Terhesség és aszpirin

MTI
megjelent:

Marret és kollégái 656 olyan gyereket vizsgáltak, akik a 33. terhességi hét előtt jöttek világra. Az 584 anyánál terhességi szövődmények léptek fel, például magas vérnyomás, vese- és immunrendszeri problémák. A nők közül ezért 125-nek kis dózisú aszpirin szedését írták elő körülbelül 12-13 hétig a szülést megelőzően

A terhességi szövődmények elkerülésére szedett kis dózisú aszpirin nem árt a magzatok fejlődésének - állapították meg francia kutatók a gyerekek ötéves korában elvégzett vizsgálatokkal.

Az aszpirin és amit nem tudunk róla
Ki ne hallott volna már a nagy múltú láz- és fájdalomcsillapítóról, az aszpirinről?Az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. Az aszpirin és amit nem tudunk róla

A következtetéseket megfigyeléses tanulmány alapján vonták le a Roueni Egyetemi Kórház munkatársai, ezért Stephane Marret kutatásvezető szerint további vizsgálatok szükségesek az adatok igazolására.

Marret és kollégái 656 olyan gyereket vizsgáltak, akik a 33. terhességi hét előtt jöttek világra. Az 584 anyánál terhességi szövődmények léptek fel, például magas vérnyomás, vese- és immunrendszeri problémák.

A nők közül ezért 125-nek kis dózisú aszpirin szedését írták elő körülbelül 12-13 hétig a szülést megelőzően.

Az aszpirin véralvadásgátló hatása
Az acetilszalicilsav a vérlemezkék aktiválódását és a gyulladás tüneteinek létrehozásáért felelős anyagokat egyaránt serkentő enzimet gátolja. Az aszpirin véralvadásgátló hatása

A megszületett gyerekek egészségi állapotának értékelését öt évvel később végezték, ekkor a kutatók nem találtak összefüggést az anya várandósság alatti aszpirinszedése és az utódok egészségi állapota között.

A halvaszületés, csecsemőhalálozás, agyvérzés és más agyi sérülések aránya nem tért el az aszpirint szedő, illetve nem szedő anyák gyerekeinél.

A tanulmányt a Pediatrics című szakfolyóirat januári száma közli.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.