• Stressz és hajhullás

    Szerző: WEBBeteg

    Ha a hajhullás hátterében sem betegség, sem kóros vagy hormonális elváltozás nem áll, okkal gyanakodhatunk a stresszre. Megszüntetésére nem létezik más módszer, mint a kiváltó ok, azaz a tartós stressz kiiktatása az életünkből.

    Fokozott, tartós stressz esetén a szervezet védekezni kezd. Egyik korai reakciója a nyomasztó igénybevételre, hogy az elhanyagolható folyamatokat elhanyagolja. Ilyen a haj növekedése is, hiszen a szőrzet megléte nem létkérdés, a test nélküle is képes a működésre.

    Hirdetés

    Hajhullással járó betegségek

    A súlyos stressz okozhat alopecia areatát, olyan típusú hajgyulladást, amely a szőrtüszők károsodását okozza, és a hajnövekedés megállásával jár. A telogen effluvium esetén a hajhagymák egy (nagy) része nyugalmi állapotba kerül, és az érintett hajszálak kihullásával jár. Ezek pár hónap alatt fésülködés vagy hajmosás közben távoznak, pedig maga a betegség általában csak 6-12 hétig tart. Érzelmi vagy fizikai stressz okozza, a leggyakoribb esetekben baleset, haláleset, betegség, műtét, szülés, hirtelen anyagi probléma áll a háttérben. Inkább pszichológiai probléma a trichotillomania, amikor a páciens a stresszt, a szorongást, a csalódottságot úgy vezeti le, hogy a hajszálait, a szemöldökét és egyéb szőrszálait tépkedi. A kényszeres szokás ellen nem nagyon tud tenni, szakember segítségét kell kérnie.

    A hajhullás, ha stressz okozza, nem tartós betegség. Mindenképpen a kiváltó okot, a stresszt kell megszüntetni, hogy megszűnjön a hajhullás, vagy adott esetben újra növekedni kezdjen a haj. A pontos diagnózis azonban fontos, hiszen nem csupán a feszültség, de komoly betegségek is állhatnak a hajhullás hátterében.

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2011.06.06 20:11, Megjelenés: 2011.06.06 20:11
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Hajhullás és a hormonok

    A hajhullás egy bizonyos mértékig természetes folyamat. Akkor tekinthető rendellenesnek, ha túlzott mértékű (naponta több mint 60-100 hajszálat veszítünk el), és hiányzik a normál visszanövekedés.

    A vitaminhiány okozta hajhullás

    Ha valakinek hullik a haja, természetes, hogy tudni akarja az okát. Ezek azonban nagyon különbözőek és sokrétűek lehetnek, éppen ezért sokszor nehéz kideríteni, mi áll a háttérben. A diagnózist bőrgyógyász állítja fel.

    A női hajhullás okai

    Bármilyen furcsa, de naponta átlagosan 60-100 hajszálat veszítünk el a fejünkről és ez természetes, normális dolog. A már nem természetes hajhullásnak több oka is lehet, mint például a hormonok károsodása például a szülés vagy a menopauza időszakát követően. Ilyenkor gyakori, hogy a hajszálak elvékonyodnak. Az ösztrogénszint csökkenése átmenetileg megzavarhatja a haj növekedésének az életciklusát.

    Az esztétikai kezelés alapelve: természetesség, mértékletesség

    Már az ősember is próbálta szépíteni magát - arcfestésre sárga alapozót használt, a púderét mangánércből nyerte. Az ókori egyiptomiak naponta olajozták magukat.

    Meddig normális az őszi hajhullás?

    A haj folyamatosan megújul, bizonyos időszakokban, főként ősszel és tavasszal intenzívebb hajhullást is tapasztalhatunk. Probléma akkor jelentkezik, ha az elvesztett hajszálak helyén nem nő újabb, így a hajkorona folyamatos csökkenését észleljük. A hajhullás okairól és a kezelési lehetőségekről dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus ad felvilágosítást.

    A hajhullás és kopaszodás lehetséges okai

    A hajhullás akkor tekinthető kóros mértékűnek - alopeciának - ha naponta több mint 150 hajszál hullik ki. Napi 70-100 hajszál kihullása még normális. Ha a páciens ilyen problémával fordul orvoshoz, az első dolog, amit meg kell tennie, hogy fésülködés vagy hajmosás során meg kell számolnia a kihullott hajszálakat.

    Férfias típusú hajhullás nőknél

    Férfiaknál a hajhullás leggyakoribb oka öröklött tényezőkben és a hormonokban keresendő. Sokan nem is tudják, de a férfias típusú hajhullás a nőknek is okozhat problémát. A folyamat lefutása azonban eltérő.

    Csodaszerek a világhálón: vége a hajhullásnak és az őszülésnek?

    Terjed a világhálón, mint a vírus. Akárhová lépek, legyen az a közösségi oldal vagy egy hírportál kezdőlapja, mindenütt jelen van a termék reklámszövege. Azt hirdetik, hogy megtalálták a 100 százalékig természetes gyógymódot, ami véget vet a hajhullásnak és revitalizálja a hajgyökereket. Hihetünk az ilyen reklámszövegeknek? Valóban van mindenkinek ajánlható készítmény?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA