Szívinfarktus - Halandóbbak a nők?

Medipress
megjelent:

Pszichológiai eltérések is vannak a férfiak és a nők között, amelyeket számításba kell venni akkor, amikor a különböző nemhez tartozó betegeknek ugyanazt a kezelést javasolják szívroham után.

Kutatók szerint a szívrohamon átesett nők kétszer olyan valószínűséggel halnak meg a következő egy hónapon belül, mint a férfiak, mert a férfiaktól eltérő orvosi kezelésben részesülnek. A tanulmány 3000 nőt és férfit vizsgált, akik a francia Franche-Comte térségben kerültek kórházba kardiális eseményt követően 2006 és 2007 között, a számukra előírt kezelési módszerekre kitérve.

Kiderült, hogy a nőkön kisebb valószínűséggel végeztek angiográfiai (érfestéses) vizsgálatot illetve angioplasztikát (szívkoszorúér tágítást, melynek során gyakran egy kisméretű sztent bevezetésével nyitva tartják az artériát).

A tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények arra utalnak, hogy a nőkön is el kellene végezni azokat az agresszívebb kezeléseket, amelyeket jelenleg a férfibetegek számára tartogatnak. „Ez alapján arra következtethetünk, hogy a női betegek körében a mortalitás csökkentése érdekében invazívabb eljárásokat kellene alkalmaznunk” – nyilatkozta Francois Schiele, a Besancon egyetemi kórház kardiológiai osztályának vezetője az Amerikai Kardiológus Kollégium atlantai konferenciáján.

Szívroham után: a nőknek nagyobb segítségre van szükségük

Az infarktust követő, kritikus esztendőben a szívbeteg nők nagyobb mértékű társadalmi segítséget igényelnek, mint a férfiak. Részletek

Más módszert alkalmaznak a nőknél?

„Olyan esetekben, amikor nincs nyilvánvaló ellentmondás, a nők esetében is minden javasolt stratégiát alkalmazni kellene, az invazív stratégiákat is beleértve. Kutatásunkban arra a központi kérdésre próbáltunk választ adni, vajon a mortalitás eltérése a nők és a férfiak között szívroham után a kezelések alkalmazásával áll-e összefüggésben.”

Elismerte, hogy pszichológiai eltérések is vannak a férfiak és a nők között, amelyeket számításba kell venni akkor, amikor a különböző nemhez tartozó betegeknek ugyanazt a kezelést javasolják. Jó példa erre az angioplasztika. „Az orvosok a nagy, egyenes artériát keresik, a nők esetében viszont kanyargós, kis artériák vannak” – mondja a kutató.

Hangsúlyozta azonban, hogy a női betegek artériájába is be lehet vezetni sztenteket, amelyek tökéletesen működhetnek, amennyiben a sebész megfelelő felkészültséggel rendelkezik az eljárás lebonyolítására.

A Brigham Női Kórház szív-érrendszeri képalkotó részlegének igazgatója szerint a tanulmány olyan időben látott napvilágot, amikor egy nagyobb tudatosság kezdi övezni a nők egészségét. „Szinte mindegyik jelentősebb amerikai kórháznak van programja a női egészséggel kapcsolatban” – állítja. „A helyzet pozitív irányban változik, mert rengeteg kutatás folyik a területen.”

Medipress

Cikkajánló

A szívinfarktus tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívinfarktus
A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.