Ironheart: az ér- és szívbetegekért

Debreceni Egyetem
megjelent:

Új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó kiválóságközpontjában.

Az ér- és szívbetegséggel foglalkozó intézetek és klinikák együttműködésével pályázati forrásból megvalósuló Szív- és érkutatási kiválóságközpont, az „Ironheart” célja, hogy új laboratóriumi módszereket és kardiovaszkuláris gyógyszerjelölteket vezessenek be a klinikai gyakorlatba. A kutatások a gyermekgyógyászati érbetegségek vizsgálataira is kiterjednek.

A kutatás fontossága

- A koraszülötteknél előforduló szem-, központi idegrendszeri- és tüdővérzés következtében megáll a szervfejlődés, és hiába gyarapodik a gyermek, a szervek nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat. Azt vizsgáljuk, hogy miként alakulnak ki a gyermekeknél az érbetegségek, és keressük a kezelési módokat, bizonyos gyógyszerekkel ugyanis a szervek fejlődését újra lehet indítani – emelte ki az egyik fő kutatási területet Balla György.

A Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a projekt szakmai vezetője hangsúlyozta: ezekben a folyamatokban jelentős szerepe van a vasnak, amely a többi kutatási területen is fókuszba kerül, többek közt erre is utal az Ironheart elnevezés.

- A vas szerepét keressük az érfal, illetve a szívizom betegségeiben is. Olyan diagnosztikai eljárás kialakításán dolgozunk, ami egy rutinlaborban is elvégezhető. Ehhez a kutatóink létrehoztak egy egyedülálló antitestet, ami meg tudja mutatni a vas nyomát az élő szervezetben – mondta Balla György.

A Debreceni Egyetem szakembereinek új fejlesztésével nyomon követhetőek a hemoglobin bomlási termékei az érfalban, a szívizomban, sőt akár a központi idegrendszerben is, ezáltal egyértelműbbé válhat, hogy a vas és annak összetevői, hol vesznek részt a kórfolyamatokban. Az antitestet elsősorban a diagnózis felállításában tudják majd használni az orvosok, de a távlati elképzelések szerint a jövőben akár a terápiákban is alkalmazható lehet.

A kutatások során jelentős figyelem irányul a hirtelen szívhalál célzott és hatékonyabb kezelésével összefüggő vizsgálatokra, valamint a tudósok arra a kérdésre is keresik a választ, hogy az úgynevezett ACE-gátló vérnyomáscsökkentők egyes betegeknél miért hatnak, és másoknál miért nem. A Debreceni Egyetem szakemberei egy olyan diagnosztikai gyógyszer-hatástani módszert dolgoznak ki, amely segíthet a megfelelő gyógyszeradagolást beállítani, ezáltal javulhat a magas vérnyomásos betegek életminősége.

A Szív- és érkutatási kiválóságközpont egyediségét az adja, hogy az önálló fejlesztések létrehozása kizárólag a Debreceni Egyetem kutatóinak részvételével, hazai forrásból, az egyetem klinikusainak összefogásával valósult meg. A program emellett lehetőséget biztosít az egyetem fiatal kutatónak arra, hogy a jövőben a nemzetközi tudományos életében képviselhessék a Debreceni Egyetemet.

A kutatásokban a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, a Gyermekgyógyászati Klinika, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet, a Neurológiai Klinika és a Laboratóriumi Medicina Intézet szakemberei vesznek részt.

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

A betegség (vagy inkább állapot) a végtagok - elsősorban a lábak - intenzív fájdalommal kísért, gyakran visszatérő vagy csaknem folyamatosan fennálló kivörösödésével jellemezhető.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.