Citalopram és izomrángás

Tisztelt Doktornő! Eddig még nem szedtem semmilyen antidepresszánst, alkalomszerűen Xanax 0,25 mg-os tablettát vettem be. Az elmúlt években sok negatív dolog ért, elmentem pszichiáterhez. Járok terápiára is, de kérésemre gyógyszerrel kombinálva. Ötódik hete szedem a citalopram Zentiva 20 mg-os tablettát , naponta fél szemet, szorongasos panaszaimra. Még mindig vannak mellékhatások. Éjszakai többszöri ébredés félelem érzéssel. Nyugalmi állapotban, elalvás előtt, vagy közvetlenül ébredéskor a testem egy-egy pontján kisebb izomrángások vannak, vagy arra ébredek, hogy rúg egy nagyot a lábam. Ilyenkor napközben érzem, hogy a karom és a lábam izmai feszülnek, de Napközben egyáltalán nincs izomrángás. Az orvosom nem emeli az adagot, biztat, hogy elmúlnak ezek a panaszok, ugyanakkor javulást a szorongásomat illetően nem érzek. A mellékhatások nem állandóak, vannak napok, amikor nincs mellékhatás, aztán újra lesz. Az izomrángás miatt aggódom, a betegtájékoztató szerint, ilyenkor abba kell hagyni a gyógyszert, vagy lehet hogy ez nem az az eset? Valamint az is kérdés, hogy esetleg nem állandósul e ez a tünet? Ha abbahagyom a gyógyszert biztos-e, hogy a mellékhatás megszűnik? Kell e gyógyszert váltani? Vagy számíthatok arra, hogy elmúlnak a mellékhatások? Válaszát köszönöm.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszeres kezelés témában

Tisztelt Kérdező,

Ha 5 hete szedi a gyógyszert, és nem múlnak el a mellékhatások, akkor jó volna lassan váltani más készítményre. Úgy tűnik, eddig csak a negatívumait tapasztalja az antidepresszánsnak.

A mellékhatások elmúlnak a leállást követően - általában - egy hét alatt.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2020. augusztus 29., 15:43; Megválaszolva: 2020. augusztus 30., 22:21
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
olanzapin elhagyása
Tisztelt Dr./Dr Nő! Az lenne a kérdésem, hogy a kezelőorvosom 20mg olanzapint írt fel nekem. A gyógyszert 2 hétig szedtem. A mellékhatások...
Szkizofrénia
Melyik antipszichotikum lenne a...
Allandoan fennallo deperszonalizaciora (4 honapja) probaltam ripedont, amitol fel szemtol (0,5mg) parkinsonom lett. Utana olanzapint amitol fel szemtol (2,5...
Gyógyszerek, mellékhatások...
Üdvözlöm, Tanító Nikolett vagyok! Szeretném a segítségét kérni. Szorongásos pánikzavart állapítottak meg nálam tavaly márciusban. Akkoriban...
Hol kaphatok kompetens segítséget?
Sok lúd disznót győz, és elértem ahhoz a ponthoz, hogy a balszerencséim sokaságára besokalltam. Mozgássérültként születtem egy olyan helyre és...