• Autizmus: nagyobb a kockázat az elsőszülötteknél, farfekvéseseknél és az idősebb anyák gyermekeinél

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A Pediatrics című orvosi lapban megjelent tanulmány szerint jelentősen nagyobb az autizmus kialakulásának esélye azoknál, akik elsőszülöttek, farfekvésesek vagy 35 évnél idősebb nők gyermekei voltak.

     Az Utah Orvosi Egyetem kutatói által végzett kutatás szerint azon gyermekek esetén akiknek édesanyja a szüléskor elmúlt 35 éves , 1.7-szer magasabb a kockázata az  autizmus jellegű rendellenesség (ASD) kialakulásának, mint azoknál, akiket 20-34 éves kora között szült az anyja. Az ASD-vel diagnosztizált gyermekek esetében az elsőszülöttek aránya majdnem kétszeres, állapította meg a tanulmány.

    Hirdetés

    Annak ellenére, hogy a kutatás nem talált közvetlen összefüggést az autizmus és a farfekvéses magzati póz között, az autista gyerekek között kétszer gyakoribb azok aránya, akik farfekvéssel születtek. Mindez a kutatás vezetője, Dr. Deborah A. Bilder szerint felveti annak szükségességét, hogy a magzati lét és az autizmus közötti összefüggést alaposabban is vizsgálják.

    Az anya iskolázottsága is számít

     

     Az autizmus jelei


    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek! >>Autizmus - A bezárt világ

    Az autizmus egy olyan komplex agyi rendellenesség, mely a szociális, kommunikációs és a viselkedési fejlődést befolyásolja, emellett a betegeket gyakran extrém viselkedés jellemzi.

    A kutatás során mintegy 132 autista gyermek egykori magzati, születési és újszülöttkori körülményeit vizsgálták.

    Ennek eredményeként arra a megállapításra jutottak, hogy az anya életkora a szüléskor, a magzati póz, illetve a születési sorrendben betöltött első hely mind komoly rizikófaktornak számítanak az ASD kialakulása szempontjából. A kutatók mindemellett kismértékű, de szignifikáns összefüggést találtak az anya iskolázottsága és a gyermek betegsége között.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek annak érdekében, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogyan függenek össze ezek a rizikófaktorok az ASD-vel. Egyik lehetséges magyarázat arra, miszerint az autisták között sok az elsőszülött, az lehet, hogy a beteg gyermekek szülei csak ritkán vállalnak további gyermekeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az anya életkorából adódó kockázati tényezőt az életkor előrehaladtával a génekben bekövetkező változásokkal magyarázzák. A farfekvés és az ASD közötti összefüggést pedig feltevésük szerint egy másik probléma, egyfajta neuromuszkuláris diszfunkció okozhatja. Ez magyarázatot ad arra is, miért van, hogy a farfekvéssel született gyermekek jelentős többsége egészséges.

    Dr. Bilder és kollégáik a jövőben azt is szeretnék kutatni, vajon a farfekvéses gyerekeknél van-e egyfajta  genetikai sérülékenység, mely esetlegesen növeli náluk az autizmusra való hajlam kockázatát.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Physorg; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.09.10 12:05, Megjelenés: 2009.09.10 12:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    Középpontban a természetes szülés

    A szoptatásról és a fájdalomcsillapításról is tájékoztatást kaptak, illetve megnézhették a szülőszobát a kismamák a debreceni Szülészeti Klinika nyílt napján. A rendezvényen a természetes szülés fontosságára is felhívták a várandósok figyelmét.

    Zenével segítik a koraszülöttek agyának fejlődését

    Újszülöttek számára írt zenével serkentik a koraszülöttek agyának fejlődését svájci kutatók, akik az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban bemutatták, hogy jobban fejlődnek az ilyen zenét hallgató koraszülöttek neurális hálózatai, különösen az a hálózat, amely az érzékelésben és észlelésben játszik szerepet.

    Autizmus, a bezárt világ - Ezek lehetnek a figyelmeztető jelek

    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Melyek ezek?

    Út a külvilágba - Az autizmus kezelési lehetőségei

    Az autizmusnak nincs teljes gyógyulást eredményező terápiája, a legtöbb eredményt jelenleg gyógypedagógiai módszerektől, ezen belül is a viselkedésterápiáktól várhatjuk.

    Idősebb nők gyermekeinél nagyobb az autizmus kockázata

    A nőknél az életkor előrehaladtával nő a kockázata annak, hogy születendő gyermekük autista lesz, az idősödő férfiak gyermekeinél azonban ez a veszély kisebb,mint azt eddig feltételezték – derül ki egy kutatásból, melyet több mint 5 millió születés adatainak kiértékelésével készítettek.

    Az Esőemberkék nem rosszak, csak másak

    Az autizmus egyre több embertársunkat érinti anélkül, hogy betegségük elfogadása, eredete és sajátos élethelyzetük pontosan ismert lenne. Fontos róluk beszélnünk, és felnyitni a felnőttek, a gyermekek és az iskolatársak szemét. Nem rejtegetheti őket a család, hiszen épp oly szerethetőek és ragaszkodóak, mint egészséges társaik.

    A környezeti mérgek autizmust okoznak?

    Környezetünk lehet, hogy jobban betegít minket, mint gondolnánk.

    A terhességi komplikáció és az autizmus összefügg

    A terhesség alatti komplikációk és a késői életkorban való gyermekszülés növeli a születendő gyermeknél az autizmus kockázatát – állítja több tanulmány is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.