Az első napok kisbabánkkal a kórházban és otthon: 5+1 figyelmeztető jel

Mamigyógyít blog
megjelent:

Ebben a bejegyzésben megtanulhatod azokat a jeleket, amelyekre figyelned kell, hogy egy esetleges súlyos állapotot felismerj kisbabádnál. Nem azt jelentik, hogy minden esetben baj van, de figyelj oda, és bármelyiket észleled, kérd a nővérek segítségét a kórházban, otthon pedig az orvosotokét, védőnőtökét.

Napi rutin: köldökápolás, pelenkázás, öltöztetés és jelek, amikre figyelni kell

A kórházban figyelj nagyon oda a köldökápolásra, a pelenkázásra, az öltöztetésre: első alkalommal a nővér megmutatja, hogyan csináld. Ha nem vagy biztos benne, hogy magadtól is meg tudod csinálni, KÉRDEZZ és KÉRDEZZ. Ha többgyermekes anyuka a szobatársad, örülj nagyon, mert őt is megkérheted, hogy mutassa meg még egyszer a dolgokat, illetve nézze meg, hogyan csinálod.

A rokonok, ismerősök imádnak bejönni a kórházba, megnézni téged és kisbabádat. Ezt mondjuk lehet, hogy te nem nagyon szeretnéd, mert úgy érzed magad, mint egy citrom, akit kifacsartak. Bátran mondd meg a rokonságnak, hogy jöhetnek, de együtt és 5 percre. Majd otthon lesz elég idő babalátogatásra. Nehogy császáros sebbel kinn üldögélj a huzatos folyosón két óráig udvariasságból!!!

Próbálj meg minél többet pihenni és élvezni ezeket a csodálatos első együtt töltött órákat kisbabáddal.

A bölcsőhalál okai és megelőzése

A bölcsőhalál, vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma még ma is aggodalmat vált ki sokunkban. Az angol irodalomból vett rövidítéssel sokan csak SIDS-nek (sudden infant death syndrome) nevezik. A bölcsőhalál okai és megelőzése

Ha bármi „nem teszik”, gyanús a babádon, azonnal hívd a nővéreket, vagy ha már otthon vagytok, akkor az orvosotokat. 5+1 dolog, amire figyelj, mert súlyos betegségre utalhatnak:

1. A kisbabád elszürkül, hirtelen petyhüdt lesz, elengedi kezét-lábát-fejét. A szürke színen tényleg szürke bőrszínt értünk, ez nagyon ijesztő, a szája el is kékülhet. A kórházban azonnal hívj nővért és ő pedig orvost. Ha otthon történik, akkor azonnal hívj orvost vagy mentőt! Ez súlyos szívbetegségre is utalhat, minél hamarabb kórházba kell kerülnötök.

2. A babád szoptatás közben nagyon elfárad, szintén szürkül, nehezen lélegzik, úgy ahogy feljebb leírtuk. Ilyenkor is lehet szívbetegség a háttérben. (nem arról beszélünk, mikor jóízűen, normálisan szopik, majd bealszik a cicin és békésen szunyókál)

3. Besárgul a baba. A legtöbb esetben ez nem kóros, már pár nappal a szülés után, jó eséllyel még a kórházban bekövetkezik, és úgy hívjuk, fiziológiás sárgaság. Ilyenkor aggodalomra még nincs ok.

A nővérek ezt úgyis látni fogják, lehet, hogy pár nappal tovább kell bennmaradnotok. Erről fogunk írni egy másik bejegyzésben. Ha otthon történik, mindenképpen hívd ki a gyerekorvost!

4. Ha színeset pisil(= narancssárgát, pirosasat, téglaszínűt, tehát nem a megszokott halványsárga színű a pisi a pelenkában), az azt jelenti, itatni kell. Ha sárgul a bőre, aluszékony, és színeset pisil, akkor még többet kell itatni! Ha nincs még tejed, akkor itasd vízzel, és legvégső esetben, ha nem issza meg a tiszta vizet, akkor a nővérek adnak cukros vizet. Ebből persze ne legyen rendszer (!!!), de fontos, hogy igyon. Ha nem tudod megitatni, add oda a babádat a nővéreknek, majd ők megitatják az tuti.

5. Ha kisbabád tüsszent, szörtyög az orra, az nem jelenti azt, hogy megfázott: szopás után mindez reflexes. Semmi baj nincsen ilyenkor. Ha kétségeid vannak, mert például huzatos volt a szoba a kórházban, vagy te sem érzed jól magad, úgy érzed, megfáztál, hívd a gyerekorvosotokat és ő megmondja, van- e baj vagy nincs.

+1. Nagy mumus a köldökcsonk- sok variációval találkozhatsz, hogy mikor esik le. Tapasztalatunk szerint leggyakrabban 1 és 2 hetes kor körül esik le, de ha később, az sem baj. Figyelj arra, hogy ne ázzon fel, ne érje víz, mert ez egy nagyszerű behatolási kapu a kórokozóknak. Azért nem kell rögtön megijedni, ha pár csepp víz rácseppen fürdés közben. Kérdezd meg a védőnődet vagy a gyerekorvost, hogyan kell ápolni, ők egyébként amúgy is szeretnek majd többször is ránézni, hogy rendben van-e. Ha a köldökcsonk területe felpuhul, piros lesz, váladékozik, gennyes, bűzös szagot áraszt, mindenképpen hívd az orvosotokat, nézze meg, mert könnyen vérmérgezés lehet a vége.

És a legfontosabb: ne hezitálj segítséget kérni!

Főleg első gyereknél rettenetesen sok a kérdőjel: jól csinálom? Inkább kérdezz számodra butának tűnő kérdéseket az orvostól, nővértől, védőnőtől, mintsem történjen valami, ami elkerülhető lett volna.

(Mamigyógyít blog)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.