Gyógyszerrel megelőzhető lenne a koraszülés?

Szerző: MTI

Gyógyszerrel előznék, állítanák meg a koraszüléseket. A szegedi egyetem laboratóriumában indult vizsgálatok a világon elsőként adhatnak megoldást a ma kezelhetetlennek tűnő bajra - írja a Népszabadság.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint a Szegedi Tudományegyetem izolált szervi laboratóriuma lehet a világ első kutatóhelye, ahol képesek lehetnek a koraszülés megelőzésére, illetve megakadályozására szolgáló gyógyszer megalkotására.

Dr. Gáspár Róbert, az SZTE Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének egyetemi docense a központban munkatársaival olyan gyógyszerkombináció kifejlesztésén dolgozik, amelyik hatással lehet a méhizom működésére.

Segíthet elkerülni, hogy a babák idő előtt jöjjenek világra. Az egyik lehetőség az akkut segítség, vagyis amikor a koraszülés jeleit érzékeljük, akkor adjuk a gyógyszert és fordítjuk vissza a folyamatot.

A másik, hogy azoknál a nőknél, akik veszélyeztetettek, megelőző jelleggel használjuk a készítményt" - mondta a docens, aki szerint áttörést hozhatna a gyógyszeres terápia. A szakemberek nem egy teljesen új készítményen, hanem korábban már használt gyógyszerek kombinációján dolgoznak.

Az egyik női nemi hormon, egy, az asztma terápiájában alkalmazott hatóanyag, valamint egy kálciumcsatorna-gátló "elegyéből" jöhet létre az új szer.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

A koraszülés növeli az asztma...

A 37. hét előtt született gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki a későbbi életkorban asztma, nehézlégzés. A PLoS Medicine folyóiratban közölt...

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Összefügg a szájhigiénia és a...

A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Dr. Záborszky...

A koraszülések országa vagyunk

Népbetegségként emlegetik a hazai szakemberek a koraszülést, azok száma ugyanis az elmúlt években olyannyira megemelkedett hazánkban, hogy az európai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.