Terhes és szoptató nőknél egy dózis COVID-19 elleni vakcina elégtelen védelmet biztosít

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Azok a nők, akik a terhességük során, illetve a szoptatási periódusban kapták meg az mRNS-típusú COVID-19 elleni vakcinájuk első dózisát, feltétlenül vegyék fel időben a második dózist is, különben nem alakul ki a vírussal szembeni védettségük normál szintje - figyelmeztetik őket és környezetüket egy új tanulmány tudós szerzői.

A kutatók 84 terhes, 31 szoptató kismama, továbbá kontrollcsoportként 16 (az előbbi csoportok tagjaival azonos életkorú, ám nem terhes, nem szoptató) nő mRNS-vakcinára adott immunválaszát hasonlították össze. A vizsgálat alanyainak vakcinája a Moderna, vagy a Pfizer és a BioNTech terméke volt.

Az első adag után minden résztvevőnél termelődött antitest a koronavírus ellen, csakhogy ennek mennyisége igen eltérő volt: a terheseknél és a szoptatós kismamáknál az ellenanyagszintek alacsonyabbak voltak. Az ő első dózis utáni immunválaszuk egyéb jellemzőkben is elmaradt a kontroll csoport tagjainak válaszától. A második dózis felvétele után ugyanakkor az ellenanyag-mennyiség – utolérve őket –, beállt a „normális”, vagyis az átlagosan elvárható szintre.

A Science Translational Medicine-ben publikált tanulmányban a kutatók elmagyarázták, hogy a jelenség, az első vakcina-adag kisebb teljesítményének oka miben rejlik: ahhoz, hogy az anya szervezete táplálni tudja a magzatot, „jelentős immunológiai változásoknak kell végbe menniük a terhesség folyamán.” A terhesség megváltoztatja azt is, hogy az immunrendszer miként válaszol a védőoltásra – ezt igazolta ez az új megfigyelés. Mivel a terhes nők rendkívül nagy mértékben sérülékenyek, kitettek a COVID-19 szövődményeinek, „kritikusan fontos”, hogy feltétlenül időben felvehessék a vakcina tervezett második dózisát – hangsúlyozták a vizsgálati eredmények tudatában különösen határozottan és erőteljesen a kutatók.

Kismamáknak

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró; Forrás: Reuters

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.