• Autizmus: nagyobb a kockázat az elsőszülötteknél, farfekvéseseknél és az idősebb anyák gyermekeinél

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A Pediatrics című orvosi lapban megjelent tanulmány szerint jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye azoknál, akik elsőszülöttek, farfekvésesek vagy 35 évnél idősebb nők gyermekei voltak.

     Az Utah Orvosi Egyetem kutatói által végzett kutatás szerint azon gyermekek esetén akiknek édesanyja a szüléskor elmúlt 35 éves , 1.7-szer magasabb a kockázata az  autizmus jellegű rendellenesség (ASD) kialakulásának, mint azoknál, akiket 20-34 éves kora között szült az anyja. Az ASD-vel diagnosztizált gyermekek esetében az elsőszülöttek aránya majdnem kétszeres, állapította meg a tanulmány.

    Hirdetés

    Annak ellenére, hogy a kutatás nem talált közvetlen összefüggést az autizmus és a farfekvéses magzati póz között, az autista gyerekek között kétszer gyakoribb azok aránya, akik farfekvéssel születtek. Mindez a kutatás vezetője, Dr. Deborah A. Bilder szerint felveti annak szükségességét, hogy a magzati lét és az autizmus közötti összefüggést alaposabban is vizsgálják.

    Az anya iskolázottsága is számít

     

     Az autizmus jelei


    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek! >>Autizmus - A bezárt világ

    Az autizmus egy olyan komplex agyi rendellenesség, mely a szociális, kommunikációs és a viselkedési fejlődést befolyásolja, emellett a betegeket gyakran extrém viselkedés jellemzi.

    A kutatás során mintegy 132 autista gyermek egykori magzati, születési és újszülöttkori körülményeit vizsgálták.

    Ennek eredményeként arra a megállapításra jutottak, hogy az anya életkora a szüléskor, a magzati póz, illetve a születési sorrendben betöltött első hely mind komoly rizikófaktornak számítanak az ASD kialakulása szempontjából. A kutatók mindemellett kismértékű, de szignifikáns összefüggést találtak az anya iskolázottsága és a gyermek betegsége között.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogyan függenek össze ezek a rizikófaktorok az ASD-vel. Egyik lehetséges magyarázat arra, miszerint az autisták között sok az elsőszülött, az lehet, hogy a beteg gyermekek szülei csak ritkán vállalnak további gyermekeket.

    Az anya életkorából adódó kockázati tényezőt az életkor előrehaladtával a génekben bekövetkező változásokkal magyarázzák. A farfekvés és az ASD közötti összefüggést pedig feltevésük szerint egy másik probléma, egyfajta neuromuszkuláris diszfunkció okozhatja. Ez magyarázatot ad arra is, miért van, hogy a farfekvéssel született gyermekek jelentős többsége egészséges.

    Dr. Bilder és kollégáik a jövőben azt is szeretnék kutatni, vajon a farfekvéses gyerekeknél van-e egyfajta  genetikai sérülékenység, mely esetlegesen növeli náluk az autizmusra való hajlam kockázatát.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Physorg; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.09.10 12:05, Megjelenés: 2009.09.10 12:05
   • Cikkajánló

    Ön is szívbeteg?

    Ön is szívbeteg?

    Dr. Vaskó Péter

    A téli hideg, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggései.

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Terhességi tünetek vetélés után

    Vetélés után elég nagy feladat lehet önmagában a vetélés tényével megbirkózni, de néha ezt a folyamatot megnehezítheti, hogy átmeneti ideig kisebb-nagyobb terhességre utaló jelek, tünetek még jelentkezhetnek. Néha kifejezetten megzavarhatják a pácienst is, ezért jó tudni, hogy a panaszok néhány hét alatt csökkenni szoktak.

    Vetélés utáni komplikációk

    Minden nő életében nagyon nehéz időszak a vetélés utáni néhány hét, néhány hónap. Visszarázódni a mindennapi életbe, miközben igyekszik mindenki feldolgozni a történteket, nagy feladat lehet, mivel egy ilyen eseményre nem sokan vannak felkészülve.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

    Autizmus, a bezárt világ - Ezek lehetnek a figyelmeztető jelek

    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Melyek ezek?

    Út a külvilágba - Az autizmus kezelési lehetőségei

    Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.

    Idősebb nők gyermekeinél nagyobb az autizmus kockázata

    A nőknél az életkor előrehaladtával nő a kockázata annak, hogy születendő gyermekük autista lesz, az idősödő férfiak gyermekeinél azonban ez a veszély kisebb,mint azt eddig feltételezték – derül ki egy kutatásból, melyet több mint 5 millió születés adatainak kiértékelésével készítettek.

    A környezeti mérgek autizmust okoznak?

    Környezetünk lehet, hogy jobban betegít minket, mint gondolnánk.

    A terhességi komplikáció és az autizmus összefügg

    A terhesség alatti komplikációk és a késői életkorban való gyermekszülés növeli a születendő gyermeknél az autizmus kockázatát – állítja több tanulmány is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.