Egy szájbaktérium a felelős a koraszülések többségéért

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy újonnan felfedezett, nagyrészt a szájban megtalálható baktérium lehet a felelős a koraszülések 80 százalékáért - állítják amerikai kutatők. A baktérium egy sérülés vagy lyukas fog segítségével bejut a véráramba, onnan a méhbe, ahol gyulladást okozva felelős a koraszülésekért.

Egy korábban nem ismert, nagyrészt a szájban található baktérium lehet a felelős a koraszülések 80 százalékáért ? állítják a Case Western Reserve és a Yale Egyetem kutatói a Journal of Clinical Microbiology című szaklapban megjelent tanulmányukban. A kutatás segíthet az orvosoknak a koraszülések megelőzésében a női szájhigénia fontosságának hangsúlyozásával.

Minél korábbi a koraszülés, annál nagyobb az esélye annak, hogy az anya fertőződött ? mondta Yiping Han, a Case Western Egyetem orvosa, a tanulmány szerzője.

A legtöbb terhesség általában 40 hétig tart. A 37. hét előtti szüléseket koraszülésnek nevezzük. Az Egyesült Államokban a szülések 12 százaléka koraszülés. Ez az adat 30 százalékkal magasabb, mint az 1980-as évek elején tapasztalt, aminek oka ismeretlen. A koraszülött gyerekeket rengeteg károsodás érheti: látás- és halláskárosodás, agykárosodás, esetleg halál.

Sokminden növelheti a koraszülés esélyét: szociális helyzet, bakteriális fertőzés, genetika, ám a konkrét okot még nem sikerült megtalálni.

Egy baktérium a hibás

Han és kollegái úgy vélik, most sikerült fény deríteni a jelenségre, legalábbis egerek esetében. Mikor az állatokat a korábban nem ismert Bergeyella baktériummal fertőzték meg, ezzel koraszüléseket idéztek elő.

Az embereknél szintén erős összefüggés mutatható ki a baktérium jelenléte és a koraszülés között. A kutatás során az orvosok magzatvizet vettek 46 veszélyeztetett terhes nőtől. Közülük 21-nél volt nagyon korai koraszülés (32. héten vagy korábban). Ezeknek a nőknek mintegy 85 százaléka volt a baktériummal fertőzött.

Ez a baktérium általában a szájban él, ám ha egy vágás, egy fogszuvasodás vagy bármely sérülés által bejut a véráramba, a méhbe is eljuthat, ahol koraszüléshez vezető gyulladást okozhat.

A koraszülésnek egy új oka lett ismert ezáltal, most a kezelési módszer kutatásán van a sor. Már folyik a tesztelése az antibiotikumnak, melyet ez ellen a baktérium ellen fejlesztettek ki.

Mindenesetre a szakemberek azt tanácsolják a nőknek, hogy figyeljenek a szájigéniára amennyire csak lehet, és ha bármiféle szájüregi betegségük van, azt kezeltessék még teherbeesés előtt.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Discovery.com)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.