• Sztómával élni

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Mintegy tizenötezren élnek hazánkban sztómával. A betegség lelkileg különösen megterhelő, hiszen elvész a székletszabályozás lehetősége.

    - A sztóma görög eredetű kifejezés, szájat, szájadékot jelent. Az orvosi gyakorlatban akkor használjuk, ha az eredeti, természetes testnyílásoktól eltérő helyen alakítunk ki egy testnyílást – mondta Altorjay István egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gastroenterológiai Tanszékének vezetője az október 2-i sztóma világnap kapcsán beszélt a betegségről.

    Jellemzően három területen válhat szükségessé a radikális műtéti megoldás. Példaként említette a professzor, hogy a gége helyett a nyaki légcsövön vagy a végbélnyílás helyett a vékonybél végén alakítanak ki új nyílást. A táplálás biztosítása érdekében pedig a gyomor, vagy a vékonybél kezdeti szakaszán oldják meg a kivezetést.

    - Leggyakrabban a végbélnyílás helyett az alhas jobb, vagy baloldalán lévő ujjbegynyi, kissé kidomborodó bélnyílást értjük sztóma alatt. Ilyen műtétre elsősorban akkor van szükség, ha a végbelet, végbélnyílást daganatos betegség miatt ki kell iktatni, és a beteg ettől kezdve a bélsarat mesterséges nyíláson át üríti ki. A székletürítést ekkor nem lehet akaratlagosan befolyásolni, az étkezés mennyiségétől és minőségétől függően szinte folyamatosan zajlik, kisebb adagokban, pépes formában. A nyílás langyos, szappanos vízzel tisztítható, a környező területet érdemes bőrvédő krémmel kezelni – tette hozzá a szakember.

    Hirdetés

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni. Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül>>

    Altorjay István arra is kitért, hogy vannak olyan esetek - egyebek mellett a vastagbél kilyukadásának sebészeti ellátása során -, amikor a végbelet átmenetileg vezetik ki a hasfalra, és néhány hónap után visszaállítják az eredeti állapotot.

    A sztómával való együttélésre, a sztóma gondozására a sebészeti osztályokon sztóma-nővér tanítja meg a betegeket, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában pedig nyolc főből álló sztóma-team is működik. Itt a páciensek elsajátíthatják a nyílásra szag- és légmentesen felhelyezhető sztóma-zsák használatát is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - A legnehezebb azt feldolgozni a sztómás betegeknek, hogy elveszítik a széklet szabályozásának lehetőségét. Ezért a műtétet követő lábadozási időszakban a család bevonásával nemcsak a nyílás gondozását és a zsák felhelyezését tanítjuk meg, hanem lelki támogatást is nyújtunk. A sztómaterápia része a betegek életminőségének javítása, a modern gyógyászati segédeszközök révén ugyanis ma már sztómával is lehet teljes életet élni – tájékoztatott Mórh Zsoltné, a Sebészeti Klinika onkológiai osztályának vezető főnővére.

    A sztómaterápia során a betegeket arról is tájékoztatják, hogyan változtassák meg az étkezési szokásaikat a kellemetlen tünetek elkerülésére. Javasolt a sok folyadék, a kevésbé fűszeres és zsírtalan ételek fogyasztása, és a több növényi rostot tartalmazó diéta betartása. A sztómával élőknek kerülniük kell az apró magvas gyümölcsöket, és a zöldségek, gyümölcsök héját, valamint  a puffasztó ételeket. A sztómás betegek segítésére a Magyar ILCO Szövetség (www.ilco.hu) betegklubokat is működtet, egyebek mellett Debrecenben is.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült: 2015.10.24 05:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Mit sportolhatnak a sztómával élők?

    Mindenkinek súlyos testi és lelki megterhelést jelent szembesülni a betegséggel, majd a sztómaviselés tényével. Ám az új életszakasz megkezdése a sztómával egyben azt is jelenti, hogy a páciens már megnyert egy nagy csatát. A változás az élet számos területét érinti, mégis van lehetőség az életminőség megőrzésére. Ennek fontos eleme lehet a sport, mely sok sztómaviselő testi és lelki egészségének fontos részét képezi.

    Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    Amiről nem beszélünk, pedig kellene - a vastagbélrák

    Szomorú, de ma Magyarországon még mindig tabunak számít a vastag- és végbéldaganat, valamint az ezek eredményeként kialakított sztóma viselése, pedig ennek nem kellene így lennie.

    A segédeszköz-ellátás helyzete - Sztómáról, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások