• Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Dr. Veress Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tényleg nem vagyok jó anya?

    Férjemmel rövid ismeretség után tudatosan vágtunk bele a gyerekvállalásba, majd gyorsan lezavartuk a házasság- és lakáskeresést, felújítást is a lányunk születéséig. Egyszóval minden nagyon hirtelen történt. Azt gondoltam, hogy fel vagyok készülve már erre a két új szerepre (feleség, anya), de azt hiszem nagyot tévedtem. Már a gyerek születése előtt a nagy kapkodásban eltávolodtunk egymástól. Aztán megszületett a lányunk, és az amúgy is instabil friss házasságunkba belecsöppent egy folyton sírós-nyűgös kisbaba. Férjem azt várta, hogy én majd egyből „anyatigrissé" változok a semmiből, és mindenem a lányom lesz.

    Sajnos az első időszak engem nagyon megviselt, mert minden olyan gyorsan történt a szülés után, hogy még fel sem volt időm dolgozni a velem történteket, máris egy 24 órás babapesztrává kellett válnom, ha akartam, ha nem. Mire hazaértünk a kórházból a babával, már egy idegbeteg voltam-hullafáradtan. Férjem itthon volt velünk az első két hétben, próbált segíteni, de aztán visszament dolgozni, és rám maradt minden. Mikor hazajött a munkából, már nem segített szinte semmit, belőlem áradt a panasz, hogy mennyit sírt a baba egész nap, semmire sincs időm tőle (sokszor még enni sem volt!), és nagyon fáradt vagyok.

    Férjem pedig egy-két hét után ezt megelégelte, és sok héten át szinte nem is szólt hozzám, át sem jött a gyerekszobába sem a lányához, mert mérges volt rám. Azt hajtogatta, hogy nem érti mi bajom van, boldognak kéne lennem, mindent vidáman csinálni, de egy idegroncs vagyok szerinte és ROSSZ ANYA!!! Az tény, hogy nem tudtam a kellő érzésekkel fordulni a lányom felé, de szépen elláttam és gondoskodtam róla!

    Erős anyai ösztönt vagy érzéseket most sem érzek, mert őszintén szólva nagyobb a félelmem, hogy mindent jól csináljak, és nincs időm élvezni. A sírást meg sajnos nem bírom elviselni, nagyon idegesít. Hatalmas megfelelési kényszer, és szorongás volt mindig is jellemző rám; lehet, hogy ezt is túlstresszelem? Vagy tényleg nem vagyok jó anya? Azt gondolom, a lányom jobb embert érdemelne anyjának, mint én vagyok...

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter válasza

    Szerintem nézzük egy kicsit más szemszögből a dolgokat. Tudatos döntésük volt, hogy gyorsan csinálnak mindent: ismerkedés, házasság, összeköltözés, gyerek. Gondolom, az életkoruk miatti aggódás húzódott meg a döntés hátterében. Elméletben szépen hangzik az elképzelésük, de nem számoltak az emberi tényezőkkel és a vállalt élethelyzetük okozta stresszel.

    Hirdetés

    Új stresszforrások

    Azt gondolták mindketten (igen, a férje is), hogy képesek lesznek minden helyzethez alkalmazkodni. A valóság azonban más. Egy friss kapcsolatba, két egymást alig ismerő ember életébe belevállalni egy újszülöttet, nem kis stresszel jár. Pláne, ha az a kisbaba nyűgös is. Ilyenkor számos olyan érzés keletkezik a házastársakban, amiknek a feloldásához szükség lenne a másik félre is.

    Ön fáradt, ingerült és szeretne erről beszélni valakivel, de a férjét ez idegesíti és haragszik a saját tehetetlensége miatt. Ön tovább őrlődik a saját érzelmei fogságában, és ebben a lefelé mutató spirálban eljut arra a pontra, hogy rossz anya, feleség, és nem tud megfelelni az elvárásoknak.

    A gyermekvállalás egy kihívás

    A gyermekvállalás olyan kihívás, amikor az embernek szembe kell nézni a saját korlátaival, és személyiségéből fakadó nehézségekkel. A maximalista, perfekcionista anyaként be kell látnia, hogy nem lehet az élet minden területén egyformán jól teljesíteni. Fel kell állítani egy fontossági sorrendet, és tisztázni, hogy mi fontos valójában, minden más ráér. Alkalmazkodjon rugalmasan a kialakult helyzethez, nincs szakkönyv, mely az abszolút igazságot tartalmazná.

    Kösse össze a tevékenységeket!

    Ha a gyerek nyűgös, és ön fel akarja venni, akkor tegye hordozókendőbe, vigye magával a lakásban mindenhova egy hordozószékben, és csinálják együtt a napi feladatokat. Közben a baba önnel van, tud nézelődni, lehet neki énekelni, stb. Tanulja meg megkönnyíteni a saját és a gyermeke életét, ezzel rengeteg szorongástól és feszültségtől meg lehet szabadulni.

    A megoldás: türelem

    A párjával nyissanak egy új fejezetet az életükben. Javaslom, hogy kezdjenek újra kommunikálni egymással, és a korábbi sérelmeken túllépve nyissanak újra egymás felé. Adjon neki segítséget abban, hogyan tudna segíteni önnek, és ön is tegye meg azt a gesztust, hogy nem panaszkodik folyamatosan. A férje nincs otthon egész nap, így segíteni sem tud a szenvedésein, viszont nagyon rosszul érzi magát, amikor hazamegy, hiszen ő is felelős a kialakult helyzetért. Erre a dilemmára reagál indulattal és vádaskodással. Higgye el, neki sem könnyű. A megoldás a türelem lesz, illetve az, ha mindketten megpróbálják megérteni és kölcsönösen segíteni egymást.

     Stresszkezelés 6 pontban

    A testi tünetek kezelésén túl törekedni kell a stressz állapot felismerésére és a stresszor megkeresésére. 

    • Fel kell ismerni a változtatás szükségességét: El tudjuk-e távolítani a stresszort? El lehet kerülni? Tudjuk-e csökkenteni a stresszor behatásának idejét és erősségét? Tudunk-e új célt kitűzni?
    • Csökkenteni kell a stresszre adott emócionális reakció intenzitását: Nem reagálunk-e túlságosan? Próbáljunk meg úgy tekinteni a stresszre, mint egy olyan helyzetre, amelyet meg kell oldani, s nem olyanra, amely le akar győzni! Ne kérdezzük: mi lett volna, ha...?
    • Meg kell tanulni, gyakorolni kell a stresszre adott fizikai és érzelmi reakció mérséklését! Ilyen a mély lélegzés, izomlazítás, a zene terápia, de gyógyszerekre, feszültségoldókra is szükség lehet.
    • Erősíteni kell a test fizikai állapotát („fit”, edzett állapot)! Fontos a mozgás (kerékpár, úszás, „jogging”, séta, stb.), a dohányzás elhagyása, kávézás csökkentése, továbbá a több, jobb, rendszeres alvás.
    • Törekedni kell az érzelmi állapot stabilitására. Fontos a társasági kapcsolatok kiépítése, fejlesztése, illetve a reális célok kitűzése, önismeret fejlesztése.

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Forrás: WEBBeteg orvos válaszol
    Orvos szakértőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Módosítva: 2019.08.20 20:36, Megjelenés: 2018.04.29 22:11
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI

    Krónikus betegségek és allergiák esetén nem javasolt az orosz koronavírus-vakcina.

    A könnyedebb lábakért

    A könnyedebb lábakért

    Támogatott tartalom

    Krónikus vénás elégtelenség? Csökkentse hatékonyan a panaszokat! (x)

    Hogyan fokozhatják fogamzóképességüket a nők?

    Nem kell egyből meddőségre gondolni, ha pár hónap alatt fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés. Megéri azonban átgondolni, mit lehet tenni a fogamzóképesség növelése érdekében.

    Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

    Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége előtt, a többieknél a várandósság alatt alakul ki cukoranyagcsere-zavar. Hogyan hat a betegség a magzatra?

    Hasznos tanácsok kismamáknak a nyári hőség idejére

    A várandóság egyes szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek, főként nem, ha hetekig tartó hőséggel társulnak, vagy épp ha a hőséget hirtelen nagy lehűlés váltja fel. Választási lehetőség nincs, muszáj kibírni.

    A terhességi toxémia kimutatását segítő új jelzőanyagokat azonosítottak

    A terhességi toxémia diagnosztizálását és a betegségkockázat kimutatását segítő két új biomarkert azonosítottak a kutatók.

    Hüvelyi fertőzések terhesség esetén

    A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a leggyakoribb tünetek? Megelőzhető-e a kialakulásuk? Hogyan kezelhetőek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a terhesség alatt kialakuló hüvelyfertőzésekről.

    Megfelelő terápiával akár heteken belül gyógyítható a pánikbetegség

    Szapora szívverés, izzadás, remegés, zsibbadás, légszomj, mellkasi fájdalom, szédülés: egyebek mellett ezek a szorongásos mentális zavarok csoportjába tartozó, úgynevezett pánikbetegség tünetei - hívta fel a figyelmet Dr. Purebl György. A Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese elmondta, 20 évvel ezelőtt akár hónapok is eltelhettek a diagnózisig, a pánikrohammal együtt járó szimptómákat ugyanis szervi okoknak tulajdonították, összekeverték például a szívinfarktus jeleivel, a gyomorfekéllyel vagy a refluxszal. Mára, a betegség ismertsége miatt jelentősen rövidült ez a folyamat, így a gyógyulás is gyorsabb lehet.

    Gyermekvállalás epilepsziával élőknél

    Gyermeket vállalni nagy felelősség és mással nem hasonlítható öröm. A terhesség az élet legszebb, és legnehezebb periódusa is lehet. Gyermeket vállalni minden felnőtt ember joga, bár bizonyos speciális betegségformákban azonban nem javasolt. Ha a leendő szülők valamelyike krónikus betegséggel él, pl. epilepsziával élő, akkor különösen fontos nagy figyelmet fordítani a terhességre, és körültekintőnek lenni.

    Terhesség és munkahely - Hogyan vigyázzon az egészségére?

    Terhesség alatt dolgozni nem mindig könnyű. Tudja meg, hogyan küzdhet meg a terhességi tünetekkel, és maradhat egészséges úgy, hogy a munkáját is elvégzi.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.