Milyen gyakran mossunk hajat? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Szeretném megkérdezni, hogy a mindennapos hajmosás mennyire ártalmas a fejbőrre, illetve a hajra? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A gyakori hajmosástól ugyan nem kopik el a haj, de a gyakori kémiai behatás, illetve a hajszárítás miatti hőhatás károsíthatja.

A gyakori hajmosás miatt fokozottabban kialakulhat zsírosodás is, mert így kompenzál a fejbőr.

Próbálja meg tudatosan csökkenteni a hajmosások számát először 2 naponta, majd szép lassan 3 naponta mosson hajat, így hozzászokik a fejbőr és nem fog olyan hamar zsírosodni.

A hajmosásnál kímélő terméket használjon és otthon a szabad levegőn szárítsa meg a haját. Vizes hajjal a megfázást elkerülendő ne menjen ki a szabadba!

Korpásodás - Miért korpásodik a haj és mit lehet tenni?

A hajas fejbőr hasonló tulajdonságokkal bír, mint a test többi bőrfelülete, az elöregedett, elhalt hámsejteket folyamatosan újak váltják fel, helyet adva így az újaknak. Amennyiben a bőr hámlásának ritmusa normális, nem alakul ki túlzott sejtelhalás, és így a hámlás szinte észrevehetetlen.

Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik. Korpásodás esetén a hajas fejbőrön gyulladás alakul ki, amely meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, így szemmel láthatóvá válik a fejbőrön, illetve a hajszálak tövén a korpának nevezett levált szaruréteg.

Tovább Bővebben a korpásodásról a WEBBetegen
Tovább Hajmosással kapcsolatos kérdés és az orvos válasza a WEBBetegen

Tovább A hajhullás okai

Dr. Csuth ÁgnesForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.