• Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista

        Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

        Ezek a sejten belül károsíthatják a DNS-t, a sejtfehérjéket, sejtmembránt és a sejt vázát. A szabadgyökök nemcsak a szervezet általános öregedésében játszanak szerepet, hanem a gyulladásos folyamatokban, a rák kialakulásában, a bőr napfény vagy a dohányzás által okozott öregedésében is.

        Hirdetés

        Az antioxidánsok szerepe

        A szervezet képes védekezni a szabad gyökök ellen, melyeket az antioxidánsok által képes semlegesíteni. A bőrben természetesen előforduló antioxidatív enzimek a szuperoxid-dizmutáz, kataláz, glutation-peroxidáz, míg a nem enzimatikus molekulák az E-vitamin, C-vitamin, glutation és az ubikinon.

        Az öregedés során a természetes védekezőrendszer aktivitása csökken, míg a szabad gyökök termelése fokozódik, ami fokozott sejtkárosodáshoz vezet. Ráadásul ezt a védelmi rendszert az UV-sugárzás és a napfény tovább gyengíti.

        A kívülről bevitt antioxidánsok és helyileg alkalmazott antioxidáns-tartalmú kenőcsök hozzájárulhatnak a szervezet és a bőr saját védekező mechanizmusainak erősítéséhez, így a keletkező szabadgyökök semlegesítéséhez.

        Teszt Milyen állapotban van a bőre?

        Milyen antioxidáns készítmények léteznek?

        A piacon többféle antioxidáns-tartalmú kenőcs kapható az öregedés megelőzésére, az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások kivédésére, a bőrpír és a gyulladások kezelésére. Noha a szabad gyökök elmélet megmagyarázza, hogy az antioxidánsok miért akadályozhatják meg a ráncok kialakulását, azt azonban nem igazolja, hogy ezek a szerek képesek eltüntetni a már kialakult ráncokat is.

        A kozmetikai cégek által a reklámokban hangoztatott állítások gyakran túlzóak. Jelenleg a C-vitamin az egyedüli antioxidáns, ami a kollagénstimuláció miatt képes csökkenteni a ráncokat, de ezen hatása nincs kapcsolatban az antioxidáns tulajdonságával. Az antioxidánsok tehát a ráncok megelőzésére és nem a kezelésére használatosak, kivéve a C-vitamint.

        Ugyan az antioxidánsok elmélete jól hangzik, számos tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hatásukat valóban kifejthessék. Egyrészt a biológiailag aktív, szájon át szedett termékek fel kell, hogy szívódjanak és a bőrben fel kell halmozódniuk. A helyileg alkalmazott krémekből pedig a hatóanyagnak el kell jutnia a bőr megfelelő rétegébe a megfelelő koncentrációban, hogy a kívánt hatást kifejthesse.

        Dr. Parrák Zita, orvos, esztétikai specialistaForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista
        New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ

        Legutóbb frissült: 2017.12.08 05:21
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Ajakherpesz

        Ajakherpesz

        WEBBeteg

        Hogyan szabadulhat meg gyorsan a az ajakherpesz kellemetlen tüneteitől? (x)

        A migrén okai

        A migrén okai

        B. M., szakfordító

        Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

        Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?

        A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését.

        Hogyan hatnak az antioxidánsok?

        Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

        Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

        Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket. Senkinek sem árt, ha tudja, mely ételekkel erősítheti immunrendszerét.

        Antioxidánsok - Nagyobb mennyiségben ártalmas is lehet

        Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin – fogyasztása előnyére válik szervezetünknek. Egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a bevitelt, onnan kezdve ugyanis vérünk oxigénszállítását akadályozzák, s az egésznek izmaink isszák meg a levét.

        Mik is azok az antioxidánsok?

        Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

        Antioxidánsok: csak mértékkel!

        Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s ezzel különféle betegségeket, így rákot is kiválthatnak.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.