky...

A koraszülés növeli az asztma...

A 37. hét előtt született gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki a későbbi életkorban asztma, nehézlégzés. A PLoS Medicine folyóiratban közölt...

A koraszülések országa vagyunk

Népbetegségként emlegetik a hazai szakemberek a koraszülést, azok száma ugyanis az elmúlt években olyannyira megemelkedett hazánkban, hogy az európai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.