Mivel jár a túlhordott terhesség?

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó megjelent:

A szülés várt időpontján már túl van, de még nem indult meg a szülés? Mi okozhat túlhordott terhességet? Mivel jár ez a mama és az újszülött számára?

Igaz ugyan, hogy a szülés várt időpontjának meghatározása komoly szakmai számításokon alapszik, de mindent egybevetve mégiscsak becslésnek számít. Éppen ezért teljesen normális, ha a vártnál egy-két héttel korábban vagy később hozza világra a gyermekét. Ahhoz, hogy hivatalosan is túlhordott terhességről beszéljünk, a várt szülés időpontja után legalább két hétnek kell eltelnie.

Milyen esetekben fordul elő gyakrabban túlhordott terhesség?

  • Ha az utolsó menstruáció pontos időpontja nem ismert
  • Első terhességnél
  • Korábbi túlhordott terhességek után
  • Ha előfordult túlhordott terhesség előfordulása a családban
  • Ha az újszülött fiú
  • Túlsúlyos kismamáknál

Ritka esetben a túlhordott terhesség összefügghet a placentát vagy a magzatot érintő problémákkal is.

Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magas vérnyomás betegség, mely ismert még preeclampsia, toxaemia, illetve terhességi mérgezés néven is. Ennek a betegségnek, amennyiben nem kezelik, súlyos, életveszélyes kimenetele lehet mind az anyára, mind a magzatára nézve. Részletesen a terhességi magas vérnyomásról

A túlhordott terhesség sok problémát okozhat a kismamának: fáradtság, hátfájás, lábdagadás, gyomorégés, alvási problémák jelentkezhetnek. Egy azonban biztos: a túlhordott terhesség sem tart örökké, és az orvosok bármikor beindíthatják a szülést.

A terhesség kezdetéig fokozottan figyelni kell az esetleges komplikációkra utaló jelekre. Ilyen lehet a terhességi mérgezés, amely terhességi magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és ödémás állapottal jár. Az orvos valószínűleg megvizsgálja a méhszájat is, hogy lássa, elkezdett-e vékonyodni és tágulni. Egy héttel a szülés várt időpontján túl ellenőrzik a magzat szívverését, mozgását és a magzatvíz mennyiségét.

A szülés megindítása

Bizonyos esetekben jobb hamarabb elindítani a szülést, különösen akkor, ha már több mint egy hét eltelt a szülés várt időpontja óta, vagy ha az orvosok aggódnak a baba vagy a kismama egészségi állapotáért.

Túlhordott terhesség esetén a magzat méretei komplikálttá tehetik a vaginális szülést. Emellett a növekedéssel párhuzamosan a magzatvíz mennyisége csökkenni kezdhet, aminek következtében a magzatra rátekeredhet a köldökzsinór. Ritkán a méhlepény akadályozhatja a magzat növekedését az anyaméhben. Túlhordott terhesség esetén nagyobb az esély a Meconium-aspirációs szindróma kialakulására is, vagyis arra, hogy a magzat a magzatszurokkal szennyezett magzatvizet félrenyeli, amely így a tüdejébe kerülhet. Ez az újszülöttnél légzési elégtelenséget okozhat.

Ha az orvossal közösen úgy döntenek, hogy megindítják a szülést, gyógyszerekkel lazítják és tágítják a méhszájat. Ha a magzatburok továbbra is ép, orvosa mesterségesen megrepesztheti azt.

Ha szükséges, gyógyszerekkel beindítják a szülési fájásokat is, ehhez a legtöbb esetben az oxitocint használják, egy olyan hormont, amely a méhet összehúzódásra készteti. A dózist aszerint lehet adagolni, hogy milyen erős és gyakori méhösszehúzódásokra van szükség.

Fő a nyugalom!

Lehet, hogy még néhány napot várnia kell a szülés megindulására vagy megindítására, de addig is használjon ki minden percet, hogy élvezze a terhessége utolsó szakaszát!

Néhány tanács

  • Fogadja el az érzéseit: teljesen normális, ha frusztráltnak vagy csalódottnak érzi magát.
  • Használja ki a plusz időt! Aludjon, amikor csak tud. Végezze el az utolsó simításokat a gyermekszobában.
  • Tervezzen! Igaz ugyan, hogy ilyenkor már jobb az otthon közelében maradni, de egy jó filmet megnézhet a moziban, tehet egy rövid sétát a parkban, vagy elmehet vacsorázni.
  • Óvatosan a házi praktikákkal! Számos házi praktika létezik a terhesség megindítására. Ezek közül néhány segíthet, sok azonban akár bajt is okozhat. Feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt bármelyiket is kipróbálná.
  • Maradjon kapcsolatban az orvosával! Rendszeresen ellenőrzésekre kell járnia, egészen addig, amíg a gyermeke megszületik. Fontos, hogy tudja, mit kell tennie, ha úgy érzi, hogy megindult a szülés.

Gondoljon arra, hogy hamarosan a karjában tarthatja a gyermekét – és a hosszú várakozás már nem fontos többé.

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
Szondi Réka; Forrás: www.mayoclinic.com
Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.