• Félelmek a várandóssággal kapcsolatban a koronavírus-járvány idején

    Szerző: WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus

    A várandósság alaphelyzetben is egy érzelmileg nagyon érzékeny és kiszolgáltatott időszak, amikor a kismamák a környezetük vagy akár egy egyszerű megfázás hatására is rengeteg szorongást és aggodalmat élhetnek meg a születendő kisbabájuk egészségével kapcsolatban. A jelenlegi vírushelyzet így most különösen érinti őket, ezért fontos, hogy a leggyakrabban felmerülő félelmeket egy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk.

    Milyen hatással lesz a koronavírus a szülésélményemre?

    Különösen az első gyermeküket váró kismamáknál a szüléssel kapcsolatban számos kérdés és bizonytalanság merül fel, hiszen egy olyan nagyon fontos eseményről van szó, amiről már sokat hallottak – anyukától, rokonoktól, barátoktól, egyéb forrásokból –, ám mégis egy új és ismeretlen terep. Sokak számára nehézséget jelent a kontroll elengedése, márpedig a szülés valahol éppen erről szól, mert nem tudhatjuk pontosan, mikor is indul be, ahogyan azt sem, hogy milyen gyorsan és milyen ütemben zajlik majd le a szülés folyamata. A koronavírus most egy plusz stresszfaktort jelenthet az édesanyáknak, akiknek nemcsak a terhesség és majd a szülés csodálatos, de újfajta élményével kell szembenézniük, hanem azzal is, hogy például nem tudhatják, hogy a kórházban milyen körülmények fogadják majd őket, kik lehetnek jelen a szülésnél, tudnak-e annál az orvosnál szülni, akinél eredetileg is eltervezték vagy mennyi idő után mehetnek majd haza. Köztudott tény, hogy a félelem feszültséget okoz, a feszültség pedig gátolhatja a természetes szülési folyamatot, amely hosszabb vajúdással és fájdalmasabb szülésélménnyel járhat.[1] Érdemes ezért tudatosítanunk magunkban, hogy ahogyan a fogantatás, úgy a születés is – a koronavírustól függetlenül is – egy természetes történés. Hiába hagyjuk abba a fogamzásgátló szedését, a gyermekáldás egyáltalán nem biztos, hogy már a következő hónapban beköszönt, ahogyan a babák többsége sem feltétlenül a kiírt napon születik meg. Ennek elfogadásában sokat segíthetnek a különböző relaxációs gyakorlatok és az a fajta átkeretezés, hogy vírus ide vagy oda, de a szülés tényleg ősidők óta egy természetes esemény, amit a nehezítő körülmények ellenére is lehetőségünk van így megélni.

    Hirdetés

    Lehet majd apás szülés?

    Az előző kérdéshez szorosan kapcsolódik, hogy a koronavírus-járvány vajon hogyan befolyásolja az apák részvételét a szülésen, ami országonként és klinikánként nagyon eltérő lehet. Míg maga a feltevés 20 évvel ezelőtt még nagyon idegen volt, addig manapság már szerencsére teljesen bevett és elterjedt szokás, hogy a szülőszobában az édesapák is jelen vannak. Ebből is fakad, hogy sok nő és természetesen férfi most rendkívül erős frusztrációt él meg azzal kapcsolatban, ha úgy érzi, hogy az eltervezett apás szülés esetleg veszélybe került. Természetes, hogy ebben a helyzetben az elsődleges érzelmek a düh, a harag és sokszor mások (orvosok, kórház, kormány) hibáztatása, ami oldhatja a feszültséget egy darabig. Ugyanakkor, hosszú távon sokkal inkább hasznos úgy felfogni ezt az óvintézkedést, mint ami a saját biztonságunkat szolgálja. Ha egy apa végül mégsem lehet jelen a szülésnél, akkor se hagyjuk ki a felkészülésből és a szülést megelőző időszakból. Engedjük, hogy érezze a baba mozgását és tájékoztassuk minden apró történésről, ami a szülést megelőzően történik, ezáltal is részévé téve őt a babavárásnak. Segít, ha át tudjuk beszélni vele előre a szüléstervet, például valószínűleg az anyuka majd nem tudja folyamatosan tájékoztatni, hogy éppen hol tart a szülésben. Emellett pedig nagy erőt adhat, ha viszünk magunkkal valami kedves tárgyat (közös fotó, plüss), ami az eredeti szüléskísérőnkre emlékeztet, vagy ha megkérjük, hogy küldjön nekünk megerősítő mondatokat, gondolatokat, amik segítségünkre lehetnek vajúdás közben.

    Mi lesz, ha én vagy a kisbabám, esetleg mindketten elkapjuk a koronavírust?

    Magától értetődő kérdés a járványhelyzet kellős közepén, hogy vajon mi történik akkor, ha a kismama vagy az újszülött elkapja a betegséget. Jelenleg erre vonatkozóan még nincs elég hivatalos kutatás és statisztika, ám a legtöbb forrás szerint a koronavírus nem veszélyezteti jobban a terhes nőket, mint a társadalom többi tagját. Emellett a WHO hivatalos álláspontja a szoptatással kapcsolatban is az, hogy egy fertőzött anyának a megfelelő higiénés szabályok betartása mellett a szoptatás is engedélyezett, mivel az anyatej nem terjeszti a vírust.

    Ezt olvasta már? COVID-19 vírus fertőzés - Óvintézkedések várandósok, kismamák részére saját egészségük és a csecsemő egészsége érdekében

    Önmagunk megnyugtatásaként azonban nem javasolt egész nap az ezzel kapcsolatos hírek böngészése, mert felesleges feszültséget és szorongást okozhat. Érdemes inkább kijelölni a nap folyamán egy időszakot, amit a koronavírussal kapcsolatos híreknek szentelünk, majd ezt követően inkább a megerősítésre és a pozitív gondolatokra fókuszálni. Jó ötlet például hálanaplót vezetni, és számba venni azokat a dolgokat, amikért ebben a nehéz helyzetben is hálásak lehetünk. Ilyenek lehetnek: „Hálás vagyok, hogy a kisbabám ebben a nehéz helyzetben is egészségesen fejlődik.” vagy „Hálás vagyok a kórházban lévő szigorú óvintézkedésekért, amelyek mind a mi egészségünk védelmét szolgálják.”.

    Mikor ismerheti meg a leendő gyermekem a nagyszüleit vagy a tágabb családot?

    Sokakat nagyon rosszul érint, hogy a szüleik vagy a tágabb család nem ismerhetik majd meg a gyermeküket időben, hiszen az egyik legfontosabb most az idős emberek védelme. Ráadásul nagyon bizonytalan, hogy ez mennyi ideig lesz így. Segítségünkre lehet, ha ebben a helyzetben is feltérképezzük az erőforrásainkat, amit elsősorban a párunkból/férjünkből vagy a már meglévő gyermekünkből/gyermekeinkből nyerhetünk, akikkel viszont továbbra is egy háztartásban élünk. Napjainkban az online technikák segítségével már sokkal könnyebb a dolgunk, hiszen számtalan képet és videót tudunk megosztani, valamint videótelefonálni is tudunk, ami ha nem is helyettesíti a személyes kontaktust, de mégis jelentősen megkönnyíti a kapcsolattartást folyamatosan informálva így a csemete növekedéséről a család többi tagját. Mivel sokan külföldön élnek vagy éltek, így számukra talán ez a fajta kapcsolattartás nem is olyan idegen, hiszen már korábban hozzászoktak.

    Milyen világra érkezik a gyermekem?

    Bár nehéz így felfogni, de a koronavírusnak pozitív üzenete is van, hiszen fontos egzisztenciális kérdéseket vet fel az élet értelmével kapcsolatban. Talán sokan kezdik észrevenni, hogy ahogyan eddig éltek, az sem nekik, sem a bolygónak nem volt jó. A koronavírus hatására valószínűleg sokakban átfogalmazódik, mi is az igazi célunk az életben, hiszen valamilyen szinten hirtelen mindannyian egyenlők lettünk, mivel a vírus nemtől és társadalmi helyzettől függetlenül mindenkit érint. Fontos úgy tekintenünk erre az időszakra, mint egyfajta lehetőségre a befeléfordulásra, ami leendő anyukák esetében kifejezetten hasznos lehet a ráhangolódás és a magzathoz való kötődés szempontjából. Ugyan a világ most egy kicsit felborult, de ez nem tart örökké. Ha ennek az időszaknak vége, akkor utána elkezdődhet valami új, így a 2020-ban születő babák igazán különlegesek lesznek, mert ők ennek az újrakezdésnek a szimbólumai.

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológusForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus

     

    [1] Ez alapvetően a hipnoszülés alapelve is. Bővebb információ erről itt olvasható: https://oromteliszules.hu

    Módosítva: 2020.04.08 16:03, Megjelenés: 2020.04.08 16:03
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Gyermekágyi pszichózis esetén sürgősen kezelni kell a kismamát

    A gyermekáldás az élet legnagyobb csodája. Szülés után, amikor otthonában erősödik a kismama, de el kell látnia a csecsemőjét, éjjel többnyire háromóránként felébred a baba szoptatásához, ha szükséges, pelenkát cserél, ha sír a kicsi, ringatja, vagy ha a szelek bántják a babát, simogatja a pocakját.

    Miként élik meg a várandós kismamák a koronavírus-járvány időszakát?

    Az áldott állapot a nők életében semmihez nem hasonlítható csoda, amit némi bizonytalansággal, kisebb szorongással, aggodalommal élnek meg akkor is, ha nem fenyeget a koronavírus-világjárvány.

    Terhesség során jelentkező aranyér

    Várandósság során a nők közel negyedénél okoz problémát az aranyér. Leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki vagy okoz panaszt, akinek viszont korábban is volt aranyere, annak állapota sokat romolhat a terhesség során élettanilag bekövetkező változások miatt. Ritkán a vajúdást és hüvelyi szülést követően alakul ki átmenetileg.

    A terhesség tünetei

    A terhesség tünetei körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek először. A menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén), a terhességnek vannak azonban korai jelei is.

    Miért lehet kívánós a kismama?

    A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek eredménye egy új élet születése.

    Fertőzések a terhesség alatt

    Életünk során számos kórokozóval találkozik a szervezetünk. Vírusok, baktériumok, paraziták és egyéb kórokozók által fertőződünk meg.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Mit jelent, ha csuklik a magzat?

    A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a jelenséget a magzatoknál?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A tüdő vitaminja
    A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások