A töredezett haj okai és ápolása

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
frissítve:

A legtöbb esetben a hajtöredezettség csak átmeneti állapot, és bizonyos termékek használatával, illetve hajápolási szokásaink vagy táplálkozásunk megváltoztatásával helyrehozhatjuk hajunk állapotát, és visszanyerhetjük annak erősségét.

A hajtöredezettség bárkinél előfordulhat, és minden hajtípust érint. Következményeként a haj kócosnak vagy durva tapintásúnak tűnhet akár a hajvégeknél, akár a fejtetőhöz közel vagy a fejtetőn.

A töredezett haj lehetséges okai

Hajápolási termékek és hajformázás

A hajfestéshez, dauerhez, és hajkiegyenesítéshez használt termékek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amik gyengíthetik a hajat, és használatukkal nagyobb valószínűséggel válik a haj töredezetté.

Bizonyos samponok is előidézhetik a hajszálak töredezését, használatukkal törékennyé, vagy kócos hatásúvá válhat a hajunk. Egy 2014-es vizsgálat arról számolt be, hogy a sampon pH-értéke hatással lehet a haj töredezésére. A lúgos sampon negatív töltést adhat a hajunknak, amelynek hatására a hajszálak között nagyobb súrlódás jön létre, ami hajtöredezettséghez vezethet.

Javíthatjuk hajunk egészségi állapotát, ha kerüljük a káros vegyi anyagok alkalmazását, és semleges pH-értékű sampont választunk.

Túlzásba vitt fésülködés

Ha túl sokszor fésüljük a hajunkat, az szintén hajtöredezettséget okozhat. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (’American Academy of Dermatology’) azt javasolja, hogy csak annyiszor fésüljük a hajunkat, ahányszor arra feltétlenül szükség van a hajformázás során.

Hőhatás

Ha a hajunkat gyakran tesszük ki hő hatásának, az károsíthatja a hajszálakat és nedvességet vonhat el a hajtól, aminek hatására a hajunk törékennyé és töredezetté válhat. Ilyen hőhatást jelent a hajszárító, a hajvasaló vagy a hajsütővas.

A meleg időjárás szintén kiszáríthatja a hajunkat, és fokozhatja a töredezett haj kialakulásának kockázatát.

Törölközővel történő hajszárítás

A nedves haj törölközővel történő dörzsölése károsíthatja a hajat, fokozhatja a kócosodást és a hajszálak töredezését okozhatja. A nedves haj könnyebben törik, mint a száraz.

Ahelyett, hogy dörzsölnénk, próbáljuk meg körbetekerni a hajunkat egy törölközővel, hogy az felszívja a nedvességet, vagy hagyjuk, hogy természetes módon száradjon meg a hajunk a szabad levegőn.

Nem rendszeres hajvágás

A rendszeres hajvágás hiánya töredezett hajvégeket eredményezhet. A töredezett hajvégek következtében a haj nagyobb valószínűséggel töredezik meg a hajszál fentebbi szakaszán, a hajhagymákhoz közelebb is.

A rendszeres hajvágás segíthet megőrizni a haj egészségét és erősségét, még abban az esetben is, ha valaki épp növeszti a haját.

Hasznos cikkek a hajápolásról

Étrend

A táplálkozás meghatározó szerepet játszik a haj egészségének előmozdításában. Ha bizonyos tápanyagokból nem viszünk be eleget a szervezetünkbe, akkor a hajunk meggyengülhet, és száraznak, fénytelennek vagy törékeny szerkezetűnek tűnhet. A súlyos tápanyaghiány hajhulláshoz is vezethet.

A tojás és a hal biotint tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges hajnövekedéshez. A kiegyensúlyozott étrend alapvető fontosságú, ami bőségesen tartalmazza a következő tápanyagokat is: omega-3 zsírsavak, fehérje, D-vitamin, vas, cink, szelén.

Pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigy-betegségek hajtöredezettséget okozhatnak. Ha valaki pajzsmirigy-betegségben szenved, akkor arra lehet figyelmes, hogy a haja nagyon törékennyé, szárazzá és fénytelenné válhat. A hajszálak el is vékonyodhatnak, és a betegek túlzott mértékű hajhullást vagy kopasz foltok megjelenését tapasztalhatják.

A pajzsmirigy-rendellenességben szenvedő személyek - egyéb jellemző tünetek mellett - a bőrükön és a körmeiken is változásokat észlelhetnek, illetve hajhullás is jelentkezhet a pajzsmirigyproblémákkal összefüggésben. Ha felmerül a betegség gyanúja, akkor keressük fel orvosunkat.

Táplálkozási zavarok

A táplálkozási vagy felszívódási zavarok fokozhatják a haj töredezettségét, és hajhulláshoz vezethetnek. Az alultápláltság és a táplálkozási zavarokból eredő egészségügyi problémák megzavarhatják a hajnövekedés természetes ciklusát. Ezen zavar hatására a hajszálak megtörhetnek a hajciklus növekedési fázisában, az úgynevezett anagén fázisban.

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

Sok esetben az okok kezelésével, hajerősítő termékek használatával vagy a hajápolási rutinunk megváltoztatásával javíthatjuk hajunk egészségi állapotát.

A hajápolási rutin megváltoztatása

A hajápolási rutin megváltoztatása segíthet, ha hajápoló termékek, hajformázási módszerek, például káros vegyi anyagok vagy hőnek való kitettség, károsítják a hajat. Próbáljuk a szabad levegőn megszárítani a hajunkat, és olyan kíméletes termékeket használjunk, amelyek kevesebb káros kemikáliát tartalmaznak.

Ha a hajápoló termékeket olyanokra cseréljük, amelyek ápolják a sérült hajat, helyreállítják annak nedvességtartalmát, és erősítik azt, azt tapasztalhatjuk, hogy az segíthet megelőzni a hajszálak töredezését.

Ha valaki rendszeresen jár úszni, akkor használhat olyan sampont és hajkondicionálót, ami kifejezetten alkalmas arra, hogy helyreállítsa a klór, és a medencékben előforduló egyéb kemikáliák által a hajban okozott sérüléseket.

Hajkondicionáló használata

A hajkondicionáló semlegesíti a haj töltését, ami segíthet csökkenteni a haj gubancolódását és segíthet a haj kifésülésében. A hajkondicionálók használata hozzájárulhat a haj fényének és simaságának fokozásához is, így a hajunk könnyebben kezelhetővé válik.

A stressz csökkentése

Amennyiben a haj töredezettségét a stressz okozza, figyeljünk arra, hogy jusson idő pihenésre és lazításra, ami javíthat a hajunk állapotán.

Étrendbeli változtatások

Amennyiben a hajunk erőssége az étrendünk miatt gyengült, kipróbálhatjuk, hogy olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek ismét erősítik a hajunkat. Ezek közé tartoznak a sok fehérjét, omega-3-at, vasat, biotint és cinket tartalmazó élelmiszerek.

Ha túlzott, vagy szokatlan mértékű hajhullást tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, mivel ez valamilyen alapbetegség fennállását jelezheti!

WEBBeteg logóSzerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg.hu
Forrás: Hair breakage (MedicalNewsToday)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.