Hirdetés
   • Mitől illatos a babák feje?

    Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A világon elsőként azonosították az újszülöttek fejillatának kémiai összetételét a Kobe Egyetem professzora, Mamiko Ozaki vezetésével - írta a Medicalxpress a Science Reports alapján. Az illatok kutatásától azt remélik, hogy az felhasználható lesz például a csecsemők elhanyagolásának és az anya-csecsemő közötti kötődési rendellenességeknek a megelőzésére.

    Azt eddig is tudtuk, hogy az emberek (és az állatok) egymással való kommunikációjában a szagoknak fontos szerepük van, de ezt a területet eddig alig vizsgálták, leszámítva a parfümgyártó cégeket, de ők más szempontokat vesznek figyelembe. A babák fejszagmintáit a Hamamatsu Egyetemi Kórházban született csecsemőktől vették. Az illatok rögzítéséhez egy stresszmentes módszert választottak, amelyben monoszilika gyöngyöket alkalmaztak. A gyöngyöket egy sapka alakú hálókötésbe csomagolták, majd a babák fejeire helyezték.

    Hirdetés

    37 illatkomponenst mutattak ki

    A csecsemők az anyjukkal együtt voltak a 20 perces mintavételi időszak alatt és nem mutattak stressz jeleket. Az anyák magzatvízszagmintáinak rögzítését szintén monoszilika gyöngyök segítségével végezték el. (A magzatvíz megvédi a magzatot a külső mechanikai hatásoktól.)

    A babák és az anyák szagmintáiban az elemzés összesen 37 illatkomponenst mutatott ki. Mind a 37-ben különböző aldehidek, szén-oxidok és szénhidrogének voltak. Az illatok összetételének vizsgálata nyomán kiderült, hogy a csecsemők fejeinek szagmintái jobban különböznek egymástól, mint a magzatvízből nyert minták (azaz: másképpen voltak illatosak).

    Ezenkívül az 1. és 2. csecsemő szagprofiljai, amelyeket a születést követő egy órán belül gyűjtöttek, kevésbé hasonlítottak egymáshoz, mint a 3., 4. és 5. csecsemő szagprofiljai, amelyeket 2-3 nappal a születés után gyűjtöttek. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a csecsemők közvetlenül a születés után az illatukban erősebben különböznek egymástól, mint néhány nappal később.

    Ezután a kutatók megkértek hatvankét, 18 és 24 év közötti hallgatót, (31 nőt és 31 férfit) hogy szagolják meg a mintákat. Ezek a  minták a Hamamatsu Egyetemi Kórházban vett, a baba fejéről rögzített szagok és a magzatvíz mintái voltak. Tizenöt perccel később felkérték őket, hogy mutassák meg a négy tesztmintából, (három mesterséges szagkeverék és a kontroll oldószer) melyik azonos a korábban szagolt illattal.Vak kísérletek voltak; a résztvevők nem tudták, hogy mi van a mintákban.

    A kísérletben résztvevő egyetemisták 70 százaléka helyesen azonosította a babák szagmintáit. Ezzel szemben a magzatvíz szagának azonosítási aránya csak 55% volt, de ezen belül a női hallgatók 73% -a helyesen azonosított, míg a férfiak csupán 36%-ban. Ezt a kutatást tovább lehet fejleszteni, ha sokkal nagyobb számú csecsemőfejen vett mintát elemeznek és figyelembe veszik a “tesztelők” családi állapotát vagy gyermekgondozási tapasztalatait is – írták a szerzők.

    Forrás: WEBBeteg
    Sz. M., fordító; medicalxpress.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.10.22 18:35, Megjelenés: 2019.10.22 18:35
   • Cikkajánló

    Herpesz

    Herpesz

    Szponzorált tartalom

    Hogyan terjed a herpesz? Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

    Hüvelyszárazság

    Hüvelyszárazság

    Szponzorált tartalom

    A szülés utáni hüvelyszárazság és hüvelyi irritáció okai.

    Miért erőltetik az iskolakezdést hatéves korban?

    Az általános iskolai tanulmányok megkezdését hazánkban az idei, új tanévtől - 2020/2021 - csak többlépcsős engedéllyel lehetett volna kitolni hatéves korról hétéves életkorra. Ezt az elmúlt évben tehették volna meg a szülők, ha időben kapnak egyértelmű, központi tájékoztatást.

    Tanácsadás a csecsemők helyes mozgásfejlődéséről

    Mikor beszélünk megkésett mozgásfejlődésről? Mikor forduljunk szakemberhez? Mikor van szükség korai fejlesztésre? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a kezdő és gyakorló szülők.

    Miért fájhat a baba hasa etetések után?

    A születés utáni időszakban a fejletlen bélrendszer nem minden esetben képes megbirkózni az anyatej vagy a tápszer megemésztésével. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a témában.

    Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Amikor a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik - Milyen vizsgálatokra van szükség?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Gyermeksebészet Debrecenben

    1997-ben a debreceni gyemekklinika és az egyetem vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a gyermeksebészeti ellátást megerősíti a személyi és a tárgyi feltételek javításával, bővítésével és korszerűsítésével.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA