Új drog - Öngyilkosság, agresszió, beszédkényszer

MTI
megjelent:

A mefedron igazi veszélye az, hogy hatásával vagy mellékhatásaival kapcsolatban sem részletes állatkísérletek, sem gondos emberi vizsgálatok nem történtek még.

A mefedron remekül fokozza a virágok növekedését, illatosítja a porszívót, de emberekre való hatása a feldobott hangulat után akár súlyos öncsonkításhoz vagy hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

Újabb életveszélyes drog a piacon

Az ÁNTSZ szerint a mefedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Újabb életveszélyes drog a piacon>>

Főleg fiatalok fogyasztják kábítószerként, és egy tizenéves lány mefedron okozta halálát néhány napja a Drug Source Review folyóirat ismertette. A szer kellemes illatú, és a növények jobban nőnek, ha mefedron oldattal locsolják őket.

De ha valaki ezt a folyadékot megissza, nagy veszélybe kerülhet. A készítmény kis adagban kellemes közérzetet idéz elő, amelyet aztán fokozódó ingerlékenység, nyugtalanság követhet, beszédkényszerrel és akár olyan erőszakos cselekmények elkövetésével párosulva, mint amikor egy fiatal férfi letépte herezacskóját.

Hazánkban nincs a kábítószerek listáján

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza>>

A mefedron népszerű partidrog lett, mert olcsó, és kertészkedéshez szabadon kapható, internet útján rendelhető.

Magyarországon sem szerepel a kábítószerek listáján, bárki szabadon tarthat mefedront magánál, és csak akkor indíthatnak ellene eljárást, ha másoknak emberi fogyasztásra adja tovább.

Pedig a készítmény bevétele nem veszélytelen. Orrvérzés kezdődhet, hallucinációk jelennek meg, nyugtalanság, majd depresszió, gyorsul a szívműködés, és akár életveszélyes szívritmuszavarok is elindulhatnak, amelyek következtében már több, hirtelen szívhalál miatt kellett újraélesztést alkalmazni.

Nagy-Britanniában vizsgálatot végeztek, és abból kiderült, hogy a mefedront használók 51 százaléka tapasztalt fejfájást, 43 százalékuk pedig szívdobogást.A szert ma elsősorban Kínában gyártják, és onnan szállítják szerte a világba. A mefedron árusításával foglalkozók a fehér por egy grammját tíz fontért, 3000 forintnak megfelelő összegért szerzik be, és háromszor annyiért értékesítik az angliai piacon.

Drogok és veszélyeik

A mefedron igazi veszélye az, hogy hatásával vagy mellékhatásaival kapcsolatban sem részletes állatkísérletek, sem gondos emberi vizsgálatok nem történtek még. A súlyos, nem ritkán halálos balesetekről is elsősorban az orvosi szakfolyóiratokban számolnak be.

Az Európai Unió több tagállamában ezért törvény tiltja a mefedron forgalmazását, vásárlását, birtoklását és fogyasztását. Jó példa erre Svédország, ahol 2008. december 14-én egy 18 éves lány vesztette életét a drog bevétele következtében: a készítmény használatát a skandináv országban nyomban megtiltották.

Ezt is olvassa el! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.