• Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista

        Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

        Ezek a sejten belül károsíthatják a DNS-t, a sejtfehérjéket, sejtmembránt és a sejt vázát. A szabadgyökök nemcsak a szervezet általános öregedésében játszanak szerepet, hanem a gyulladásos folyamatokban, a rák kialakulásában, a bőr napfény vagy a dohányzás által okozott öregedésében is.

        Hirdetés

        Az antioxidánsok szerepe

        A szervezet képes védekezni a szabad gyökök ellen, melyeket az antioxidánsok által képes semlegesíteni. A bőrben természetesen előforduló antioxidatív enzimek a szuperoxid-dizmutáz, kataláz, glutation-peroxidáz, míg a nem enzimatikus molekulák az E-vitamin, C-vitamin, glutation és az ubikinon.

        Az öregedés során a természetes védekezőrendszer aktivitása csökken, míg a szabad gyökök termelése fokozódik, ami fokozott sejtkárosodáshoz vezet. Ráadásul ezt a védelmi rendszert az UV-sugárzás és a napfény tovább gyengíti.

        A kívülről bevitt antioxidánsok és helyileg alkalmazott antioxidáns-tartalmú kenőcsök hozzájárulhatnak a szervezet és a bőr saját védekező mechanizmusainak erősítéséhez, így a keletkező szabadgyökök semlegesítéséhez.

        Teszt Milyen állapotban van a bőre?

        Milyen antioxidáns készítmények léteznek?

        A piacon többféle antioxidáns-tartalmú kenőcs kapható az öregedés megelőzésére, az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások kivédésére, a bőrpír és a gyulladások kezelésére. Noha a szabad gyökök elmélet megmagyarázza, hogy az antioxidánsok miért akadályozhatják meg a ráncok kialakulását, azt azonban nem igazolja, hogy ezek a szerek képesek eltüntetni a már kialakult ráncokat is.

        A kozmetikai cégek által a reklámokban hangoztatott állítások gyakran túlzóak. Jelenleg a C-vitamin az egyedüli antioxidáns, ami a kollagénstimuláció miatt képes csökkenteni a ráncokat, de ezen hatása nincs kapcsolatban az antioxidáns tulajdonságával. Az antioxidánsok tehát a ráncok megelőzésére és nem a kezelésére használatosak, kivéve a C-vitamint.

        Ugyan az antioxidánsok elmélete jól hangzik, számos tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hatásukat valóban kifejthessék. Egyrészt a biológiailag aktív, szájon át szedett termékek fel kell, hogy szívódjanak és a bőrben fel kell halmozódniuk. A helyileg alkalmazott krémekből pedig a hatóanyagnak el kell jutnia a bőr megfelelő rétegébe a megfelelő koncentrációban, hogy a kívánt hatást kifejthesse.

        Dr. Parrák Zita, orvos, esztétikai specialistaForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista
        New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ

        Módosítva: 2017.12.08 05:21, Megjelenés: 2017.12.08 05:21
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Az idegbecsípődés

        Az idegbecsípődés

        Dr. Berky Zsolt

        A kiváltó ok mielőbbi megszűnésével a tünetek nyomtalanul elmúlhatnak.

        Bőrfelszíni sérülések

        Bőrfelszíni sérülések

        WEBBeteg - Szponzorált tartalom

        A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

        Az esztétikai kezelés alapelve: természetesség, mértékletesség

        Már az ősember is próbálta szépíteni magát - arcfestésre sárga alapozót használt, a púderét mangánércből nyerte. Az ókori egyiptomiak naponta olajozták magukat.

        A korpásodás okai és kezelése

        A korpa gyakran csupán átmeneti problémát jelent, és speciális hajápoló termékekkel megszüntethető. Ám az is elfordulhat, hogy a korpa hátterében makacs gombás fertőzés, vagy néha valamilyen súlyos megbetegedés áll.

        Hogyan hatnak az antioxidánsok?

        Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

        Immunerősítő ételeink - Ön tudta?

        Ha betegségből lábadozik, vagy épp szeretné elkerülni a vírusokat, vagy csak úgy érzi, egy kis erősítés sosem árt, akkor olvassa el cikkünket. Senkinek sem árt, ha tudja, mely ételekkel erősítheti immunrendszerét.

        Antioxidánsok - Nagyobb mennyiségben ártalmas is lehet

        Az antioxidánsok – mint például a C- és E-vitamin – fogyasztása előnyére válik szervezetünknek. Egészen addig, amíg túlzásba nem visszük a bevitelt, onnan kezdve ugyanis vérünk oxigénszállítását akadályozzák, s az egésznek izmaink isszák meg a levét.

        Mik is azok az antioxidánsok?

        Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

        Antioxidánsok: csak mértékkel!

        Antioxidánsoknak összefoglaló néven azokat az anyagokat tekintjük, amelyek reakcióba lépnek és semlegesítik az olyan úgynevezett szabad gyököket a szervezetben, amelyek sejt- és DNS-károsodást okozhatnak, s ezzel különféle betegségeket, így rákot is kiválthatnak.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA