Sztómával élni

Debreceni Egyetem
megjelent:

Mintegy tizenötezren élnek hazánkban sztómával. A betegség lelkileg különösen megterhelő, hiszen elvész a székletszabályozás lehetősége.

- A sztóma görög eredetű kifejezés, szájat, szájadékot jelent. Az orvosi gyakorlatban akkor használjuk, ha az eredeti, természetes testnyílásoktól eltérő helyen alakítunk ki egy testnyílást – mondta Altorjay István egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gastroenterológiai Tanszékének vezetője az október 2-i sztóma világnap kapcsán beszélt a betegségről.

sztomaJellemzően három területen válhat szükségessé a radikális műtéti megoldás. Példaként említette a professzor, hogy a gége helyett a nyaki légcsövön vagy a végbélnyílás helyett a vékonybél végén alakítanak ki új nyílást. A táplálás biztosítása érdekében pedig a gyomor, vagy a vékonybél kezdeti szakaszán oldják meg a kivezetést.

- Leggyakrabban a végbélnyílás helyett az alhas jobb, vagy baloldalán lévő ujjbegynyi, kissé kidomborodó bélnyílást értjük sztóma alatt. Ilyen műtétre elsősorban akkor van szükség, ha a végbelet, végbélnyílást daganatos betegség miatt ki kell iktatni, és a beteg ettől kezdve a bélsarat mesterséges nyíláson át üríti ki. A székletürítést ekkor nem lehet akaratlagosan befolyásolni, az étkezés mennyiségétől és minőségétől függően szinte folyamatosan zajlik, kisebb adagokban, pépes formában. A nyílás langyos, szappanos vízzel tisztítható, a környező területet érdemes bőrvédő krémmel kezelni – tette hozzá a szakember.

Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül

Bizonyára sokan felkapják a fejüket ennek a címnek láttán, mi a csuda lehet az, ami egy összeállítás címe kapcsán háromszor is szerepel benne. Erre szeretnék válaszolni, némi kételyeket, hamis illúziókat cáfolni, saját tapasztalatok alapján a színtiszta átélt valóságot ábrázolni. Sztómáról, nem csak sztómásoknak, egy sztómás személy szemüvegén keresztül>>

Altorjay István arra is kitért, hogy vannak olyan esetek - egyebek mellett a vastagbél kilyukadásának sebészeti ellátása során -, amikor a végbelet átmenetileg vezetik ki a hasfalra, és néhány hónap után visszaállítják az eredeti állapotot.

A sztómával való együttélésre, a sztóma gondozására a sebészeti osztályokon sztóma-nővér tanítja meg a betegeket, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában pedig nyolc főből álló sztóma-team is működik. Itt a páciensek elsajátíthatják a nyílásra szag- és légmentesen felhelyezhető sztóma-zsák használatát is.

- A legnehezebb azt feldolgozni a sztómás betegeknek, hogy elveszítik a széklet szabályozásának lehetőségét. Ezért a műtétet követő lábadozási időszakban a család bevonásával nemcsak a nyílás gondozását és a zsák felhelyezését tanítjuk meg, hanem lelki támogatást is nyújtunk. A sztómaterápia része a betegek életminőségének javítása, a modern gyógyászati segédeszközök révén ugyanis ma már sztómával is lehet teljes életet élni – tájékoztatott Mórh Zsoltné, a Sebészeti Klinika onkológiai osztályának vezető főnővére.

A sztómaterápia során a betegeket arról is tájékoztatják, hogyan változtassák meg az étkezési szokásaikat a kellemetlen tünetek elkerülésére. Javasolt a sok folyadék, a kevésbé fűszeres és zsírtalan ételek fogyasztása, és a több növényi rostot tartalmazó diéta betartása. A sztómával élőknek kerülniük kell az apró magvas gyümölcsöket, és a zöldségek, gyümölcsök héját, valamint a puffasztó ételeket. A sztómás betegek segítésére a Magyar ILCO Szövetség (www.ilco.hu) betegklubokat is működtet, egyebek mellett Debrecenben is.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.