• Sztómával élni

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Mintegy tizenötezren élnek hazánkban sztómával. A betegség lelkileg különösen megterhelő, hiszen elvész a székletszabályozás lehetősége.

    - A sztóma görög eredetű kifejezés, szájat, szájadékot jelent. Az orvosi gyakorlatban akkor használjuk, ha az eredeti, természetes testnyílásoktól eltérő helyen alakítunk ki egy testnyílást – mondta Altorjay István egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gastroenterológiai Tanszékének vezetője az október 2-i sztóma világnap kapcsán beszélt a betegségről.

    Jellemzően három területen válhat szükségessé a radikális műtéti megoldás. Példaként említette a professzor, hogy a gége helyett a nyaki légcsövön vagy a végbélnyílás helyett a vékonybél végén alakítanak ki új nyílást. A táplálás biztosítása érdekében pedig a gyomor, vagy a vékonybél kezdeti szakaszán oldják meg a kivezetést.

    - Leggyakrabban a végbélnyílás helyett az alhas jobb, vagy baloldalán lévő ujjbegynyi, kissé kidomborodó bélnyílást értjük sztóma alatt. Ilyen műtétre elsősorban akkor van szükség, ha a végbelet, végbélnyílást daganatos betegség miatt ki kell iktatni, és a beteg ettől kezdve a bélsarat mesterséges nyíláson át üríti ki. A székletürítést ekkor nem lehet akaratlagosan befolyásolni, az étkezés mennyiségétől és minőségétől függően szinte folyamatosan zajlik, kisebb adagokban, pépes formában. A nyílás langyos, szappanos vízzel tisztítható, a környező területet érdemes bőrvédő krémmel kezelni – tette hozzá a szakember.

    Hirdetés

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni. Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül>>

    Altorjay István arra is kitért, hogy vannak olyan esetek - egyebek mellett a vastagbél kilyukadásának sebészeti ellátása során -, amikor a végbelet átmenetileg vezetik ki a hasfalra, és néhány hónap után visszaállítják az eredeti állapotot.

    A sztómával való együttélésre, a sztóma gondozására a sebészeti osztályokon sztóma-nővér tanítja meg a betegeket, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában pedig nyolc főből álló sztóma-team is működik. Itt a páciensek elsajátíthatják a nyílásra szag- és légmentesen felhelyezhető sztóma-zsák használatát is.

    - A legnehezebb azt feldolgozni a sztómás betegeknek, hogy elveszítik a széklet szabályozásának lehetőségét. Ezért a műtétet követő lábadozási időszakban a család bevonásával nemcsak a nyílás gondozását és a zsák felhelyezését tanítjuk meg, hanem lelki támogatást is nyújtunk. A sztómaterápia része a betegek életminőségének javítása, a modern gyógyászati segédeszközök révén ugyanis ma már sztómával is lehet teljes életet élni – tájékoztatott Mórh Zsoltné, a Sebészeti Klinika onkológiai osztályának vezető főnővére.

    A sztómaterápia során a betegeket arról is tájékoztatják, hogyan változtassák meg az étkezési szokásaikat a kellemetlen tünetek elkerülésére. Javasolt a sok folyadék, a kevésbé fűszeres és zsírtalan ételek fogyasztása, és a több növényi rostot tartalmazó diéta betartása. A sztómával élőknek kerülniük kell az apró magvas gyümölcsöket, és a zöldségek, gyümölcsök héját, valamint  a puffasztó ételeket. A sztómás betegek segítésére a Magyar ILCO Szövetség (www.ilco.hu) betegklubokat is működtet, egyebek mellett Debrecenben is.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2015.10.24 05:05, Megjelenés: 2015.10.24 05:05
   • Cikkajánló

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Veszélyes medencék

    Veszélyes medencék

    Cs. K., fordító

    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt.

    Sztómaviselők a strandon

    Sajnálatos, hogy valakit elküldhetnek egy strandról azért, mert valami más a testén. A sztómások köztünk élnek. Lehet az újságos, a fodrász, a pénztáros a közértben, a pincér..., bárki az utcán, de amíg nem látjuk, nem tudjuk, addig nem zavar.

    Az ileosztóma: Mikor van rá szükség, hogyan működik?

    Az ileosztóma egy operációval kialakított nyílás a hasfalon, melyen keresztül a vékonybél (ileum) egy kis szakaszát kivezetik a testfelszínre.

    A sztóma

    A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

    Mit és mennyit ihatnak a sztómát viselő emberek?

    A víz mindenki számára nélkülözhetetlen, szervezetünk egészséges működéséhez alapvető szükséglet. Az ileo- és urosztómaviselőknek különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mit és mennyit isznak.

    Sztóma: a segédeszköz-ellátás helyzete

    A sztómával élők mindennapjairól nagyon kevés szó esik manapság, holott nem kevés embert érintő témáról van szó. Az egyik legkritikusabb kérdés a sztómaviselők számára a rendelkezésre álló segédeszközök minősége és használata. Hogyan alakult ez az elmúlt évtizedekben, és hol tart manapság?

    Sztómazsák nélkül létezni nem lehet - Az eszközválasztás szempontjai

    A széklet akaratunktól függetlenül, teljesen szabályozatlan körülmények között ürül a szervezetünkből. Bármikor, bárhol, bármilyen körülmények között, úgy, hogy a sztómaviselő személy semmit sem tud tenni ellene. Sztómazsák nélkül létezni nem lehet! Nézzük meg, milyen szerepe van az életünkben.

    Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

    Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások