• Mivel jár a túlhordott terhesség?

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

    A szülés várt időpontján már túl van, de még nem indult meg a szülés? Mi okozhat túlhordott terhességet? Mivel jár ez a mama és az újszülött számára?

    Igaz ugyan, hogy a szülés várt időpontjának meghatározása komoly szakmai számításokon alapszik, de mindent egybevetve mégiscsak becslésnek számít. Éppen ezért teljesen normális, ha a vártnál egy-két héttel korábban vagy később hozza világra a gyermekét. Ahhoz, hogy hivatalosan is túlhordott terhességről beszéljünk, a várt szülés időpontja után legalább két hétnek kell eltelnie.

    Hirdetés

    Milyen esetekben fordul elő gyakrabban túlhordott terhesség?

    • Ha az utolsó menstruáció pontos időpontja nem ismert
    • Első terhességnél
    • Korábbi túlhordott terhességek után 
    • Ha előfordult túlhordott terhesség előfordulása a családban
    • Ha az újszülött fiú
    • Túlsúlyos kismamáknál

    Ritka esetben a túlhordott terhesség összefügghet a placentát vagy a magzatot érintő problémákkal is.

    Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

    A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magas vérnyomás betegség, mely ismert még preeclampsia, toxaemia, illetve terhességi mérgezés néven is. Ennek a betegségnek, amennyiben nem kezelik, súlyos, életveszélyes kimenetele lehet mind az anyára, mind a magzatára nézve. Részletesen a terhességi magas vérnyomásról

    A túlhordott terhesség sok problémát okozhat a kismamának: fáradtság, hátfájás, lábdagadás, gyomorégés, alvási problémák jelentkezhetnek. Egy azonban biztos: a túlhordott terhesség sem tart örökké, és az orvosok bármikor beindíthatják a szülést.

    A terhesség kezdetéig fokozottan figyelni kell az esetleges komplikációkra utaló jelekre. Ilyen lehet a terhességi mérgezés, amely terhességi magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és ödémás állapottal jár. Az orvos valószínűleg megvizsgálja a méhszájat is, hogy lássa, elkezdett-e vékonyodni és tágulni. Egy héttel a szülés várt időpontján túl ellenőrzik a magzat szívverését, mozgását és a magzatvíz mennyiségét.

    A szülés megindítása

    Bizonyos esetekben jobb hamarabb elindítani a szülést, különösen akkor, ha már több mint egy hét eltelt a szülés várt időpontja óta, vagy ha az orvosok aggódnak a baba vagy a kismama egészségi állapotáért.

    Túlhordott terhesség esetén a magzat méretei komplikálttá tehetik a vaginális szülést. Emellett a növekedéssel párhuzamosan a magzatvíz mennyisége csökkenni kezdhet, aminek következtében a magzatra rátekeredhet a köldökzsinór. Ritkán a méhlepény akadályozhatja a magzat növekedését az anyaméhben. Túlhordott terhesség esetén nagyobb az esély a Meconium-aspirációs szindróma kialakulására is, vagyis arra, hogy a magzat a magzatszurokkal szennyezett magzatvizet félrenyeli, amely így a tüdejébe kerülhet. Ez az újszülöttnél légzési elégtelenséget okozhat.

    Ha az orvossal közösen úgy döntenek, hogy megindítják a szülést, gyógyszerekkel lazítják és tágítják a méhszájat.  Ha a magzatburok továbbra is ép,  orvosa mesterségesen megrepesztheti azt. 

    Ha szükséges, gyógyszerekkel beindítják a szülési fájásokat is, ehhez a legtöbb esetben az oxitocint használják, egy olyan hormont, amely a méhet összehúzódásra készteti. A dózist aszerint lehet adagolni, hogy milyen erős és gyakori méhösszehúzódásokra van szükség.

    Fő a nyugalom!

    Lehet, hogy még néhány napot várnia kell a szülés megindulására vagy megindítására, de addig is használjon ki minden percet, hogy élvezze a terhessége utolsó szakaszát!

    Néhány tanács

    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Fogadja el az érzéseit: teljesen normális, ha frusztráltnak vagy csalódottnak érzi magát.
    • Használja ki a plusz időt! Aludjon, amikor csak tud. Végezze el az utolsó simításokat a gyermekszobában.
    • Tervezzen! Igaz ugyan, hogy ilyenkor már jobb az otthon közelében maradni, de egy jó filmet megnézhet a moziban, tehet egy rövid sétát a parkban, vagy elmehet vacsorázni.
    • Óvatosan a házi praktikákkal! Számos házi praktika létezik a terhesség megindítására. Ezek közül néhány segíthet, sok azonban akár bajt is okozhat. Feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt bármelyiket is kipróbálná.
    • Maradjon kapcsolatban az orvosával! Rendszeresen ellenőrzésekre kell járnia, egészen addig, amíg a gyermeke megszületik. Fontos, hogy tudja, mit kell tennie, ha úgy érzi, hogy megindult a szülés.

    Gondoljon arra, hogy hamarosan a karjában tarthatja a gyermekét – és a hosszú várakozás már nem fontos többé.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Szondi Réka; Forrás: www.mayoclinic.com
    Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó

    Legutóbb frissült: 2016.12.03 22:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szülés hipnózisban - Nyugodtabb, természetesebb szülés

    A gyógyszermentes eljárások közé tartozik a hypnosis, mely hatékonyabb, ha már a terhesség közepétől elkezdik a foglalkozásokat, a szülés során pedig szükség lehet a hypnotherapeuta folyamatos jelenlétére. A hypnobirthing relaxációs technika napjainkban ismét kedvelt a természetes szülés hívei között.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Magzatmozgások - Mikor és mennyi a normális?

    Általában a várandósság 16-18. hete körül érzékelhetőek először a magzat mozgásai a kismama számára. Ezt a legtöbben az orvossal történő találkozó során úgy mondják el, hogy olyan érzés, mintha belülről megsimogatták volna a hasfalat. Vajon mit jelez és hogyan?

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.