• Mivel jár a túlhordott terhesség?

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

    A szülés várt időpontján már túl van, de még nem indult meg a szülés? Mi okozhat túlhordott terhességet? Mivel jár ez a mama és az újszülött számára?

    Igaz ugyan, hogy a szülés várt időpontjának meghatározása komoly szakmai számításokon alapszik, de mindent egybevetve mégiscsak becslésnek számít. Éppen ezért teljesen normális, ha a vártnál egy-két héttel korábban vagy később hozza világra a gyermekét. Ahhoz, hogy hivatalosan is túlhordott terhességről beszéljünk, a várt szülés időpontja után legalább két hétnek kell eltelnie.

    Hirdetés

    Milyen esetekben fordul elő gyakrabban túlhordott terhesség?

    • Ha az utolsó menstruáció pontos időpontja nem ismert
    • Első terhességnél
    • Korábbi túlhordott terhességek után 
    • Ha előfordult túlhordott terhesség előfordulása a családban
    • Ha az újszülött fiú
    • Túlsúlyos kismamáknál

    Ritka esetben a túlhordott terhesség összefügghet a placentát vagy a magzatot érintő problémákkal is.

    Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

    A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magas vérnyomás betegség, mely ismert még preeclampsia, toxaemia, illetve terhességi mérgezés néven is. Ennek a betegségnek, amennyiben nem kezelik, súlyos, életveszélyes kimenetele lehet mind az anyára, mind a magzatára nézve. Részletesen a terhességi magas vérnyomásról

    A túlhordott terhesség sok problémát okozhat a kismamának: fáradtság, hátfájás, lábdagadás, gyomorégés, alvási problémák jelentkezhetnek. Egy azonban biztos: a túlhordott terhesség sem tart örökké, és az orvosok bármikor beindíthatják a szülést.

    A terhesség kezdetéig fokozottan figyelni kell az esetleges komplikációkra utaló jelekre. Ilyen lehet a terhességi mérgezés, amely terhességi magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és ödémás állapottal jár. Az orvos valószínűleg megvizsgálja a méhszájat is, hogy lássa, elkezdett-e vékonyodni és tágulni. Egy héttel a szülés várt időpontján túl ellenőrzik a magzat szívverését, mozgását és a magzatvíz mennyiségét.

    A szülés megindítása

    Bizonyos esetekben jobb hamarabb elindítani a szülést, különösen akkor, ha már több mint egy hét eltelt a szülés várt időpontja óta, vagy ha az orvosok aggódnak a baba vagy a kismama egészségi állapotáért.

    Túlhordott terhesség esetén a magzat méretei komplikálttá tehetik a vaginális szülést. Emellett a növekedéssel párhuzamosan a magzatvíz mennyisége csökkenni kezdhet, aminek következtében a magzatra rátekeredhet a köldökzsinór. Ritkán a méhlepény akadályozhatja a magzat növekedését az anyaméhben. Túlhordott terhesség esetén nagyobb az esély a Meconium-aspirációs szindróma kialakulására is, vagyis arra, hogy a magzat a magzatszurokkal szennyezett magzatvizet félrenyeli, amely így a tüdejébe kerülhet. Ez az újszülöttnél légzési elégtelenséget okozhat.

    Ha az orvossal közösen úgy döntenek, hogy megindítják a szülést, gyógyszerekkel lazítják és tágítják a méhszájat.  Ha a magzatburok továbbra is ép,  orvosa mesterségesen megrepesztheti azt. 

    Ha szükséges, gyógyszerekkel beindítják a szülési fájásokat is, ehhez a legtöbb esetben az oxitocint használják, egy olyan hormont, amely a méhet összehúzódásra készteti. A dózist aszerint lehet adagolni, hogy milyen erős és gyakori méhösszehúzódásokra van szükség.

    Fő a nyugalom!

    Lehet, hogy még néhány napot várnia kell a szülés megindulására vagy megindítására, de addig is használjon ki minden percet, hogy élvezze a terhessége utolsó szakaszát!

    Néhány tanács

    • Fogadja el az érzéseit: teljesen normális, ha frusztráltnak vagy csalódottnak érzi magát.
    • Használja ki a plusz időt! Aludjon, amikor csak tud. Végezze el az utolsó simításokat a gyermekszobában.
    • Tervezzen! Igaz ugyan, hogy ilyenkor már jobb az otthon közelében maradni, de egy jó filmet megnézhet a moziban, tehet egy rövid sétát a parkban, vagy elmehet vacsorázni.
    • Óvatosan a házi praktikákkal! Számos házi praktika létezik a terhesség megindítására. Ezek közül néhány segíthet, sok azonban akár bajt is okozhat. Feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt bármelyiket is kipróbálná.
    • Maradjon kapcsolatban az orvosával! Rendszeresen ellenőrzésekre kell járnia, egészen addig, amíg a gyermeke megszületik. Fontos, hogy tudja, mit kell tennie, ha úgy érzi, hogy megindult a szülés.

    Gondoljon arra, hogy hamarosan a karjában tarthatja a gyermekét – és a hosszú várakozás már nem fontos többé.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Szondi Réka; Forrás: www.mayoclinic.com
    Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó

    Módosítva: 2016.12.03 22:12, Megjelenés: 2016.12.03 22:12
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

    A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ezzel együtt az egyik legfelelősségteljesebb is. A magzat tökéletes növekedése és fejlődése érdekében nagy odafigyelést kíván a megfelelő táplálékok fogyasztása. A várandós anyának fel kell készítenie a szervezetét, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a terhesség előtt és alatt is.

    Panaszok terhesség idején: tudnivalók a haskeményedésről

    A has keményedésével járó jelenséget a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, amely a terhesség bármely szakaszában létrejöhet. Rendkívül fontos a fogantatás utáni 40 terhességi hét alatt bekövetkező haskeményedést okozó méhösszehúzódások ismerete és helyes értékelése, így a kóros méhösszehúzódások időben felismerhetők és kezelhetők.

    Rectus diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    A leggyakoribb terhességi félelmek

    Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

    Így készüljünk a baba érkezésére

    A várakozás utolsó heteit még kihasználhatjuk közös programok szervezésére, töltekezzünk fel, mert a szülést követő hetek minden örömük ellenére rengeteg energiát igényelnek majd tőlünk.

    A férfi, aki második gyermekét szülte - Fotóval

    Thomas Beatie, aki eredetileg nőnek született, megszülte második gyermekét. A gyermek természetes úton született meg, és még nem tudtak dönteni a kisfiú nevéről. A gyermeket a férfi felesége, Nancy fogja szoptatni, akárcsak az egy évvel ezelőtt született lányukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.