• Meglepő adatok a keringési betegségekről

    Szerző: MTI

    A mind gyakoribb szívelégtelenség több szenvedést jelent a betegnek és nagyobb terhet a társadalomnak, mint a rosszindulatú daganatok bármelyik formája - egy svédországi vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyászok Kongresszusán, Barcelonában ismertették.

    Mindenki számára az a legszörnyűbb betegség, amelyben ő maga vagy családjának azok a tagjai szenvednek, akiket neki kell ápolnia. A közvélemény-kutatások adatai azonban azt mutatják, hogy mind a betegnek, mind hozzátartozóinak valamilyen rosszindulatú daganatos betegség a legnagyobb teher.

    Hirdetés

    Nemzetközi kutatócsoport vizsgálta, hogy 1988. és 2004. között a svédországi kórházi felvételek milyen betegségek miatt történtek. Simon Stewart és munkatársai több mint másfél millió beteg adatait nézték át.

       A szívelégtelenség és tünetei

    Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúér betegség és a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.
    A szívelégtelenség és tünetei >>

     A skandináv országban a 20 évesnél idősebbek első kórházi felvételének oka másfélszer gyakrabban volt vérkeringési elégtelenség, mint valamilyen rosszindulatú daganatos betegség. Ez a meghökkentő különbség mind a férfiaknál előforduló rákfajták esetén, mind a női daganatos betegségekkel kapcsolatban érvényesült.

     A szívelégtelenség okozta halálozás is nagyobb volt, mint a daganatos betegségekben szenvedőké. A vizsgált években a svédek közül 196 400 ember fejezte be életét szívelégtelenség következtében, míg rákos kórképek miatt 131 000 haláleset került nyilvántartásba. 

    Többen halnak meg szívelégtelenségben, mint rákban

    Ha a várható életkilátásokat nézték, akkor is az derült ki, hogy mind a svéd nők, mind a férfiak közül többen haltak meg idő előtt szívelégtelenségben, mint gyomorrákban, prosztatarákban vagy rosszindulatú női daganatos betegségekben.

     A szívelégtelenségről

   • A szívelégtelenség és tünetei
   • Szívelégtelenség - okok és típusok
   • A szívelégtelenség kivizsgálása
   • A szívelégtelenség kezelése
   • A társadalom, a gazdasági élet szempontjából is lényegesen nagyobb terhet jelentett a szív- és érbetegségek következtében megjelenő szívelégtelenség, mint a rosszindulatú daganatok. A nők esetében a becsült költségek szívelégtelenségre vonatkozóan 13,8 milliárd svéd koronát tettek ki, míg az emlőrák és a méhnyakrák költségeit 6,4 milliárd koronában jelölték meg. 

    Azt már korábbi statisztikák alapján is sokan megértették, hogy szívbetegségek következtében többen halnak meg, mint daganatos betegségek, malária és AIDS miatt együttvéve. Simon Stewart hangsúlyozta, hogy a társadalombiztosítás illetékeseinek jó volna figyelembe venniük a szívelégtelenség fontosságát.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.08.31 15:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Köhög? Szívbetegség is állhat a hátterében!

    Nem minden köhögést hörghurut (bronchitis, hörgőgyulladás) vagy asztma okoz. A tünet mögött szívbetegségek is állhatnak. Ennek az eshetőségnek differenciáldiagnosztikai szempontból nagyon fontos figyelmet szentelni.

    A gyomorégés növeli a rák kockázatát?

    Egy kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus főorvos a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

    Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

    Ödéma - Mi okozhatja?

    Az ödéma számos betegség előrehaladott stádiumában megjelenhet. Gyakran előfordul szívelégtelenség, elégtelen veseműködés, májbetegségek és fertőző betegségek mellett is.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Miért halnak meg a magyarok tüdőrákban?

    Magyarország a lélekszámra vetítve világelső a tüdőrák előfordulásában, s az áldozatok számában is élen jár. Évente mintegy 11 ezer ember szembesül tüdőrák diagnózissal, s a tüdőbetegségekről kiadott évkönyv becslése szerint mintegy 30 ezer tüdőrákos beteg él közöttünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.