Magzati alkohol szindróma

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

Magzati (fetális) alkohol szindrómáról (FAS) akkor beszélünk, mikor a kismama a terhesség során rendszeresen fogyaszt alkoholt. Ennek következményei visszafordíthatatlanok, és súlyos fizikai, mentális és viselkedési problémákat okoz.

Amennyiben gyanítja, hogy gyermekének magzati alkohol szindrómája van, mihamarabb keresse fel az orvost. A korai diagnózis sokat segíthet a későbbi kockázati tényezők (iskolai problémák, alkoholizmus) mérséklésében.

A FAS nem egy egyszerű születési rendellenesség, hanem egy sor probléma által kiváltott egészségi állapot, mely legfőbb szenvedője a magzat. A FAS gyakori – ám megelőzhető – oka a szellemi retardációnak. A mentális zavar mértéke gyermekenként változó, ám a fő tünetek megegyezőek:

 • Jellegzetes arckifejezés, kicsi szemek, nagyon vékony felső ajak, pici, felfelé kunkorodó orr, vékony bőr az orr és a felső ajak között
 • Szívproblémák
 • Lassú fizikai fejlődés magzati és csecsemőkorban is
 • Látás- és hallászavar
 • Kicsi fejkörfogat és agyméret (mikrokefália)
 • Rossz koordinációs készségek
 • Alvászavar
 • Szellemi retardáció, lassú fejlődés
 • Tanulási zavarok
 • Abnormális viselkedés, mint például rövid koncentrációs készség, hiperaktivitás, túlzott idegesség vagy szorongás
 • Végtagok, ujjak deformációja

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben gyermeket vár, de nem tud leszokni az ivásról, kérjen orvosi segítséget! A korai felismerés segíthet a későbbi problémák kezelésében, így fontos, hogy tudassa az orvossal, ha a terhesség alatt rendszeresen fogyasztott alkoholt!

Amennyiben örökbe fogadta a gyermeket, nem tudhatja, hogy annak biológiai anyja fogyasztott-e alkoholt a terhesség során. Ezért ha a babánál tanulási vagy fejlődési rendellenességet tapasztal, forduljon orvoshoz, hogy kiderítsék a dolog mögött meghúzódó problémát.

Miért okoz rendellenességet a babában az alkohol?

Mennyi alkoholt szabad?

Noha az orvosok nem teljesen biztosak abban, mennyi alkohol jelent valós veszélyt a magzatra, azt javasolják, hogy ha úgy érzi, terhes, illetve gyermeket tervez, egyáltalán ne fogyasszon alkoholt!

Mikor alkoholt fogyaszt, az bekerül a véráramba, így eljut a fejlődő magzathoz is. Mivel a magzat alkohol lebontása sokkal lassabb, mint a felnőtteké, a magzat véralkoholszintje magasabb lesz, mint az Ön szervezetében mért érték. Az alkohol emellett károsan befolyásolja a baba oxigén-és tápanyag ellátottságát, szöveteinek, szerveinek, agyának fejlődését.

Minél többet iszik a terhesség alatt, annál nagyobb kockázatnak teszi ki születendő gyermekét. Ez a terhesség egész időszakára érvényes, noha a legnagyobb károkat kétségtelenül a terhesség első harmadában, a létfontosságú szervek kifejlődésének idején jelenti, mikor nagyon sok nő még nem is tud arról, hogy gyermeket vár.

Diagnózis

Noha az orvos nem tudja megállapítani a gyermek születése előtt a magzati alkohol szindrómát, azonban nyomon tudják követni a magzat fejlődését a terhesség során. Amennyiben meg tudja mondani a fogyasztott alkohol mennyiségét és gyakoriságát, az segíthet a betegség előrejelzésében.

Ha a gyermekorvossal tudatja a terhesség alatti alkoholfogyasztást, akkor az orvos fokozottan odafigyel a betegség jeleire az első életévben már a születéstől. A diagnózis pontos felállításához megvizsgálja a gyermek:

 • magasságát
 • arcberendezését
 • esetleges szívproblémáit
 • hallását
 • látását
 • kognitív képességeit
 • nyelvi fejlődését
 • motoros képességeit
 • viselkedését

Amennyiben a családban már van olyan gyermek, aki FAS-ban szenvedett, fontos, hogy a később születendő testvéreit is megvizsgálják, náluk nem jelentkezik-e a betegség.

A betegséggel való megbirkózás

Nincs mód a kezelésre

A FAS-ra nem létezik speciális kezelés. A fizikai és szellemi károsodás egész életre kihat. A szívproblémák esetlegesen műteni kell, a tanulási zavarok szakemberek segítségével fejleszthetőek.

A FAS-val kapcsolatos testi és lelki problémákkal való megbirkózás nagyon nehéz. A gyermek szülőjeként a következő tippekből segítséget meríthet:

 • alakítsanak ki egy olyan napirendet, melyhez a gyermek könnyen hozzászokhat
 • egyszerű szabályokat állítsanak fel, amit következetesen betartanak
 • a kívánt viselkedést jutalmazzák
 • tanítsa meg gyermekének a mindennapokhoz szükséges alapvető dolgokat.

Egy stabil, szerető, védő család a legfontosabb egy FAS-ban szenvedő gyermeknek ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a későbbi életévekben őket fenyegető veszélyek (drog, alkohol, iskolából való kimaradozás).

Megelőzés

Az orvosok nem tudják megállapítani, mennyi az az alkoholmennyiség, amit még biztonsággal elfogyaszthat a kismama, de az biztos, hogy a FAS elkerülhető betegség, ha az édesanya nem iszik alkoholt a terhesség alatt.

 • Már akkor hagyja abba az alkoholfogyasztást, mikor gyermeket tervez, mivel az agy, a szív és az érrendszer az első hetekben fejlődik ki. Ha a tervezés ideje alatt nem sikerült lemondania az alkoholról, amint megtudja, hogy terhes, ne igyon többet! Sosem késő lemondani az alkoholról, ám minél hamarabb teszi, annál jobb!
 • A terhesség későbbi szakaszában se fogyasszon alkoholt!
 • Fontolja meg, mennyi alkoholt fogyaszt, amennyiben védekezés nélkül él nemi életet. A terhességek egy igen jelentős része ugyanis nem tervezett, így az első hetekben, ha nem vigyáz, komoly károsodás érheti a magzatot.
 • Amennyiben alkoholproblémái vannak, kérjen segítséget a leszokáshoz, még mielőtt gyermeket tervez, vagy teherbe esne.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Mit és mennyit igyanak a kismamák és...

A vizet nem hiába hívják éltető elemnek a Föld és az emberi szervezet számára is. A víz valamennyi élő szervezet fő alkotórésze, az emberi test...

Gyógynövényekkel a szoptatásért

A leghagyományosabb gyógynövénykészítmények, a teák között is találhatunk olyanokat, amelyek létjogosultsága nem vonható kétségbe. Ilyen a...

A magzat fejlődése a hetedik...

A magzat gyorsan gyarapszik, a 28. héten a tömege egy kilogramm körüli. Lassan képes lesz a testhőmérséklet szabályozására, testén zsírpárnák...

A magzat fejlődése a nyolcadik...

A tüdő fejlődése lassan eléri azt a fokot, amikortól önállóan is képes a légzésre. A zsírpárnák felhalmozódása folytatódik, a magzat egyre...

A magzat fejlődése a hatodik...

A 24. hét után született babáknak már van esélyük a túlélésre, még ha nagy is a károsodások kockázata. Ebben az időszakban már intenzíven...

A magzat fejlődése a kilencedik...

A baba mérete jelentősen nőtt az utóbbi időszakban, azonban a kismama mégis könnyebben érezheti magát, mert a magzat feje lejjebb ereszkedik a...

Az anya-magzat kapcsolatanalízis

A legtöbb kismama ösztönösen elkezd kommunikálni, beszélgetni a kisbabájával, még a várandósság idején, megalapozva ezzel kettejük kapcsolatát.

A magzat megmaradása: a természet...

A magzat fiziológiás "transzplantátum", azaz olyan, mint egy átültetett szerv, amelyről tudjuk, hogy a legnagyobb veszély a szerv kilökődése. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.