Mégsem segít a folsavkezelés?

MTI
megjelent:

Egy újabb klinikai tanulmány során arra jutottak amerikai kutatók, hogy a folsav-kiegészítők szedése nem védi az egészséges felnőttek szívét, nem lassítja az erekben a plakkok kialakulását.

Az elmúlt években több tanulmány is jelezte, hogy a folsavkezelés nem csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy egy aminosav, a homocisztein magas vérszintje a szívroham és szélütés emelkedett kockázatával jár együtt. A homocisztein lebomlásához a szervezetben egyebek közt folsavra van szükség, ezért feltételezték korábban, hogy a folsav hatásos lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

A most közzétett tanulmányhoz Petra Verhoef és munkatársai a hollandiai Wageningen Egyetemen véletlenszerűen választottak ki 819 ötven és hetven év közötti embert, akik három éven át vagy folsavat szedtek, vagy placebót. A hatóanyag napi mennyisége 800 mikrogramm volt, ami a felnőtteknek ajánlott mennyiség kétszerese.

A követési idő végén a kutatók nem találtak különbséget a két csoport között a nyaki artéria falvastagságában, amely az érelmeszesedés egyik jelzőértéke. Nem volt különbség az ér keménységében sem.

A kutatók azt javasolják, hogy inkább az étrend helyes megválasztásával vegye magához valaki a szükséges mennyiségű folsavat, például spenóttal, babbal, borsóval, spárgával vagy brokkolival.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertették.

Mit okozhat az érelmeszesedés?
Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
Mit okozhat az érelmeszesedés?

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.