Érszűkület és mobilitás

Szerző: Medipress

A legújabb kutatások szerint úgy tűnik, a perifériás artéria betegségben szenvedő nők hamarabb elvesztik mobilitásukat, mint a férfiak. A nők 4 év elteltével 2,3-szer kevésbé képesek megtenni folyamatosan 400 métert, mint a férfiak.

A perifériás artériák betegsége az erek beszűkülésével és elzáródásával járó kór, amely elsősorban az alsó végtag és a kismedence artériáit érinti. Leggyakoribb tünetei az alsó végtag és a csípő izmainak pihenésre szűnő fájdalma, görcse illetve gyors kifáradása járás és lépcsőzés közben.

Mivel magyarázható a nők kisebb teljesítőképessége?

A nők és férfiak közti különbség azzal magyarázható, hogy a nőknek kisebb tömegű ez az izomcsoportja – nyilatkozta Mary M. McDermott, a Chicago-i Feinberg Orvostudományi Egyetem professzora, a Journal of the American College of Cardiology februári számában megjelent cikk szerzője.

McDermott professzor és munkatársai 380 alsó végtagi érszűkületes beteg 2002 és 2009 közötti adatait vizsgálták át. A betegek 59 évesek vagy idősebbek voltak. Egy négyéves időszakban évente különböző teszteket végeztek.

Azt figyelték meg, hogy azok a nők, akik a vizsgálat elején képesek voltak folyamatosan megtenni 400 métert, 2,3-szer nagyobb valószínűséggel vesztették el ezt a képeségüket a vizsgálat 4. évére. A nők járási sebessége is gyorsabban csökkent.

Emellett megjegyzik, hogy a nők a vizsgálat kezdetekor már általában kisebb teljesítőképességgel indultak, mint a férfiak és a mobilitás gyorsabb elvesztése visszavezethető a már kezdetben meglévő kisebb izomtömegükre és izomerejükre.

Ezzel szemben a férfiak nagyobb izomtartaléka nagyobb mértékben védte meg őket az érszűkület romboló hatásaitól.

További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a lábszárizomzat erejének növelése lassítja-e az állapot romlását az érszűkületben szenvedők körében.

PAD: Miért fontos, hogy kivizsgáltassa magát?

A PAD következtében a lábon rosszul, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek alakulhatnak ki. A láb könnyebben megsérülhet érzéketlensége miatt, illetve különböző fertőzések alakulhatnak ki, elsősorban akkor, ha a betegnek cukorbetegsége is van.
A betegség tüneteket okozó szövődménye a végtag ischaemia, mely a betegség legszélsőségesebb változatában, szövetelhalás (gangréna) esetén, néha az érintett végtag amputációját eredményezi.
A PAD leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a stroke és a szívinfarktus. Az arteriosclerosis, azaz az érelmeszesedés nem korlátozódik csak a végtagokra. Ezek a zsíros plakkok az agyat, illetve a szívet ellátó eredben is kialakulnak. Ennek eredményeként fokozott a koszorúsér betegség és a stroke kockázata is.

(Forrás: Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

A cardiomyopathia (szívizom...

Az úgynevezett cardiomyopathiák (kardiomiopátia) a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában is károsodik...

Az aorta ér betegségei

A szív bal kamrájából az aortabillentyű után induló fő verőeret nevezzük aortának. Ez egy nagyon fontos és méretében is jelentős ér: ez az egy...

Az érszűkület figyelmeztető jelei...

Mint oly sok mindent az emberi szervezetben, az ereket is számos veszély fenyegeti, melyek az egyes szövetek, szervek súlyos károsodásának a...

Az érszűkület 4 stádiuma

Hazánk a szív- és érrendszeri betegek számában az élmezőnyhöz tartozik, és a helyzet javításához elengedhetetlen mind az orvosok felvilágosító...

Tünetmentes érszűkület - Súlyos...

A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak...

Az érszűkület rizikófaktorai...

Az érelmeszesedés gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.

Az érszűkület diagnosztizálása és...

Az érszűkületre utaló jellegzetes tünetek (lábfájdalom, hideg végtagok, töredezett körmök és fekélyek) az esetek nagy részében felvetik a...

Az érszűkület diagnosztikai...

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis, atherosclerosis) folyamatában az ütőerek (artériák) belső falán lipidek rakódnak le plakkokat képezve. Az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.