Subclavian steal szindróma - Hogyan lehet megkülönböztetni a stroke-tól?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Az idegenül csengő, magyarra csak nehézkesen fordítható orvosi kifejezés egy olyan jelenséget takar, amikor is az arteria subclaviaként elnevezett, a mellkasfal, a kar, a nyaki régiók és közvetve az agy vérellátásáért felelős ér egy szakasza beszűkül vagy elzáródik, leggyakrabban érelmeszesedés következtében.

A szűkület miatt a vér nem tud megfelelő nyomással áramlani az érintett érszakaszon keresztül, sőt gyakran az ezt követő verőérben (az úgynevezett arteria vertebralisban) megfordul a vér áramlása.

Mivel az arteria vertebralis szállítja a vért a subclaviából az agyat ellátó speciális vérkörbe, ezért a subclavia szűkülete miatt kialakult fordított irányú véráramlás azt eredményezi, hogy a vért a subclavia az agyi keringésből „lopja el” – innen ered az angol elnevezés.

Hogyan lehet megkülönböztetni a stroke-tól?

A tünetek is ebből vezethetőek le. Jelentkezhetnek egyrészt az agyi keringési zavarokhoz hasonló eltérések, úgy mint szédülés, járási bizonytalanság, átmeneti látás-, nyelés- vagy beszédzavar.

Ezeket a tüneteket a hagyományos stroke-tól, vagy átmeneti agyi keringészavartól (TIA) úgy különíthetjük el, hogy ezek a kar mozgásával provokálhatók.

Ugyanis ha az érintett oldali kar mozgásban van, izommunkát végez, akkor az izmok vérigénye fokozódik. Ilyenkor a kar vérellátása – az érszűkület miatt – az agyi vérellátás rovására növekedhet.

Másrészt viszont, mivel a kar vérellátása sem tökéletes, a munkavégzés során hamar elfárad, zsibbad, fájdalmassá válik.

Az arteria subclavia jobb és baloldalon is megtalálható, de mivel érszűkület gyakrabban alakul ki a bal oldali ágában, azért a subclavian steal szindróma tüneteit is gyakrabban látjuk bal mint jobb oldalon.

A subclavian steal szindróma diagnózisa és kezelése

Igazi subclavian steal szindrómáról csak akkor beszélhetünk, ha az arteria subclavia szűkülete, a fordított irányú áramlás és a fenti tünetek együttesen állnak fenn.

Amennyiben a fordított irányú áramlás kimutatható, de tünetek nincsenek, akkor subclavian steal jelenségről beszélünk.

Ez utóbbi esetekben jellemzően véletlen diagnózisról van szó, amit más okból végzett érvizsgálat során fedeznek fel.

A betegséget elsősorban Doppler-UH segítségével lehet diagnosztizálni. E mellett az érintett oldali karban mért vérnyomás több mint 20 Hgmm-rel alacsonyabb lehet az ellenoldalihoz képest, és a pulzus is gyengébben tapintható.

A szűkület mértékétől, a tünetek jellegétől és súlyosságától függően gyógyszeresen vagy műtéttel kell kezelni.

A gyógyszeres terápia célja, megakadályozni a szűk érszakaszon keresztül áramló vér megalvadását

A műtét pedig – jellemzően úgynevezett bypass-műtét vagy endarterectomia – a szűk érszakasz kitágítását célozza.

Tovább A stroke és tünetei

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

A cardiomyopathia (szívizom...

Az úgynevezett cardiomyopathiák (kardiomiopátia) a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában is károsodik...

Az aorta ér betegségei

A szív bal kamrájából az aortabillentyű után induló fő verőeret nevezzük aortának. Ez egy nagyon fontos és méretében is jelentős ér: ez az egy...

A nyaki erek Doppler-vizsgálata

A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás. Abban különbözik a sima UH-tól, hogy nemcsak a szervek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.